Een meter snoekbaars vangen en je stuitje breken😅

10/05/2023
Een meter snoekbaars vangen en je stuitje breken😅

In deze rubriek hebben we een aantal vissers onder andere gevraagd wat hun hoogte- en dieptepunten waren van afgelopen seizoen en wat ze in de gesloten tijd zoal gaan doen. Dit keer de beurt aan David van Maanen van Shimano!

 

Roofmeister> Wat was het absolute hoogtepunt van afgelopen seizoen?

Het absolute hoogtepunt voor mij was het vangen van mijn PR snoekbaars afgelopen herfst: een dikke metersnoekbaars in het pikkedonker aan de rivier – een once in a lifetime experience (zie header foto). Echt gewoon gestoord! Samen met Herman Schuurman mocht ik namens Shimano meedoen aan Zander Pro 2023 (wordt eind dit jaar uitgezonden). Een waanzinnig avontuur waarin niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook de weken ervoor al meerdere avonden flink werd geoefend. Klauteren over de stenen, op zoek naar snoekbaars van monsterformaat.

Meedoen aan Zander Pro was een enorme highlight van vorig seizoen.

Wat een onvergetelijke ervaring was dat! Hierdoor heb ik mijn skills in het donker aan en op de rivier flink kunnen verbeteren. Als ik aan een wedstrijd meedoe, dan geef ik ook gewoon alles… Herman ook trouwens. We belden elkaar wekelijks om ideeën uit te wisselen. Soms lag ik ’s nachts in bed nog uren te praktiseren over waar we wel of niet zouden moeten gaan. Daarnaast betekent een goede voorbereiding natuurlijk ook heul veul tijd investeren aan het water en verschillende dingen uitproberen. Ik vind dat als je meedoet aan zoiets, dan moet je minstens een plan A, B en C hebben voorbereid. Zeker tegen gasten die een groot netwerk en een schat aan wedstrijdervaring hebben. Dan wil je niet nat gaan!

Best wel apart zo in het donker…

Eerlijk toegegeven voelde het wel een beetje apart. ’Waar ben ik in hemelsnaam mee bezig?’ vroeg ik mijzelf af toen ik in mijn eentje buikschuivend onder het prikkeldraad door manoeuvreerde over het natte gras, onderweg naar de volgende stek midden in de nacht op een maandag na werk. Dan moet je toch wel een beetje gek (van vissen) zijn, toch?

 

De eerste metersnoekbaars

We dwalen af. Terug naar het absolute hoogtepunt: het verhaal over mijn allereerste metersnoekbaars. Dat ging als volgt: ik viste samen met mijn vismaatje Jan aan de rivier. We hadden er al vier uur op zitten en ik had nog geen enkele vis gevangen. Jan had al wel vijf snoekbaarsjes op de World Minnow (ook tof) gevangen, maar zolang hij alleen kleine vis ving, zou ik het met shads blijven proberen, zo was de gedachtegang. Zo werd de rivier in 3 maanden bijna geheel afgekamd. Rond 12 uur kwamen we bij de derde en laatste stretch die we wilden bevissen. Ik was hier al een keer eerder geweest met Herman, maar dat was overdag.

Ik pakte m’n YASEI LTD Zander Finesse voor dit werk… Best licht voor wat er komen ging!

Ik pakte mijn snoekbaarshengel, de 2,70 meter lange YASEI LTD Zander Finesse (10-35 gram) –  een vrij subtiel en licht stokje dus. Nu viste ik dan ook niet zo zwaar; ik gebruikte een vrij standaard shadje: een Shad Teez (bass orange) van 12 cm op een 4/0 jigkop van 14 gram. Door iets meer stroomopwaarts een stukje in de hoofdstroom te werpen en hem 6 seconden aan open beugel af te laten zinken, kwam ik precies op de hotspot. Met deze afzinktruc kun je iets lichter toch een bepaalde hotspot bevissen. Best grote kans dat er bij deze krib net zo’n kuiltje ligt. Ik tikte het shadje rustig naar me toe met de hengeltop…

103cm aan snoekbaars en dat werpend vanaf de kant! Insane!

Wat een enorme beuk op mijn hengel! Er volgde een gierende slip.  Ik had moeite om hem uit de stroming te houden. Uiteindelijk kwam hij dan toch boven. WTF! EEN METER SNOEKBAARS! Eigenlijk wilde ik wachten met deze vis laten zien tot Zander Pro online komt, maar ik kan moeilijk mijn hoogtepunt in geuren en kleuren vertellen zonder jullie ook wat plaatjes te laten zien. Als ik aan dit moment terug denk word ik gewoon weer blij. Wat een euforisch gevoel was dat! Ik zat meer dan een week op een roze wolk.

 

Roofmeister> En  het absolute dieptepunt?

Mijn absolute dieptepunt was in de zomer. Ik was onderweg in de auto en kreeg de spontane ingeving om nog ff in het donker achter de snoekbaars aan te gaan. Er lag nog een hengeltje in de auto en ik had nog twee uurtjes tijd. Ik had sneakers aan, geen hoofdlampje bij me en gebruikte de zaklamp van mijn iPhone om te zien waar ik mijn voeten neerzette. Dat leek in eerste instantie goed te gaan, ik had al zeven snoekbaarzen gevangen zonder problemen. Totdat ik terug liep naar de auto en de stenen plots onder mijn schoenen weggleden. Ik beschermde mijn Poison Adrena hengel, maar ik zelf kwam vol op mijn reet terecht. Wat bleek? Mijn stuitje was gebroken! ☹

Tip, neem dus altijd stevige schoenen mee en een hoofdlampje.

