Dit moet je weten over snoek, snoekbaars en baars voor het nieuwe seizoen

19/05/2022
Dit moet je weten over snoek, snoekbaars en baars voor het nieuwe seizoen

De opening zit er weer aan te komen! Juni is voor mij een van de mooiste maanden voor het vissen op roofvis. Aangename temperaturen op en onder water en na twee maanden wachten zit je weer te trappelen tot je weer mag! Maar waar kun je de grote drie, ofwel snoek, snoekbaars en baars vinden tijdens de openingsweken?

Door Luc de Groot

Wat ben ik gek op het begin van de zomer, natuurlijk hebben de andere seizoenen zeker hun charmes, maar die vallen bij mij allemaal in het niet vergeleken met de eerste weken van juni.

Die lange, windstille avonden maken me echt gelukkig.

Het is niet altijd even makkelijk, maar eindelijk weer het zonnetje op je bol en het windje door je haren op de vroege ochtend maken me intens gelukkig. De dagen zijn lang dus je kunt heerlijk de avond meepakken en tussen de middag maak je lekker even een plons in het water.

Misschien wel de beste tip die ik je kan geven: vergeet je zonnebrand niet…

Vaak zijn de rovers nog op zoek naar veel prooien om hun krachten aan te sterken na weer een intensief paaiseizoen en op de meeste dagen kun je echt enorm goed vangen op de ondieptes. Nog mooier misschien laten zich goed vangen met zowat elke techniek en dat maakt voor mij juni als ‘freestyler’ erg leuk. Ik hou ervan om lekker af te wisselen tussen stekken en vissoorten die de rivier rijk is.

 

Snoek> Koning van het zoete water

Ik ben en blijf toch altijd het meest verslingerd aan snoek, zeker in de goede jaargetijden zoals de vroege zomer, najaar en voorjaar vis ik hier het liefste op. In juni begin ik altijd op de stekken waar ik in het voorjaar snoeken heb gevangen, de kans is groot dat ze hier nog rond hangen na de paai en wachten op de witvis. Vorig jaar waren de brasems volop aan het paaien met de opening, rede genoeg voor de snoeken om hier op te gaan azen.

Terwijl de brasems vol bezig waren met de paai, lag deze spoorbiels er net buiten te wachten.

Weet je dus plekken waar je ooit witvis zag paaien of snoek, dan is het zeker de moeite om tijd te steken in deze zones. Je hoeft echt niet diep te zoeken om succesvol te zijn. De waterplanten zijn alweer aardig op weg naar het oppervlak en dit zijn ideale hulpmiddelen voor snoek om zich te verschuilen. Soms staan ze vrij dicht op elkaar en is het lastig om er met normaal kunstaas doorheen te vissen.

De selectie waar ik in juni grootse plannen mee heb, hiermee kan ik op vrijwel elke situatie inspelen. Vergeet je spinnerbaits ook niet!

Weedless gerigde shads of spinnerbaits zijn de oplossing. Zelf vis ik graag met spinnerbaits, vroeg in het seizoen mogen ze best groot zijn en naarmate het warmer wordt, kies ik mijn spinnerbait en kunstaas in het algemeen ook kleiner.

Mijn selectie grotere spinnerbaits! Ik gebruik het liefst bladen (willow spinnerbladen) met weinig weerstand in het water.

In juni zijn de rovers vaak goed agressief en een flink vibrerend spinnerblad lokt ze vaak uit de tent. Mijn kunstaas keuze hangt enorm af van het weer. Ik kijk goed naar de wind en naar de bewolking. Met onstuimig weer is er onder water veel meer geluid en reuring. Klein kunstaas wordt misschien niet snel opgemerkt.

Bij zonnig weer kies ik vaker voor wat kleiner aas.

Ook zijn snoeken stukken minder voorzichtig, mits ze aan staan (dat is nog altijd maar de vraag) met onstuimig weer. Het kunstaas mag dan ook best wat grover voor mij. Hoe minder wind en hoe meer zon, hoe kleiner mijn aas!

 

Snoekbaars> Altijd weer mysterieus

Wat betreft snoekbaars, die zitten werkelijk overal. Van de ondieptes tot de diepere randen, je kunt ze heel goed vangen op echt heel uiteenlopende stekken. De grotere exemplaren zitten over het algemeen ondiep, ze jagen op het jonge broed en op de andere grotere aasvissen die tussen de planten leven. Vorig jaar tijdens het snoeken lukte het me steeds maar niet om snoeken te vangen op het daarvoor bestemde aas. De snoekbaarzen waren gewoon veel te gulzig!

