Nederland, het land van de kaas, Johan Cruijff en… roofvis wedstrijden

06/10/2018
Nederland, het land van de kaas, Johan Cruijff en… roofvis wedstrijden

De VS en Europa, het zijn en blijven twee werelden apart en er ligt niet voor niets een gigantische oceaan tussen. Kijken we naar het vissen dan is de passie overzees net zo groot, maar de beleving is toch net wat extremer en intenser.

Door Sjoerd Beljaars

Kijk alleen al naar die Bass Master Classic, de Superbowl voor sportvissend Amerika. Tienduizenden toeschouwers bij de prijsuitreikingen, miljoenen dollars aan prijzengeld, live op televisie te volgen en deelnemers die ronduit een heldenstatus hebben. En oh ja, een politieke lobby om van te watertanden…

Wat zal hier aan waarde liggen? Meer dan een miljoen?

De prijsuitreiking van een Bass Master Classic. 

Meer dan 7.000 kilometer (7.480, ik heb het even opgezocht) naar het oosten, aan de overkant van die gigantische eerder genoemde waterbak, ligt een klein landje, beroemd om zijn kaas, schaatsen en wijlen Johan Cruijf. Nederland, je kent het vast wel 😉

Nope, niet in de USA, maar gewoon in ons eigen kikkerlandje. De Predator Tour, iets om als Nederlander trots op te zijn. 

Hoe dan ook, in  ons land wordt vlijtig gewerkt aan een evenknie op het gebeid van wedstrijdvissen. En… dat lukt eigenlijk nog aardig ook. Laten we zeggen dat er ruim 10 jaar geleden met argusogen gekeken werd naar roofviswedstrijden.

Zo zette de toenmalige Snoekstudiegroep direct de hakken in het zand als ook maar de term ‘wedstrijd’ werd gebezigd. Goed, tijden veranderen en sinds omstreeks 2010 is er sprake van een kentering.  

Ok, we zien nog niet echt die USA-taferelen en het is maar sterk de vraag of wij op zulks eigenlijk wel zitten te wachten. Hoe dan ook zijn het spectaculaire roofvisevents, waar de besten zich met elkaar kunnen meten en waar vele sportvissers vanaf de zijlijn van smullen.

Start van de Predator Tour met op de achtergrond de Moerdijkburg. America, here we come!

Kijken we naar het Europese continent dan mogen wij ons gerust toonaangevend noemen op het op het gebied van grote roofviswedstrijden. Nergens anders zul je zulke grote events zien plaatsvinden en met die frequentie. Daar mogen wij kaaskoppies toch best wel ffies trots op zijn. Nederland? Het Amerika van Europa!

Sjoerd Beljaars

world crank cup live

As we speak vindt de World Crank Cup plaats. Lees de volgende updates:

  • 9 feiten over de WCC. Klik HIER.
  • Blog dag 1 – dikke baarzen. Klik HIER.
  • Blog dag 2 – bizarre inhaalrace. Klik HIER

De winnaars van vorig jaar v.l.n.r. Kevin Hernandez, Willem Stolk en Arnaud Briere.