RM INSIDE: De mooiste openingsvangsten en de grote RESET

30/05/2021
RM INSIDE: De mooiste openingsvangsten en de grote RESET

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


 

***ONZE NIEUWSTE MEGAVIDEO***

Wauw, wat een visserij met die sympathieke Leon Haenen van Korum Snapper in het letterlijk uiterste zuiden van ons land. Een hevig stromende Grensmaas, opletten bij elke stap die je wadend zet in deze rivier, roofbleien die op 1 meter water jagen en hier al hun jacht skills laten zien. Wat een power hebben deze zoetwater tarpons! We love it! Kijk de video en geniet mee!!!


 

De grote reset?

Stel je voor, je hebt een water gevonden, waar nog nooit is gevist, maarrrr… Het meurt er van de big ass snoeken, pizze baarzen en kastelen van snoekbaarzen. Nog nooit heeft hier een van de roofvissen de buitenlucht gezien, nooit iemand die langs de oever stampte, nooit een haak gevoeld, nooit een stuk kunstaas aan hun neus voorbij gehad, nooit de hinderlijke echogeluiden van een fishfinder. Maagdelijk tot en met. Wat een walhalla moet dat zijn… Toch?!

Zijn die twee maanden goed voor een complete reset van onze roofviswateren? Foto: Erwin Bensbach

Dan nu het vraagstuk, wanen we ons niet elke opening weer in dit paradijs? Twee maanden lang hebben onze roofvisvrienden zo ongeveer hetzelfde ervaren… Twee maanden in ruste. En dit gegeven inclusief het feit dat ze een energieverslindende paaitijd achter de rug hebben, dus hongerig zijn. We krijgen het hierboven beschrevene op een presenteerblaadje voorgeschoteld. Waar? Op elk f*g water in ons land.

Wanen we ons iedere seizoensopening weer in een paradijs?

Kunnen we dat zo stellen? Zijn die twee maanden niet één grote reset geweest voor snoek & co? Alles wat ze in de resterende 10 maanden hebben geleerd en met gevaar hebben kunnen associëren, wordt die twee maanden weggesleten met de gesloten tijd als slijpsteen. Van goudvissen werd jaren gezegd dat ze een geheugen hebben van 3 seconden. Nu komen wetenschappers daar op terug. Wij hebben ook zo onze bedenkingen.

Is het korte termijn geheugen, lange termijn of is het met instinct al meegegeven? Foto: Bertus Rozemeijer

Een snoek van 108 met bijtsporen van…? In hoeverre zal dat in de hersenpan opgenomen worden en als duur leermoment gelden? Foto: Bertus Rozemeijer

Wel degelijk zal er een stuk van de argwaan verdwijnen tijdens de gesloten tijd. Dat zal het korte termijn geheugen zijn. 3 seconden mogen we wat dat betreft wel wat omhoog schroeven. Neem als voorbeeld uit de praktijk een losser. Een vis die weerstand van een hengel en haken heeft gevoeld. Het zal niet zo zijn dat de betreffende roofvis slechts na 3 seconden alweer  vol in de startblokken zit. Overdreven gezegd, na twee maanden zal ie er echt wel weer zin in hebben.

Magische bak van topper Ruben Dekkers. Zijn dit super slimme vissen, vissen die veel geleerd hebben met een overvol lange termijn geheugen?

Het is anders denken wij met vissen die meerdere keren gevangen worden. Associaties die gelegd worden met bepaalde geluiden, kleuren, geuren, bewegingen, etc. Die worden wel degelijk op de lange termijn in het geheugen gegrift. Daarbij het wonderlijke fenomeen feromonen. Een stofje dat de vissen verspreiden ter kennisgeving aan soortgenoten dat ze er ‘zin in hebben’, maar net zo goed dat er gevaar dreigt. Ook dat zal op termijn bijdragen aan het vullen van hun harde schijf. Ofwel, zonder zelf gevangen te worden, kunnen ze bepaalde situaties toch een alarmfase toedichten. Iets dat bijna verwezen wordt met hun aangeboren instincten.

