Roofmeister INSIDE – Verse december vangsten & snoeken worden lui van dood aas

12/12/2021
Roofmeister INSIDE –  Verse december vangsten & snoeken worden lui van dood aas

Yooo Roofmeisters, in de startblokken voor een nieuwe week. Roofmeister Inside, at your service 😛


 

Snoeken worden lui van dood aas

Je kent het vast wel, die immer aanwezige twijfel tijdens het vissen. Met name als je geen klote vangt. Ik heb daar als geen ander last van nu met het wat simpelere werk, ofwel op snoek vanaf de kant. Weinig tot geen actie de laatste tijd en de twijfel viert hoogtij. Mijn grootste scepsis? Dat ligt aan de voet van het dood aas vissen en is tweeledig. Allereerst, als dat water echt koud is, komen die snoeken dan nog wel uit hun schulp voor kunstaas?

Als ze dan ook nog eens parasieten op het lichaam hebben ten teken dat de snoek niet bepaald actief is…

Is dood aas dan het enige middel?

Grote onzin natuurlijk!!! Laat je niet teveel door misleiden hahaha. Snoek is wat passiever in de wintermaanden en soms kan dood aas een streepje voor hebben, maar kunstaas is nog steeds meer dan goed op zijn plaats.

Ten tweede, en dat voert de boventoon, op stekken waar veel met dood aas gevist wordt, heeft het daar überhaupt zin om nog met kunstaas aan de slag te gaan. Zijn de snoeken daar niet geconditioneerd? Zijn ze daar niet ontzettend lui geworden, al helemaal als de vissers met dood aas ook nog eens voorvoeren met stukken vis?

Misschien een wat verre gaande vergelijking met de meerval op de Ebro.

Dat kan best aannemelijk klinken toch? Al helemaal als ik denk aan wat er op de Spaanse rivier de Ebro is gebeurd met meerval een tiental jaren geleden. Men achterhaalde wat het meest effectief was om de snor te vangen. Pellets. Vismeelpellets. Statisch op de bodem met sidehooked twee of drie langs een robuuste haak en liefst nog een pva stinger met een stuk of 6 van die vette visblokken. Vervolgens een halve emmer pellets er boven op. Ga er maar van uit dat er duizenden tonnen gestort zijn… Het resultaat laat zich raden, waarom zou meerval daar in vredesnaam nog achter een stuk kunstaas aan schieten?

De favoriete haakaasmontage aldaar.

Duizenden tonnen van deze bende zijn in de Ebro gekiept.

Een vis die ik opkunstaas 100% NIET had gevangen.

Het gaat wat ver om de parallel door te trekken met snoek, maar toch houdt het mij bezig. Zodanig, dat wij bij Roofmeister ook met dood aas aan de slag gaan. Natuurlijk ook aangewakkerd door jullie vangsten elke week weer. Heb je tips, die zijn altijd welkom! De eerste sessie is in ieder geval een feit. Het was een kansloze missie, maar het begin is daar. En eerlijk is eerlijk het beviel mij te goed. Een totaal andere manier dan het actief vissen met kunstaas, zoveel is duidelijk.

Een andere tak van sport, de raderen draaien. FOTO: Thimon Dokter.

Oef, mijn laatste fatsoenlijke vis op dood aas… Tijd voor een revival 😉

Feitelijk is het niet anders dan onder water een ingenieuze boobytrap aan te leggen. Karpervissers schakelen in de winter niet voor niets over op deze visserij op snoek. Ik ging op onderzoek uit, vond interessante theorieën en kon er ook nog een beetje van mijzelf aan toevoegen. Daar gaat 100% iets moois uit voort komen. Met de video camera erbij. Stay tuned Roofmeisters!

 


 

December roofvissen

Midden in de cadeautjes tijd, misschien ook wat extra vrije dag… Hoe dan ook veel vangsten, ook deze weer. Trots op jullie Roofmeisters en dankbaar voor het insturen van jullie vangsten. Keep up the good work!!!

Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen. 

Arian Heeren: “In de koude omstandigheden de 1e keer op pad vanuit de nieuwe FloatPlus One bellyboot. Dan zijn dit heerlijke vissen om te vangen.” Prachtige vuurdoop van je nieuwe bellyboat Arian!

Bas van den Hul: “Nog even voor zijn middagslaapje een paar worpjes doen… kedeng!!!! Ze worden al lekker dik…” Happy faces! Daar worden we altijd blij van Bas. Wat een leuke foto!

