Roofmeister INSIDE – Actuele roofvis vangsten & Pelagisch valsspelen?

05/09/2022
Roofmeister INSIDE – Actuele roofvis vangsten & Pelagisch valsspelen?

Yooowww Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛

 


***DE RM ZONDAG MIDDAG VIDEO***

In deze video alles over het vissen op snoekbaars op groot water, in dit geval het Hollands Diep. Niemand minder dan Hendry Vis van Quantum geeft al zijn geheime tips & tricks prijs over deze visserij. Zoekt hij troebel of helder water? Welke diepte is het meest interessant? Werpen met shads, dropshot of toch die Carolina rig? Wanneer kiest hij voor de pelagische visserij? In deze video antwoord op al deze vragen.


 

Pelagisch valsspelen?

Snoekbaars niet alleen op de bodem, maar ook in de middenlaag van het water en dan met name de grote exemplaren? 20 jaar geleden had 99% van de vissers je keihard uitgelachen. Alsof je ging voetballen met een baksteen. Die ene procent (minder zelfs) was er al mee bezig, die wist meer. Die prijkten met grote kastelen op de foto’s. De een nog groter dan de ander.

Mijn live kennismaking met pelagisch vissen met coryfee Marcel Asbroek, vangt ie gelijk ff een van 106 cm. Pffff

Toen deed het pelagisch vissen haar intrede in de Lage Landen. Met name door een artikel van de Zweed Jörgen Larson over zijn visserij, hij noemde het ook wel target shooting. Selectief op solitaire joekels van snoekbaarzen vissen. Hij had het weer van een andere Zweed, Karl Nogwat dacht ik… In het artikel bakken van zanders, gevangen op het Gooimeer in een tijd dat het Gooimeer al getransformeerd was van een ogenschijnlijk snoekbaars- naar snoekwater.

In den beginne alles met de ‘2D sonar’ met rechts een balkje met real live sonar.

Daarna ging het hard met meer en meer vissers die de stap naar de middenlaag waagden. Dat niet alleen, ook de fishfindertechniek evolueerde met de Panoptix van Garmin, een live sonar, oftewel een feature die de onderwaterwereld als een 3D echo weergeeft. Dit met als grote voordeel dat je niet alleen de vissen zelf kunt zien, maar ook hun gedragingen. Natuurlijk laaide al snel de discussie op, gaat dit niet te ver? Is dit nog wel vissen?

De 3D visserij van tegenwoordig met hier de Panoptix van Garmin. Pixels die met elkaar versmelten, daar gaan we voor. 

B0 en ik hebben ook nog wel eens die discussie, maar beiden zijn we het erover eens dat dit zeker weten vissen is, maar een andere manier van. Ik met mijn 42 jaar (Bo is een stuk jonger) dreig al snel in conservatisme te verzanden. Tegenwoorden zijn ‘verander mee’. Waarom blijven hangen in het conventionele, waarom je zelf beperken als dat niet nodig is? Je hebt een tool om selectief grote roofvis te vangen, dan laat je die toch niet onaangeroerd? Ok, als je portemonnee het toelaat uiteraard, maar dat terzijde.  Stomme vergelijking misschien, maar misschien kun je je de introductie van de klapschaats nog herinneren. Begaf je je in de toplaag van die sport dan zou je wel gek zijn om deze niet onder je voeten te binden. Toch?!

De majesteuze metergrens op een fractie na.

En dan de vraag of het niet veel te makkelijk is… Hmmm… Ik heb even die gedachte had, maar ben nu menig keer mee geweest en van teruggekomen. Vandaag was het de beurt aan Jordi Rakiman van Shimano om het ons te laten zien. Zoeken, vis vinden, droppen en vangen maar. Toch? Jazeker, maar dat proces behoeft in mijn ogen uiterst kundige know how en skills.

Vandaag maar weer eens gezien hoe moeilijk het spelletje is bij Jordi Rakiman aan boord.

Allereerst, leer eerst maar eens alles van je fishfinder en met name om ‘m tot in de puntjes te kunnen lezen. Verder moet je op en top stuurman zijn. De boot en jij moeten één zijn. Nee, je boot, jij en je fishfinder moeten één zijn. Dit moet simultaan opereren en Jordi is zo’n drie eenheid. Eenmaal een signaal gevonden, verandert hij in een machine. Het koetjes en kalfjes gesprek dat we hebben verstomt, alle zintuigen staan op scherp. Dat dikke signaal ligt er, nu de boot er boven krijgen en… houden.

Nog zo’n pelagisch geweldenaar, Arend van der Heijden.

Om een lang verhaal kort te maken, zou ik achter het stuur zitten, dan zou ik een brasem aanzien voor een snoekbaars en bij het minste zuchtje wind niet boven de vis, maar voor de kust van Engeland liggen. Pelagisch vissen makkelijk? Nee, ik vind van niet. Wel vergroot het je kans om forsere roofvis te vangen aanzienlijk. Benieuwd hoe jullie daar over denken.

