De kunst van het niks doen – De Ned rig ofwel drol rig :-P

24/03/2020
De kunst van het niks doen – De Ned rig ofwel drol rig :-P

De Ned-rig heeft inmiddels ruimschoots zijn intreden gedaan in de Nederlandse roofvis-scene en eigenlijk kun je er niet meer omheen. Maar wat is dat gekke ding nou eigenlijk? Liefhebber en Roofmeister Rico Stougie geeft tekst en uitleg over dit bijzondere vissysteem. 

Door Rico Stougie

Zoals vele technieken is ook deze techniek overgewaaid uit de VS. De Ned-rig, ook wel  ’turd-rig’ of ‘Midwest finesse rig’ genoemd, is ontstaan met het doel zoveel mogelijk vis op 1 dag te kunnen vangen. De rig bestaat uit een platgeslagen loodkop, ook wel ‘mushroom-jighead‘ genoemd en daarop zit een dikke drijvende worm, lijkend op een drol :-P, vandaar de bijnaam ’turd-rig’. De combinatie blijft altijd rechtop op de bodem staan en imiteert zo een azend visje of een kreeftje die in verdedigingspositie met zijn scharen omhoog staat.

Drollenvreters 😛

Nu zijn er natuurlijk ontelbaar veel soorten worms verkrijgbaar in de huidige softbaitmarkt, maar het geheim zit hem in het drijvende in combinatie met de platte loodkop. De mensen achter het bekende merk Z-man zijn dan ook de voorlopers in het verder ontwikkelen van deze techniek.

Zman, zo’n beetje hofleverancier voor Ned-rig munitie.

Zman maakt gebruik van het zogeheten Elaztech. Dit rubber is extreem drijvend en zeer elastisch en juist dat maakt de Ned-rig zo bijzonder! Met name de Finesse TRD is het bekendste aasje voor deze techniek. Het voordeel van het elastische is ook nog eens dat het niet snel uitscheurt en zo kun je dus tientallen vissen op hetzelfde aasje vangen zonder het te hoeven verwisselen.

Bijvangst van grote snoek. Ook die kunnen in kouder water een voorkeur hebben voor traag gevist aas.

Het doel met deze rig is dus voornamelijk om veel te vangen. Betekent dit dan dat je er geen grote vis mee vangt? Integendeel! Ik heb juist op deze manier meerdere grote baarzen en zelfs grote snoeken kunnen vangen! Voornamelijk in de koudere maanden lijkt de vis veel makkelijker een stilstaande prooi te pakken ten opzichte van een langzaam bewegend prooi.

 

De techniek

Hoe vis je de Ned-rig nu binnen en wanneer zet je hem in? Er zijn diverse methoden, maar wat ik heb gemerkt is dat voornamelijk de ‘deadstick-methode’ het beste werkt. Na het inwerpen draai je je lijn strak en sleep je de jig heel traag over de bodem. Het moment dat je daarna je shad stil laat staan, is bepalend voor je aanbeten.

Alles valt of staat met de loodkop en het drijvend vermogen van de softbait.

Na het slepen gaat de shad langzaam rechtop staan en daarna kun je de shad gerust 10-15 seconden stil laten staan, voordat je hem weer een stukje verder sleept. Ik heb gemerkt dat de vis regelmatig de shad pas opslokt na 15 seconden! Zeker de kreeftimitaties zoals de TRD BugZ en TRD TicklerZ zijn hier perfect voor. Ook bij het stilstaan bewegen de pootjes/tentakeltjes verleidelijk heen en weer en zal het de vis uiteindelijk triggeren toe te slaan.

Gewoon tijdens het stil liggen van de softbait.

Voor de Ned-rig heb je geen speciale hengel nodig. Elke finesse spinhengel is in principe bruikbaar. Wat ik persoonlijk wel fijn vind, is dat top zeer gevoelig is. Zeker de aanbeten waarvan je nauwelijks voelt dat de vis het aas oppakt, kun je hierdoor vaak wel zien op je top.

Een directe verbinding zonder tussenkomst van een speld voor meer gevoel.

Ik gebruik zelf een spinhengel van 2,28 meter lang met hieronder een 1000 formaat molen en een 08/00 gevlochten hoofdlijn in een felgroene kleur. Aan de hoofdlijn knoop ik een 28/00 fluorocarbon onderlijn en ik gebruik geen speld voor de bevestiging naar de loodkop. Een speldje kan soms valse aanbeten geven en dat is nu net wat je niet wilt. Daarbij kun je met een directe verbinding ook een mooiere actie aan je kunstaas geven. De loodkopjes zijn verkrijgbaar tot ongeveer 5,5 gram dus met een werpgewicht van 10-12 gram zit je meer dan goed.

 

Hype of wondermiddel?

In mijn beleving geen van beide. In Amerika is het momenteel een regelrechte hype en steeds meer merken spelen daar slim op in en daardoor is er ook steeds meer keuze in drijvende softbaits. Ook creaturebaits, v-staartjes, en uiteraard andere soorten worms worden steeds meer gebruikt op de Ned-rig.

Ned-rig softbaits zijn er veel verschillende vormen, kleuren en groottes.

Het is niet een techniek die altijd gegarandeerd vis vangt, maar wel een techniek die op moeilijke dagen de visdag kan redden. De aanbieding is  afwijkend van andere finesse technieken en kan dus net even die trigger zijn.

Geïnteresseerd in de Ned rig dan kom je eigenlijk als vanzelf terecht bij Kunstaasoutlet.

Kunstaasoutlet is de nummer 1 op het gebied van Ned-rig artikelen. Inmiddels bieden zij een ruim assortiment aan Ned-rig softbaits en loodkoppen speciaal voor deze techniek. Z-man, Missile Baits en Venom Lures hebben genoeg keuze in hun arsenaal om je dagenlang bezig te houden met het uitproberen van nieuwe methoden. Als je geen keuze kunt maken, dan biedt Kunstaasoutlet de mogelijkheid om voor jou een pakketje samenstellen voor het bedrag dat jij ervoor wilt uitgeven. Hoe handig! Succes!