Iedereen heel veel succes met de grote reset! 😛 Foto: Bertus Rozemeijer

Wat een zweverig gelul of niet?! Excuses Roofmeisters, we konden het niet laten om op deze manier stil te staan bij onze heilige opening! Iedereen die er op uit gaat, heel veel succes! Vang je mooie vissen, let us know 🙂

 


 

Jullie seizoensopening

Wat een mooie dag is het toch, die laatste zaterdag van mei. Ieder jaar weer. Gisteren ging het losch en natuurlijk stroomden de vette roofvisplaten binnen. Hier een selectie van de 20 mooiste roofvisfoto’s. Thanks voor het insturen iedereen en blijf dat vooral doen 🙂

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen. 

Bert Rijkers: “Deze prachtige strijder had de Illex Spinvido gewoon geïnhaleerd.” Hoe bedoel je gretig Bert?! Wat een unit man!

Dylan Yans: “Na 20 min vissen, eerste signaal, eerste drop met een Fugo 16 cm van Fishimpact en tis prijs.” Een prima begin en mooi zo op het grote water!

Endri Hagens: “Mooie snoek tijdens het jiggen op snoekbaars ( heb nog snoekbaars en baars gevangen).” We hebben je gemist Endri. Welcome back 😉

Enzo Claassens: “Mooie start van het seizoen, met Luc de Groot.” Zooo dan! Zeker weten!

Freddy Mulder: “Vanmorgen op een Westin shad.” Als dit de rest van het seizoen zo doorgaat, zit je gebakken Freddy.

Jimmy van den Berg: “Van 0:15 – 06:00 rubber gedropt, erg gewillig waren ze niet. Des te meer voldoening wanneer je er toch een paar over de streep kunt trekken.” Doorzetten wordt beloond Jimmy. Lekker begonnen zo!

Jip Jannink: “Ik dacht dat ik snoek had op de spinner, heb ik een meerval van 113 cm, dus zeker een mooie start.” Hahaha, de seizoensopening zit vol verrassingen Jip! Wat een verhaal man!

Joshua Jongbloed: “Mooie snoekbaars vanuit de bellyboot bij het eerste licht vanochtend vanavond en morgenavond nog extra sessies gepland. Hopen dat de vangsten zo blijven.” Mooi die oogschaduw Joshua 😛

Martijn Leus: “Waar we zijn geëindigd… ook nu weer begonnen! Met de twitchbait. Dikke beuk erop wat verslavend die baarzen.” En wat een toffe foto weer Martijn!!!

Mirjam Michielsen: “Een zeer mooie en geslaagde dag. Gevangen met doodaas!” Prachtige vis weer Mirjam. Snoekbaars uit het vuistje!

Nando Elfring: “Mooie seizoensopening op mijn favoriete water.” Oost west thuis best Nando.

Wie het lelijke niet eert… Hahaha,hopelijk toch een beetje euforie met eze vangst Patrick Vellinga.

Supermooie close up van een giga snoek van Pike Traingle! Deze schuift ook gewoon brasems naar binnen!

Rick Veurink: “Mooie eerste vis van het seizoen! Met een paar mooie snoekbaarzen, snoeken en baarzen een prima seizoensopening.” Zeer fraaie plaat Rick en dito vis!

Ramon Magallon Pradilla: “Roofblei van een nachtelijke stek, ergens halverwege de 70 cm. Overdag komen ze er niet, enkel wanneer hoog water en de schemering samen vallen, vang je ze daar. Echte nacht bleien dus.” Prachtig hoe mensen klokslag 0000 uur los gaan.

Serge Sonneveldt: “Wanneer je op roofblei vist en er knalt met volle snelheid een baars op je Slider.”Ahhh heerlijk man!

Stijn Lens: “Eerste vis vanuit mijn nieuwe boot. Ik mag zeker niet klagen! Morgen gaan we achter de snoeken” Een mooiere doop van de boot kun je je niet wensen Stijn!

Sven Bonouvrie: “22 stuks gisternacht, mooi begin!” Hahaha, lekker Sven, dat is echt niet kunnen wachten…

Een niet al te scherpe foto van Wim van de Linden, maar toch een mooie kleurenspel waar je hoe dan ook naar blijft kijken. Natuurlijk ook nog een prachtige zander in paaikleed nog…

 


 

***FOTO VAN DE WEEK***

Heerlijke plaat van onze Tim Hakkert met een beauty! Check hoe puntgaaf deze Esox is, geen schubje verkeerd, een tevreden grijns van Hakkert, een prachtige voorjaarsbegroeiing op de achtergrond. Van zo’n foto worden we gelukkig, foto van de week.

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.