Zelfs een Bullteez van 24 cm filterde de snoekbaars er nog niet uit…

Wel gaaf, maar je vraagt je dan wel af wat er met de snoeken gebeurd is. Vaak wissel ik ook helemaal niet naar snoekbaars materiaal als ik er eentje wil vangen, want ze duiken toch wel op alles wat beweegt zo vroeg in het seizoen!

Deze shad in het bijzonder is in juni veel vaker gegrepen door snoekbaarzen dan door snoeken. Waarom? Vertel mij het maar.

Toch blijft het gewoon leuk om die harde kleunen te krijgen op licht materiaal dus om de dag af te sluiten, pak ik vaak nog even een driftje verticalend mee bij de kribben. Lekker even genieten van de rust na een lange visdag en nog even de aantallen opschroeven.

Nog even verticalen in het avondzonnetje… De ultieme rust! Totdat je die beuk krijgt, heerlijk!

Nog een techniek waar ik veruit mijn grootste snoekbaarzen mee vang, is het vissen met pluggen, dit kan trollend, maar werpend vissen geniet echt mijn voorkeur. Stenen randen en onregelmatigheden huisvesten maar wat vaak dikke snoekbaarzen en die liggen vaak ondieper dan je denkt!

Een ondiep kribkopje met daarnaast een haven ingang… Pluggen worden hier zeker gegrepen kort op de stenen.

Trollen kan vroeg in het seizoen ook echt goed werken op snoekbaars.

Nu blijft het ook leuk om af en toe even te trollen tussen de stekken door. Zeker in juni als ik lange dagen maak van 14 uur is het weleens even lekker om achterover te leunen. Ik laat mijn plugje dan altijd over de bodem stuiteren over de stenen, reken maar dat dit snoekbaars aantrekt!

Baars> Veelzijdige rover

Om te beginnen ben ik echt geen baarzen koning, ik vind het leuk om ze tussen de snoekbaarzen door te vangen met kleiner aas. Echt gericht op baars vis ik echter niet. Het is me wel opgevallen dat ik met de opening haast even veel echt grote baarzen vang dan in de rest van het jaar. Dit kan geen toeval zijn, ik vermoed dat ze na de paai gewoon nog op de ondieptes actief op zoek zijn naar prooivis. Ik vis heel graag met crankbaits en het aantal grote baarzen die erop duiken op ondiep water is ongekend met het openingsweekend!

Met deze twee setjes kan ik alle technieken toepassen met lichter kunstaas. Neem ook nog een zwaardere baitcaster mee en je kunt werkelijk overal op vissen.

Nog een opvallend iets, is dat de grote drie best vaak dicht bij elkaar rondhangen op de ondiepe platen. Dit is denk ik puur door het grote prooi aanbod. De aasvissen hebben net gepaaid, zijn moe en maken zichzelf tot een makkelijk hapje. Waar prooi is, zijn rovers en met genoeg eten voor iedereen hoeven de rovers niet zo sterk met elkaar te concurreren.

Met crankbaits lukte het heel goed om grote baarzen ondiep te vangen!

Zeker snoekbaarzen en baarzen kun je leuk tegelijk vangen op ondiepe mosselbankjes. Tijdens de opening vorig jaar lagen de snoekbaarzen zelfs zo dicht op elkaar op een mosselbankje, dat we in 15 minuten 20 snoekbaarzen vingen! Vang je er een, doe dan zeker nog wat worpen in dezelfde zone.

Smeer jezelf goed in… Straks ben je net zo rood als een baars zijn vinnen.

Voor baars zoek ik dus graag naar mossels op ondiep water, deze merk je snel genoeg op. Is het niet op je fishfinder, dan is het wel een mossel die aan je dreg gaat hangen. Kleine spinnerbaits, chatterbaits, crankbaits en shadjes gebruik ik het liefst op de ondieptes als ik klein vis. Niet omdat ze goed baars vangen, maar omdat ze echt alles vangen! Die verrassing wat er nu dan weer op duikt maakt voor mij de zomer visserij zo leuk. Niet per se buitencategorie vissen, maar dikke lol, harde aanbeten en soms leipe aantallen. Vergeet niet! Echt grote vissen gaan vaker dan je denkt voor klein kunstaas…

 

Smeer jezelf goed in als je gaat vissen is misschien wel mijn belangrijkste tip. Maak plezier, geniet van het weer, je vrienden en je gevangen vissen. Voor je het weet is het alweer gesloten tijd! Succes allemaal!