Daniëllo Crabu: “Leuk 87’er poldersnoekje. Niet de grootste, maar zeker welkom!” Heel fraai plaatje zo Daniëllo!

Freddy Mulder: “Paar uurtjes met de fireball: 2 dikke snoekbaarzen en 2 snoeken.” Wat een heerlijke bak Freddy en tja, die fireball. Wat ontzettend effectief.

Jean-Paul Van Boven: “Een zeer speciale afsluiter van een super fijn visweekend bij onze Noorderburen. Allereerste winde ooit gevangen op een Iris Popeye shadje! 53cm en dus ook een nieuwe PR.” Lekker JP! Wat een hooggebouwde winde ook man!

Jeremy Iseger: “Als je zo’n bak op zicht kan aan leggen met een haring en de klep er overheen ziet schuiven. Daar kan weinig tegen op met 110 cm een heerlijke bak.” Nee joh, je zag hem eerst al liggen. Next level Jeremy!

Jeroen Bouwer: “Gruwelijke sessie met dood aas! 4 aanbeten tegelijkertijd!!! Met een schitterende two-tone snoek van 118cm.” Dit is nauwelijks voor te tellen Jeroen! Bizar!!! 4 aanbeten tegelijk. Wat een chaos moet dat geweest zijn en dan een two tone van 118?!!!?!

Jasper Van de Beek: “Baars op de Rijn is on fire! In de dubbele cijfers en allemaal in de 40+. Deze tikte net niet de 50 cm aan!” Ahhh en vol in de stroming lijkt het. Mooi man!

Joey Wolfert: Zonder beschrijving, maar te mooi om niet mee te nemen! Topfoto!

Johan van Ingen: “Na het verversen en switchen van voorn naar horsmakreel en mijn diepte van mijn schuifdobber te hebben aangepast was het wel raak!!! Dit mooie gekleurde en goed gevulde exemplaar tikte net de 100 cm niet aan.” Zo zie je maar dat het echt in de details kan zitten.

Mark Verhoeven: “BOTS!” Lekker bezig weer oude buffelkoning!

Morris Feld: “Moddervette meterbak!” Nee johhhh, dat kun je wel zeggen. Wat een dikke pike! Dat kan haast toch niet meer dikker en groter?

Rinus Robaard: “De enige aanbeet van de dag, maar die maakt veel goed.” Ja man, dat kan bij deze visserij echt het spelletje zijn. Goed gespeeld!!!

Robbie Van Gijseghem: “Eerste keer Belgische polders en deze maakte mijn dag meteen goed, mijn eerste poldersnoek.” Nee joh, hebben jullie daar ook polders? En wij weer denken dat we uniek zijn hahaha Keurige vis Robbie.

Robin Smit: “Lang geleden, een snoekbaars op m’n thuis watertje. Begon zelfs te twijfelen of ze er nog wel zaten.” En hier wetenschappelijk bewijs Robin!

Ronald Bonestroo: “Soms vang ik ook wel eens zelf een visje.” Prachtig ronald! Hele mooie unit!!!

Sander Wolf: “15 vissen wisten mijn vader en ik te vangen. Een top dag kun je wel zeggen.” Een magische foto Sander. Wat een prachtige exemplaren!

Serge Sonneveldt: “Deze unit kwam op de vroege zondagochtend even gedag zeggen.” Wat leuk dat ze kunnen praten Serge! Hahaha, mooie vis met mooi licht.

Ton Hilvers: “Prachtig getekende dame op zondagochtend.” Zeker man, een schilderij. Wat kunnen ze toch mooi zijn Ton!

Roy Noom: “Nagenoeg windstil en een heerlijke snoek dook op het doodaas aan de fireball voortgesleept.” Wachten is het weer op die 10 voor jou topper! Dat zou wat zijn man!

 

***FOTO VAN DE WEEK***

Kevin De Peuter: “Deze knalde er na 15min vissen al op. Aan mijn gekke bek zie je dat ik de whistle app gebruik.” Wat een kickuh foto Kevin! Meerval van dik formaat. Verder het totaalplaatje. Aan alles te zien dat het die dag werken was, ook al ving je deze al na 15 minuten!. Echt zo’n winterfoto, waarbij menigeen gewoon liever thuis voor de kachel zit. Respect!

 


Wil jij je vangstfoto terugzien in Roofmeister Inside, drop hem dan in de comments bij ons vangstenbericht dat we elke maandag om 14:00 uur op onze Facebookpagina plaatsen.