Zeebaars op de PIEREN bij IJMUIDEN traag op gang – Mourat Akkouh #1

23/07/2018
Zeebaars op de PIEREN bij IJMUIDEN traag op gang – Mourat Akkouh #1

Nederland heeft enkele prachtige zeebaarsgebieden voor de kust. Denk aan Zeeland en de Europoort. Natuurlijk mogen de Pieren bij IJmuiden daarbij niet ontbreken. Het is zo’n beetje het thuiswater van specialist Mourat Akkouh. Op Roofmeister houdt hij een blog bij. In dit eerste deel stelt hij zich aan je voor. 

Ik zal me even voorstellen, ik ben Mourat Akkouh, fanatiek, gepassioneerd zeebaarsvisser en vis voornamelijk in de omgeving IJmuiden. Ik probeer de zeebaars op diverse manieren te belagen met verschillende kunstaas (softbaits en hardbaits). Meestal begint het seizoen hier ongeveer eind april of begin mei.  Dan komen de Nederlandse baarzen los en de vissen van de Noordzee die hier overwinteren. Eind juni komen de zeebaarzen vanuit het Kanaal aanzetten.

Mourat Akkouh, een zeer fanatiek zeebaarsvisser die langzamerhand de Pieren bij IJmuiden aan het doorgronden is. 

Dit jaar echter begon het slecht. Rondom het Europoortgebied en Zeeland waren de vangsten veel beter. De overwinteraars waren massaal verdwenen, zelfs de minibaarzen. Een van de redenen is dat ver in het begin van het seizoen nog nauwelijks tot geen aasvis was, waardoor de baarzen de zee zijn opgetrokken en de andere reden kennen we zo langzamerhand allemaal wel.  Iets met netten zeg maar…

Een moeilijk start op de Pieren bij IJmuiden, maar af en toe knalt er dan iets moois op…

Van die lekkere dikzakken. We love them!

Massa’s aasvis

Toch heb ik eind april en begin juni wel een aantal leuke baarzen gevangen, maar dat was een schrale troost in tegenstelling tot de voorgaande jaren. Dit jaar begon het spelletje pas eind juni. De zeebaarzen tussen de 40 en 50 cm kwamen beetje bij beetje los, daarna zakte het weer in elkaar.

Dit keer door juist een overschot aan natuurlijk aas dat om de beurt arriveerde tussen de pieren (scholen korenaars, horsmakrelen, kleine makrelen en de zwem krab). Een leuke uitdaging om de zeebaars dan te vangen, zal ik maar zeggen 😉

Wat ga je hier in vredesnaam uitrichten met kunstaas?

Ik was op een van die dagen bij Rik Hengelsport geweest en we raakten in gesprek over al het aas dat rondom en vooral tussen de pieren zwom en dat daardoor de zeebaars moeilijk te vangen was. Eigenaar Rik gaf me toen een visie mee die me prikkelde. Half juli waren de zeebaarzen echt als vanouds te vangen. Als je geluk had en met het juiste tij aanwezig was, kon je aardig wat mooie baarzen vangen. De meeste baarzen pak je op de Noordpier vlak voor je voeten net een meter uit de kant.

Voor de beginner ziet dit er uit als een crime om te vissen, maar met de juiste tips kom je een heel eind. Hier komt Mourat de volgende blogs uitgebreid op terug. 

Rik zijn advies: Profiteer daarom zoveel mogelijk van die laatste meters. Sowieso is het al raadzaam om weedless te vissen (haakpunt verborgen in het rubber van een shad), maar zelfs die raak je kwijt aan de talloze stenen. Het is daarom met name belangrijk om de structuur van de hotspots te leren kennen. Lukt je dat, dan zul je zien dat je steeds minder kunstaas verspeelt. Probeer er ook zo licht mogelijk te vissen; tussen de 10 en 15 gram is al voldoende. De meeste vissen zitten meestal toch binnen het werpbereik van 15 gram.

Hengelsport Rik (op foto eigenaar Rik) is een begrip op de pieren bij IJmuiden. 

Voor mijn vakantie medio juli van heb ik nog een aantal sessies gevist. Daar zaten leuke baarzen bij van tegen de 50 cm, maar ook een genadeloze blank. De baarzen ving ik nog geen twee meter uit de kant vooral op witte of gele/oranje shads.  Wat ik eerder zei, het juiste getijde kan echt cruciaal zijn. Daarbij is het geluk hebben met het getijde. Mijn blank beleefde ik tijdens opkomend water, maar de vis was tegen de verhoudingen in opeens actief tijdens afgaande water die dag. Zo zie je maar, niks is zeker met zeebaarzen.

Het juiste getij is alles, maar wat is het juiste getij? Wie het weet mag het zeggen.

Gul is ook een rover, eigenlijk alles wat zwemt in de Noordzee. Leuk toch die variatie?!

Tijdens mijn vakantie was er een hittegolf gaande in Nederland. Ondanks de warmte gingen diverse vismaten overdag toch vissen en stuurden ze mij diverse berichten met zeer mooie vangsten. Dit soort dingen gebeuren altijd als je er niet bent.

In mijn komende blogs gaan ik wat specifieker in op het hoe te vissen op zeebaars op de pieren van IJmuiden.

Mourat Akkouh

Natuurlijk vist Mourat Akkouh ook op andere stekken. Zo is de Europoort en de Pier van Hoek van Holland hem zeker niet vreemd, maar met name dat gebied in IJmuiden is zijn terrein. In deze blogs op Roofmeister geeft hij niet alleen zijn belevenissen mee, maar geeft hij ook de nodige tips & tricks om succes te kunnen boeken op deze toch moeilijke stekken.