Code gekraakt? Het beste weer om snoek, snoekbaars en baars te vangen

08/02/2023
Code gekraakt? Het beste weer om snoek, snoekbaars en baars te vangen

Dat roofvis gevoelig is voor het weer, dat moge duidelijk zijn. Maar wat is nou het allerbeste weertype voor de verschillende rovers? In dit artikel gaan we proberen die vraag te beantwoorden met de hulp van een aantal zeer ervaren visser! 

Door Team Roofmeister, HEADERFOTO: Simon Torenbeek

Het beste weertype is het weer waarin jij lekker vist en de vis meewerkt, dat is het beste weertype. Die vis kan misschien wel helemaal losgaan onder water, als jij ze niet goed kunt aan vissen, vang je alsnog niet goed. Je moet dus de gouden combinatie vinden en we kunnen je vertellen, het verschilt per vissoort niet eens echt heel erg.

Verre van ideale omstandigheden, maar wel een unit vangen. Thuis blijven zitten is geen optie. FOTO: Enzo Claassens

Alsnog valt er soms geen pijl op te trekken. Brandende zon en bladstil water is volgens velen verschrikkelijk, echter hebben wij met zulke omstandigheden echt droomsessies gehad… Thuis blijven zitten heeft sowieso geen zin.

 

Constantheid

Luc Coppens houdt van bewolking.

Over het algemeen geldt dat vis houdt van stabiel weer. Dus weer dat niet de hele tijd verandert en omslaat. Dit najaar was waarschijnlijk zo lastig omdat het weer absoluut niet deed wat we van herfst weer gewend zijn. Te hoge temperaturen en constant veranderende winden. Zie je bijvoorbeeld de hele week lekker zacht weer met een zonnetje en een wolkje en een lekkere windkracht 3 á 4 die de hele week uit dezelfde richting komt, maak dan je spullen maar klaar!

 

Snoek> Wisselvallig met een briesje

Snoek is misschien wel een van de makkelijkst te vangen rovers gezien zijn agressie. Althans, makkelijk is misschien niet zo, maar ze zijn minder wispelturig dan snoekbaars of baars. Ze doen het, of ze doen het niet. “Voor snoek hou ik wel van een nazomertje, rond de 20 graden, zon, afwisselend met wolken en een lekker briesje over het water.” Vertelde Ruben Dekkers ons, fanatiek snoekvisser die uitkomt voor Abu Garcia/Berkley.

Een lekkere bries met wat zon en wat wolken. Perfect voor snoek volgens Ruben Dekkers!

Vele vissers zullen het met hem eens zijn, snoek doet het aanzienlijk beter als er wat wind over het water staat. De golven die worden gemaakt door de wind breken het licht en daardoor is het voor een snoek moeilijker te zien of ze in de maling worden genomen. Ook brengt wind het water wat in beweging.

De hele dag was er geen wind te bekennen. Zodra de wind kwam, was het direct raak. FOTO: Luc de Groot

Voedseldeeltjes komen los van de bodem of planten waardoor de aasvissen ook meer gaan azen en dus een makkelijkere prooi worden in theorie. Gooi een paar stapelwolken in de mix die de zon af en toe wat tegen houden en je hebt super vis omstandigheden.

 

Snoekbaars> Zon als grote speler

Snoekbaarzen zijn de meest lichtschuwe rovers. Zij hebben extreem goede ogen die aangepast zijn op donkerder water. Teveel zon vinden ze daarom niet al te prettig, vandaar dat je ze vaak onder bruggen of in dieper water vangt. Ze liggen alleen echt niet zo diep als je denkt. In de regel geldt, hoe troebeler het water, hoe ondieper de snoekbaars komt jagen. De zon is dus een grote speler als we kijken naar het beste weertype voor snoekbaars. Met troebel water is het vaak minder belangrijk dat de zon schijnt.

Beetje bewolking en wat minder lichte omstandigheden is perfect voor snoekbaars. FOTO: Simon Torenbeek

“Mijn favoriete weer voor snoek, snoekbaars én baars is bewolkt met windkracht 4 uit het zuiden.” Aldus Luc Coppens, misschien wel een van de beste allround vissers in de Benelux. “Voor snoekbaars heb ik op troebel water graag deels bewolkt, deels licht. Op helder water het liefst bewolking.” Zei Simon Torenbeek, net zo goed echt zo’n allround crack. Binnen ons team hebben we graag wat wind met zon en bewolking afgewisseld. De windrichting maakt vrij weinig uit. Onthoud alleen met de wind: je kunt beter goed vissen op een wat mindere stek, dan klote met harde wind op een top stek.

Wind mag er zijn, maar beter scherp vissen op een mindere stek, dan kloten in de wind op een top stek.

Het is dus inderdaad belangrijk dat je altijd je aas goed kunt aanbieden. Anders heeft het geen enkele zin. Met snoek komt het niet zo nauw, waardoor je met harde wind nog prima kunt vissen. Echter moet je met snoekbaars en baars meer finesse hebben, waardoor echt harde wind niet ideaal is.

 

Baars> Lekker veel licht

Baars lijkt wel de vis die het minste zonneschuw is. Baars houdt net als snoek van redelijk helder water. Vaak laten baarzen zich wel beter vangen dan snoeken wanneer de zon flink schijnt. Simon over het weer ten opzichte van baars: “Voor baars heb ik het liefst lichte omstandigheden met hier en daar een wolkje. Ook mag er bij baars wel wat wind staan, de golfjes breken dan het licht. Dit is voor mij ideaal.”

Lichtere omstandigheden met een kabbel is ideaal voor baars. FOTO: Simon Torenbeek

Luc Coppens heeft echter graag wat meer bewolking. Zo zie je maar dat weer ook deels afhangt van persoonlijke voorkeur. Er is geen goed en geen fout. Bij baars moet je soms met finesse technieken extreem langzaam en redelijk licht vissen. Bij harde wind kan dit niet al te makkelijk. Een matige wind is dan vaak prettiger voor je aaspresentatie.

 

Zomer VS Winter

Maar hoe zit dat dan in de zomer en winter? Het verschilt niet eens zoveel met elkaar. Gematigd en stabiel weer is met beide seizoenen vaak het beste. Niet alleen voor de vis, maar natuurlijk ook voor jou. Een plotselinge omslag in temperatuur kan soms enorm meewerken, maar soms ook enorm tegen. Stel je hebt in de zomer warm weer, dan kan de omslag naar koeler weer op den duur leuk vis opleveren. In de winter kunnen juist de zachte dagen heel goed zijn.

Gematigder weer is vaak het aller beste. FOTO: Luc Coppens

Tuurlijk kun je vangen in extreem koude omstandigheden! Zeker als de kou al eventjes aanhoudt, is het helemaal geen gek idee om dan te gaan vissen. Zaak is alleen dat het weer stabiel blijft om echt goede resultaten te boeken.

 

Tja jongens, een zeer lastig onderwerp. Maar over het algemeen geldt: stabiel, gematigd weer met een lekker briesje en een gebroken zonnetje is goed om te vissen. Niet alleen voor de roofvis, maar ook voor jou als visser!