Maandenlang pijn aan m’n reet en dan stond Zander Pro ook nog eens voor de boeg. Wat een shit timing, wat nu? Gewoon doorzetten en vooral voorzichtig zijn… En ff een tijdje door de zure appel bijten. Al die trainingsdagen over losse stenen, dat was zeker geen pretje kan ik je vertellen. Pijnstillers en door! Tip: Wees niet zo stom als ik en trek altijd stevige schoenen aan, het liefste van die lelijke Duitse bergschoenen én een hoofdlampje niet te vergeten. Deze heb ik nu altijd in de auto liggen.

 

Roofmeister> Wat was je nummer één kunstaasje van het afgelopen seizoen?

Voor mijn favoriete aasje van het jaar gaan we toch weer terug naar het baarsvissen. Wie mij kent, weet dat ik verslaafd ben aan het C-riggen. Omdat ik daarin met zoveel verschillende craws en creatures vis, veel spul uit Amerika, kan ik geen nummer één noemen. Als ik er één moet noemen is het wel de Man Bear Pig 5’’ van Reaction Innovations. Zeker alleen al om de naam (van South Park).

Ik ben verslaafd aan het C-riggen en de Man Bear Pig is een van de favorietjes.

Behalve c-riggen, vis ik ook ontzettend graag met minnows. Spelen met de snelheid waarmee je je kunstaas laat bewegen, het variëren tussen twitchen en jerken en als je dan ook nog af en toe de baitcaster pakt, heb je helemaal een uitdaging. Ik ben nog geen pro met baarzen met de baitcaster, maar ik doe langzaam ervaring op. Ik vis op dit moment met een simpele SLX combo (SLX610M + SLX 151 HG) van rond de 200 eu, die al harstikke goed is. Upgraden kan altijd nog.

De SLX combo is een goedkope, maar hele goeie combo.

Bij Shimano hadden we tot begin dit jaar nog geen diep lopende twitchbait. In Amerika was hij er iets eerder, maar na een tijdje wachten verscheen hij uiteindelijk dan toch in Europa: de Shimano Bantam World Diver; een twitchbait die precies de juiste diepte loopt voor mijn winter visserij. De World Diver heeft mij in drie maanden al zo gruwelijk veel vis opgeleverd. Ik denk ook zeker dat het deels met FLASH BOOST te maken heeft. De extra flikkering door een ‘spring loaded aluminium foil’ tijdens het stilhangen; dat maakt hem uniek en zo uitzonderlijk goed. Ik zeg, probeer hem zelf eens!

De Shimano Bantam World Diver heeft me al heel veel vis opgeleverd.

 

Roofmeister> Hoe ga je nu de gesloten tijd doorbrengen?

De gesloten tijd is voor mij een absoluut rust moment. Dus niet meer vissen? Nee, natuurlijk niet! Ik vis in de gesloten tijd graag met de (method) feeder. Dat doe ik al sinds de middelbare school, vaak bij de ouders van een vriend van mij in de tuin/weiland (de Linge, Zetten). Daar vangen we: voorn, brasem, winde, kolblei, zeelt en karper. Vooral de Tinca tinca vind ik een waanzinnige vis om te vangen. Hoewel deze visserij overwegend statisch is, is het toch een vrij actieve visserij. Rommelen met voertjes, haak aas, systemen. Net als met het C-riggen: op gevoel vissen, de tikjes op de top… Dat is waar ik dol op ben!

In de gesloten tijd wil ik nog weleens op zeelt gaan vissen.

Hoewel ik zeebaarzen ook te gek vind, ben ik gewoon nog niet goed genoeg. Turen op de getijdenkaart en ‘s nachts rondjes rijden door het Maasvlakte doolhof… Om dat te masteren moet je er eigenlijk veel meer tijd spenderen, anders voel je je al gauw verloren. Ik vang altijd maar een enkele zeebaars en that’s it. Ik ben met zeebaarzen gewoon niet zo leip zoals sommige zeebaars cracks.

Af en toe eens zeebaarzen, maar ik ben verre van een pro.

Die hebben zoveel ervaring en pakken het echt geweldig aan. Die weten precies waar ze wanneer moeten zijn en wat ze dan moeten doen. Ik pik af en toe dus wel een zeebaarsje mee maar een sessie is nog nooit echt geëscaleerd. Zeebaarzen blijft voor nu nog iets te ver van m’n bed show. Een paar keer per jaar in de zomer een nachtje op avontuur ben ik zeker wel voor te porren, maar echt pro zeebaars… op dit moment niet. Misschien ooit?

 

Roofmeister> Wat zijn de ambities voor het komende seizoen?

Hoewel een PR verbreken een leuk streven is, is dat nooit echt een doel van mij geweest. Als je zoals ik bijna nooit pelagisch vist, heb je er sowieso vrij weinig invloed op. Wat ik wil, is ieder jaar nieuwe stekken ontdekken, nieuwe vissers leren kennen (en wat van ze leren), samen avonturen beleven en overall gewoon een betere visser worden.

Startklaar voor nieuwe roofvis avonturen.

Vooral blijven genieten dus van mijn passie en van de natuur. Herinneringen maken en samen avonturen beleven in een wisselende omgeving. Ik wens iedereen iig heel veel succes en plezier het komende seizoen en ik bedank jullie voor het lezen. Tot aan de waterkant!

 

Thanks voor de antwoorden David! Volg deze baas ook even op zijn Instagram voor leuke updates.