4 veel gemaakte fouten bij het vissen op grote baars

27/03/2023
4 veel gemaakte fouten bij het vissen op grote baars

Het vissen op baars op de rivierplassen is mateloos populair, en terecht! De rivierplassen zijn het huis van misschien wel de grootste baarzen van Europa. Op deze wateren kun je echt ware balonnen vangen. Het vangen van zo’n XXL baars is alleen niet makkelijk, zeker met de hoge hengeldruk van tevoren. In dit artikel de meest voorkomende fouten.

 

Error 1> Zomaar een rondje lopen

Een rivierplas ziet er op het oog redelijk rechttoe rechtaan uit. Het is dus verleidelijk om gewoon de hele plas op een dag uit te lopen in de hoop dat je tegen een dikke baars aan loopt. Tuurlijk kan dit, maar je kunt je kansen echt vergroten. Een groot deel van het water is namelijk helemaal niet interessant voor die baars om te liggen. Raadpleeg van tevoren als je thuis bent dus altijd Navionics en Google Maps om interessante stekken te zoeken.

Maak het viswater kleiner door je huiswerk te doen 😉

Op Navionics kun je goed de dieptelijnen zien van het water en waar eventuele structuren liggen, die structuren zijn key om grote baars te vinden. Denk aan steile taluds of kuiltjes vlakbij de kant op werp afstand. Klik HIER voor een artikel hoe je Navionics optimaal benut.

 

Error 2> Niet lang genoeg op een stek blijven staan

Heb je eenmaal zo’n interessante plek begonnen, weet je nog niet hoe de bodem voelt. Een Carolina rig is een ideale rig om de bodem af te scannen op een nieuwe stek. Doordat je altijd contact hebt met het lood wat over de bodem sleept, kun je voelen waar de bodem hard is of zacht.

Baarzen liggen graag bij mosselbanken, met een carolina rig kun je goed voelen of de mosselbanken aanwezig zijn.

Mocht je dus mosseltjes voelen of stenen met je Carolina rig, dan zit je op de money! Denk niet dat je na 5 tot 10 worpen die stek goed hebt uitgevist. Baarzen zijn wispelturige vissen. Het is dus belangrijk dat je een potentiële hotspot genoeg tijd geeft. Probeer ook zeker verschillende technieken mocht je geen beet krijgen op je Carolina rig tijdens het scannen van de bodem. Het kan heel goed zijn dat ze die dag juist zin hebben in een twitchbait of shadje.

Baarzen zijn wispelturige vissen, zeker van dit slag.

Heb je na een aantal technieken en worpen nog steeds geen beet, dan ligt er wellicht geen baars op de stek of ze staan simpelweg uit. Op naar de volgende mosselbank of andere hotspot! Als je constant deze hotspots secuur uitvist, kan het haast niet mis gaan, uiteindelijk krijg je je XXL baars!

 

Error 3> Te onrustig vissen

Geduld is een schone zaak, zo ook bij grote baars. Je kunt dan wel een stek met veel technieken af vissen, het is wel belangrijk dat je die technieken goed uitvoert. Bij veel technieken is het van uiterst belang dat je langzaam vist. Zeker met de carolina rig en Ned rig en zelfs twitchbaits mag je je aas echt wel eens 5 tot zelfs 10 seconden pauzeren.

Hoe kouder het water, hoe trager de vissen. Lange pauzes kunnen de sleutel zijn.

Hoe kouder het water, hoe langer de pauzes. Je kunt wel op een hotspot staan, maar als jij op een redelijk moeilijke dag die twitchbait of carolina rig veel te hard voor de baars zijn neus langs trekt, dan heeft hij geen tijd en zin om je aas te pakken. Baarzen kunnen je aas echt wel seconden lang inspecteren voordat ze toe happen, geef ze dus de tijd om je aas te vinden en te pakken.

Laten we eerlijk zijn, het vangen van grote baars is niet makkelijk, daar moet je hoe dan ook tijd en energie in steken.

Zelfde geldt voor het aanslaan als je beet hebt, wacht even (NIET te lang!) met slaan totdat je voelt dat de baars met je Carolina rig weg zwemt! Op deze manier weet je zeker dat je offset haak mooi in het hoekje van de bek hangt.

 

Error 4> Te laat beginnen en te vroeg stoppen

Het klinkt misschien cliché, maar de mensen die de meeste uren maken, maken de meeste kans! Baarzen zijn echt vissen die je in de ochtend schemering goed kunt vangen, net als de avond schemering. Het is dus belangrijk dat wanneer je echt hardcore op die grote baarzen wilt vissen, je vroeg begint en pas met het donker naar huis gaat.

Doorzetten en je gaat beloond worden!

Of je pakt gewoon alleen een ochtendje of namiddag, maar net hoeveel tijd je hebt natuurlijk. Plan je dag slim in en vergeet dus zeker niet de vroege en late uurtjes van de dag, want deze zijn regelmatig het meest productief bij baars op de rivierplassen!

 

Wanneer je goed leert in te schatten hoelang je ergens moet vissen en waarom, zul je zien dat je ook veel meer gaat vangen en vooral ook grotere vis. We hopen dat deze tips nuttig waren en je deze laatste week gaan helpen bij je zoektocht naar XXL baars op de rivierplassen! Succes!