 


 

Einde van warmte

Wat een zomer Roofmeisters, de warme dagen stapelen zich op. Dat lijkt nu wel vandaag een einde te kennen. Volgende week posten we weer snoekfoto’s (houd morgen en daarna wel zelf in de gaten wat betreft watertemperatuur). Deze keer van afgelopen week niet, maar geen zorgen, genoeg andere rovers die deze selectie sieren.

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.   

Rik van Dijk: “Heerlijke aanbeet, van deze mooie snoekbaars afgelopen weekend.” Die aanbeten gaan nooit vervelen Rik!

Mark Verhoeven: : Puntgave zware roofblei tijdens de EPM Perch afgelopen weekend!” Voor ons telt ie mee ouwe buffeljager. 

Steve De Bruycker: “Deze prachtige rover kwam afgelopen week dag zeggen op Belgische bodem.” Hopelijk geen vaarwel Steve, prachtige vis!

Glenn Sierra: “Blijft de Max deze zoute rovers!” Terug in den lande Glenn en doen waar je goed in bent, vis vangen! Chapeau!

Olivier Moreels: “’s Morgens vroeg op stap met zoonlief, achter de baarzen aan was het plan.. en het is hem aardig goed gelukt. Direct een pr van 39cm voor deze kleine man. De trots staat op zijn gezichtje geschreven ! Op naar de volgende sessie.” Ahhhh wereldplaat Olivier! Die trots zal er wel een tijdje op blijven staan. 

Thijs van der Sanden: “Over teamwork gesproken, maatje Nico zag een blei door het oppervlak breken achter mij. Ik wierp deze aan, en na een paar spannende minuten mocht ik deze massieve blei verwelkomen in de boot en dat op een stickbait. Deze aanbeet vergeet ik niet snel meer.” Ahhh lekker weer Thijsmans! Pracht van een vis en dat op een topwater! Hell yeah!

Renee Saft: “Pielend op baars deze lekkere snoekbaars verwelkomen.” Stiekem toch altijd tof om zo’n zander tussendoor te vangen. Dan doe je niets verkeerds Renee!

Ivan Verhoeven: “Van mij mag er wel weer wat water gaan komen, moeilijke visserij hiero nu, de voldoening is wel groot als er dan zo’n vis uit komt!!!” Je blijft wel doorvangen Ivan en daar krijg je ons respect voor!

Michiel Rosenbrand: “Afgelopen zaterdag.” Heerlijk totaalplaatje met een glimlach. Worden we blij van Michiel!

Harald Huizing: “Foto van een paar weekjes geleden. Alleen in de boot… was best een beetje gedoe om ´m in de boot en op de foto te krijgen…! Superblij met mijn nieuwe PR.” Gefeliciteerd makker!!! Wat een unit. 

Martijn Leus: “Bij ’t vangen van zo’n beuker word een sessie alleen maar leuker.” Niks mooier dan dat LeusMeister. 

Stefan Douglas: “1 of 34 we had last Sunday. Dreat fun on the dropshot 👌🍀!”Aldus live vanuit Ierland. Nice job buddy!

Jeff Waleboer: “Een heel mooi bruin forelletje die mijn aasvisje voor de kopvoorn niet kon weerstaan.” Mooier dan kopvoorn toch, wat een beauty!

Chris Schaufeli: “Mooie IJssel roofblei in de avondschemering.” Niks aan gelogen Chris. Prachtplaatje. 

Johan Struwe: “Net een haar tekort voor de magische grens, maar toch een dik PR voor mijn Zwitserse gast!” En zo worden onze baarzen wereldberoemd. 

Tim Schipper: “Mijn eerste en meteen serieuze Roofblei. Door de adrenaline vergeten te meten. Wat een vis!” Hahaha, prachtig, Bo kan er over mee praten 😛

Lars Groeneveld met een dikkerd in waarschijnlijk de avondschemering.

Kevin Hegger: “Hele dikke roofblei sessie met Michael. 6 stuks binnengeharkt en nog vele missers…. Was een intens avondje haha. Ohw en een nieuw PR voor mij. Grof gebouwde torpedo’s, stuk voor stuk!” Holy shit amigo, wat een bak man. Congrats! Check die kolkende rivier. Wauw, toffe plaat!

 

***Foto van de week***

Kenny van den Berghe: “Mooie zeebaars , gevangen op topwater.” Op topwaters scoren dubbel amigo! Normaal zijn we niet zo van de bewerkte foto’s (no hard feelings), we hebben liever het origineel. Echter, deze vonden we wel strak. Een heel bizar effect met de achtergrond, alsof die achter je langs voorbij raast. Zachte en verzadigde kleuren maken deze plaat af. Foto van de week Kenny! Gefeliciteerd!

 


 

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke dinsdag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.