***Vijf handige tips*** Wat moet je weten over roofvis in de herfst?

19/09/2023
***Vijf handige tips*** Wat moet je weten over roofvis in de herfst?

Voor veel vissers is het najaar dé tijd om achter de rovers aan te gaan. En terecht, in deze tijd gaan ze zich vol eten voor de winter en kun je prachtige dagen beleven! In dit artikel beschrijven we vijf punten die je absoluut moet weten als je gaat vissen in de herfst!

 

Punt 1> Migraties

De herfst is een tijd van grote migraties. Deze kunnen we natuurlijk niet met het blote oog zien, maar het gebeurt wel! Denk bijvoorbeeld eens aan de snoekbaarstrek op de IJssel. Elk jaar verkassen tienduizenden of zelfs meer snoekbaarzen van het IJsselmeer over de IJssel naar hun winterplaatsen. Dit kan zelfs zo ver als het Hollands Diep zijn! Wanneer je dit weet, kun je ze perfect volgen langs de IJssel en echt fantastisch vangen.

Als er iemand weet hoe je snoekbaarzen moet vangen en hoe ze rond trekken, dan is dat Jouke Jansma wel.

Niet alleen de snoekbaars gaat migreren, ook de aasvis. Aasvis is de belangrijkste factor in de herfst als het gaat om roofvis, heel simpel. De roofvis trekt logischerwijs achter deze aasvis aan. Wanneer je winterplaatsen weet van de aasvis, kun je in de herfst hierop inspelen door in de buurt van deze winterplaatsen te vissen en op mogelijke routes richting deze winterplaatsen. Kans bestaat dat de rovers hier al liggen te wachten op de trekkende witvis, die rovers zijn niet gek!

 

Punt 2> Aasvis

Om maar meteen door te pakken op die aasvis, leuk dat ze migreren, maar waarheen dan? Nou, wat je ziet is dat ze in het najaar flink samen gaan scholen. Waarna het echt begint af te koelen, dan trekken de aasvissen naar beschutte plekken zoals havens, rivierplassen, doodlopende stukken van het water, diepe kuilen of bijvoorbeeld onder (woon)boten. Planten zijn ook beschutting voor aasvis, dus weet je deze in het najaar of in de winter zelfs te vinden, dan kun je, hoe ondiep het ook is, vaak nog roofvis vangen!

Een redelijk beschut stuk, waar de vissen niet teveel energie kwijt zijn, is vaak bingo!

Op deze plekken overwinteren ze graag omdat de watertemperatuur ietwat hoger is, of het zijn plekken waar ze zo min mogelijk energie verspillen. Energie is kostbaar, dus ze gaan het liefst liggen op plekken waar ze niet hoeven te zwemmen om op hun plek te blijven. Hoe kouder het wordt in het najaar, hoe meer je op dergelijke plekken de roofvis ook kunt verwachten. Het loont dus om later in het najaar steeds meer uren te steken in dergelijke plekken waar je aasvis verwacht of, beter nog, ziet.

Duidelijk aasvis te zien rechts op de Raymarine Element SideVision en links een snoek!

 

Punt 3> Aas presentatie

Het najaar is qua visserij erg verschillend, het begint een beetje half september en eindigt laat november. Tussen deze maanden zit een groot verschil. Waar het in september de laatste jaren eigenlijk gewoon nog zomer is, is het eind november echt al wel goed fris en vaak is de eerste nachtvorst wel geweest dan. Begin van het najaar is de water temperatuur nog vrij hoog, nu is de aasvis nog niet zo samengeschoold en liggen de rovers ook nog vrij verspreid.

Als het kouder wordt, kun je met rubber kunstaas traag vissen. Dit werkt uitstekend!

Op dit moment is een actieve visstijl nog erg lonend door actieve vis te zoeken en zelf veel te verplaatsen. Sneller, agressiever kunstaas kan nog erg goed zijn, zoals crankbaits of chatterbaits. Wanneer het water echt gaat afkoelen, kun je je aas langzamer gaan presenteren. Vaak kun je dit mooi doen met grotere formaten kunstaas. Ook is het slim om, naarmate het kouder wordt, iets beter je stek uit te kammen, want de rovers liggen minder verspreid als het koud is. Blijf ook zeker staan op je plek als je een roofvis vangt, want de kans is groot dat er meerdere in dezelfde zone liggen!

Vind je er één, dan vind je er vaak meer in dezelfde zone!

 

Punt 4> De beste tijd van de dag

Op welke tijd van de dag kun je de rovers dan het best vangen? Dat is zeker in de herfst soms helemaal niet belangrijk. Rond deze tijd van het jaar zijn er dagen dat ze de hele dag door eten. Wel is het zo, dat wanneer het echt frisser wordt de echt vroege ochtenden iets minder productief zijn. De beste tijd is de tijd dat je kunstaas in het water ligt, een cliché, maar het is gewoon zo. Uren maken en je zult beloond worden!

Eind van de middag is en blijft een top tijd, dit moment heeft al vele visdagen gered!

In onze eigen ervaringen is het ook voor elke vissoort anders. Snoekbaarzen kun je bijvoorbeeld heel goed vroeg in de ochtend vangen of zelfs alleen ’s nachts op sommige wateren. Snoek lijkt op veel wateren toch niet zo’n ochtend vis, de allergrootste snoeken lijken toch vaak in de late ochtend of vroege middag gevangen te worden! Baarzen houden ook van licht, dus die kun je zeker wanneer de zon mooi op is de hele dag goed vangen.

 

Punt 5> Actief of passief?

Of je actief of passief moet vissen, hebben we al een beetje beschreven, maar het is toch goed om het nog even goed samen te vatten. Het actief of passief vissen, vat sowieso goed samen wat we in het hele artikel hebben beschreven. In de regel geldt, hoe hoger de water temperatuur, hoe meer de vis verspreid ligt. Actief vissen waarbij je redelijk veel plekken bevist, is dan vaak effectief, omdat je zo ook veel water afzoekt. Door gedurende het begin van het najaar actiever te vissen, begin je ook te zien waar je later in het najaar meer tijd in moet gaan steken.

Je zou zelfs met dood aas kunnen gaan vissen wanneer je weinig stekken bevist op een dag!

Wanneer het kouder wordt, gaat de vis samenscholen en migreren naar winterplekken. Weet jij deze winterplekken, plaats jezelf dan op strategische punten richting die winterplekken. Als het echt koud wordt, kun je ook goed vangen op de winterplekken waar de aasvis samenschoolt. Wanneer het kouder wordt, steek dan meer tijd in plekken waar je gedurende het najaar meerdere vissen ving. Hoe meer je gaat vissen, hoe makkelijker je patronen gaat ontdekken!

 

Vissen in het najaar is niet het meest lastig, maar we hopen dat je met deze tips het jezelf nog makkelijker kunt maken! Zoek de aasvis, zoek uit waar ze heen trekken en je hebt de hele herfst en winter plezier van mooie, dikke rovers!