De gesloten tijd – Alles op een rijtje

23/03/2023
De gesloten tijd – Alles op een rijtje

De gesloten tijd zit er weer aan te komen, de tijd van afkick verschijnselen en de tijd van opruimen. Een belangrijke tijd, omdat we de vissen op onze zeer druk beviste wateren wat rust gunnen. Toch zorgt de gesloten tijd soms nog voor verwarring, in dit artikel leggen we alles helemaal uit.

Header foto: Sportvisserij Nederland

Gesloten tijd voor vissoorten

Als je zoekt op gesloten tijd kom je de gesloten tijd voor vissoorten tegen. Deze data geven aan wanneer er een terugzet plicht geldt voor deze vissen. Dit betekent dat je nog wel mag vissen op deze soorten! Dit is belangrijk om te weten omdat er bij snoek een gesloten tijd staat van 1 maart tot de laatste zaterdag van mei. Voor baars en snoekbaars geldt deze gesloten tijd van 1 april tot de laatste zaterdag van mei.

Je mag tot 1 april gewoon op snoek vissen, je dient hem alleen altijd terug te zetten. FOTO: Stekkie.nl

Je mag dus op snoek vissen, echter moet je deze direct na vangst terug zetten. Op het IJsselmeer geldt de gesloten tijd voor snoek tot 30 juni. Voor vissen als meerval zie je een gesloten tijd staan van een heel jaar staan, dit betekent dus alleen dat je meerval altijd terug moet zetten, deze mag je nooit meenemen. Een gesloten tijd geldt voor iedereen, voor sportvisser en beroepsvisser.

 

Gesloten tijd voor aassoorten

Dit is de gesloten tijd die ervoor zorgt dat we niet op roofvis kunnen vissen. Deze wet verbiedt de visserij met een dood visje, een stukje vis (ongeacht hoe groot), slachtproducten en alle soorten kunstaas, met uitzondering van kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm. Deze wet geldt van 1 april tot de laatste zaterdag van mei. Op het IJsselmeer is het wederom anders, dan mag je van 16 maart tot en met 30 juni niet met kunstaas vissen. 

Je mag niet met kunstaas vissen, vissen met wormen op bijvoorbeeld meerval mag wel.

Het vissen met wormen en maden mag nog wel bijvoorbeeld, echter raden wij het roofvissen met wormen op snoek, baars en snoekbaars af. Er is niet voor niets een gesloten tijd, deze is bedoeld om de vissen rustig te laten paaien en geen onnodige stress te geven. Laat ze dan ook eventjes met rust. Ga bijvoorbeeld eens vissen op meerval, een super leuke bezigheid in de gesloten tijd! Dit mag namelijk wel gewoon mits je met wormen vist. De kans dat je met meerval rigs andere roofvissen vangt is minimaal, dus niets aan de hand! Nog steeds in de war over de gesloten tijd? Check dan DIT filmpje van Sportvisserij Nederland.

Je mag wel met wormen, maar we raden het af, laat de snoekbaarzen even lekker op hun nest… FOTO: JvZijl via VroegeVogels.nl

 

Uitzonderingen

Er zijn wateren waar wel met kunstaas gevist mag worden in de gesloten tijd. Het verbod geldt op grond van het tweede lid van art. 6 van het “Reglement voor de binnenvisserij 1985” niet voor het vissen in de wateren van Walcheren, Schouwen-Duiveland, Tholen en Noord-Beveland, in het kanaal van Zuid-Beveland, in de Haven van Goes, in het Veerse Meer en het Grevelingenmeer en in de met die meren in open gemeenschap staande inhammen, kreken, spranken, killen en gaten. Ook kun je eens gaan forel vissen op het Oostvoornse meer bijvoorbeeld.

 

Samenvattend: 1 april tot de laatste zaterdag van mei mag er NIET met kunstaas of dood aas op roofvis gevist worden. Een gesloten tijd voor een vissoort betekent dat je de vis direct moet terug zetten in het water waar deze gevangen is. Veel succes met de laatst weken van het seizoen! Nu is de tijd om een dikke te vangen.