Deze app van Navionics moet je hebben!

11/05/2021
Deze app van Navionics moet je hebben!

Anno 2021 worden we overrompeld met de nieuwste features in het dagelijks leven, maar ook in ons oh zo kleine, maar toch grote hengelsport wereldje. We kunnen amper de tel bij houden op het gebied van fishfinders, maar één willen wij jullie heel graag meegeven, de Navionics Boating App met Relief Shading. Roofmeister Bo Staartjes vertrekt niet meer zonder deze feature…

Door Bo Staartjes

Het is 2021. In de krochten van de Tesla fabriek wordt door Elon Musk en kompanen hard gewerkt aan auto’s die met 1 druk op de knop opstijgen en je naar een nieuw werelddeel vervoeren.

Elon Musk blijft iedereen verbazen, keer op keer…

Ook in de hengelsport zitten ze niet stil en wordt er dagelijks aan de nieuwste technologische hoogstandjes gewerkt die ons vissers het leven een stuk aangenamer maakt. Diep in het Navionics zenuwcentrum is er gewerkt aan de Navionics app voor alle mobile devices en nog niet zo heel lang met een zeer bruikbare upgrade… Of dit een essentiële tool is voor elke visser? Ik vertrek in elk geval niet zonder.

Navionics die meedenkt met de tijd. De mobiele telefoon is niet meer weg te denken in ons leven…

 

Eerste indruk

In de nadagen van 2020 beleefde ik met mede Roofmeisters Sjoerd Beljaars, Johannes Elzinga en Bart van de Walle een bizarre baars sessie op een van de rivierplassen van de benedenrivieren. De ochtend begon taai, een enkel snoekbaarsje zag de kant terwijl de dikke baarzen uit bleven.

Bo mocht al niet meer klagen maar dit is niet waarvoor we kwamen!

Na verloop van tijd toverde Bart zijn smartphone tevoorschijn en swipete de Navionics Boating App open. Ik wist niet wat ik zag. Een compleet gedetailleerde dieptekaart van het water met de nodige overlays voor nog meer info. Bart wees naar aanleiding van de info uit de app een nieuw kantje met een mooi talud en ondiep plateau aan en we snelden ons die kant op.

De Relief Shading maakt het bodemverloop in één oogopslag duidelijk.

We stonden nog maar net te smijten op de nieuwe stek of Sjoerd slaakte een kreet. Terwijl ik stond te bellen, deed Sjoerd een proefworp met mijn hengel. Resultaat? Zijn nieuwe pr van 53,5 cm. Het is hem gegund…

Sjoerd met zijn nieuwe PR. Een die hij niet snel zal vergeten…

Na de euforie en nodige foto’s heeft Bart zijn aas nog maar net laten zakken of ook hij hangt vast op een prachtige baars. Dit keer een moddervet exemplaar van 53 cm. Alsof het niet gekker kan, vangt Bart in een van de worpen daarna nog een parel. Een kleiner formaat maar met een gouden tint, zeer uniek en prachtig om te zien!

Ruim over de magische 50 grens…

Hadden we zoveel succes gehad zonder gebruik van de app? Op het oog hadden we in elk geval geen vertrouwen in de stek, maar de info uit de app heeft ons over de streep getrokken er toch heen te gaan, met drie prachtige baarzen als resultaat. Trek nu zelf je conclusie maar 😉

 

De proef op de som

Links maps, rechts de sonar chart kaart van Navionics.

Als ik op zoek ga naar nieuwe stekken begint mijn zoektocht vrijwel altijd op Google Maps. Dit is een mooi middel om nieuwe wateren te verkennen en te zien welke kantjes vrij van bomen en struiken zijn. Eerder hield de zoektocht hier op en moest ik fysiek naar het water om al vissend een beeld te krijgen van alles wat er zich onder water afspeelt. Maar sinds een tijdje gebruik ik de Navionics Boating App.

Roofmeisters Bart van de walle en Johannes Elzinga gebruiken al een tijdje de Navionics Boating App. Zij zijn er zeer positief over en sinds de nieuwe overlay des te meer.

Waar Google Maps een beeld geeft van het land, gaat de app van Navionics onder water verder en vertelt het ons vissers alles wat we moeten weten over het bodem verloop. Zo kun je zeer nauwkeurig de taluds volgen en de ondiepe platen spotten, maar ook met een overlay in één oogopslag zien hoe de bodem is opgebouwd.

Ongekend hoe gedetailleerd de overlay Relief Shading is.

Voor de zeebaars liefhebbers zijn zelfs de wrakken voor de kust af te lezen. Heb je eenmaal een mooie stek gevonden, dan voeg je thuis al een waypoint toe om de stek altijd terug te kunnen vinden en een mooie database op te bouwen.

De wrakken voor de kust zijn makkelijk af te lezen. Voor de kantvisser toch wat lastig, of je moet wel heel ver kunnen smijten 😛

Deze Navionics app geeft je de mogelijkheid om thuis je route al uit te stippelen en tegelijkertijd je effectieve vistijd enorm te verhogen. Je hoeft namelijk niet zelf al vissend op onderzoek uit om het water te leren kennen.

Alles wat blauw is heeft de nieuwe overlay Relief Shading.

Natuurlijk is het systeem nog niet waterdicht en is er ruimte voor verbetering. Zo zijn niet alle wateren meegenomen en werken de overlays ook (nog) niet op elk water. De Relief Shading is een overlay die ik graag gebruik, maar niet op elk water werkt. Ik hoop dat dit met toekomstige updates nog wordt verholpen.

 

Aanschaf

Voor €39,99 krijg je echt een hele brede app. Los van verschillende overlays kun je je eigen dieptes een kleur geven, waypoints maken en zelfs het weer en het getijde bekijken.

De app zelf met een kale landkaart is in eerste instantie gratis te downloaden in je favoriete app store. Wil je de overlays en diepte info, dan betaal je daarvoor per regio. Gelukkig zijn de regio’s vrij groot. Nederland, Engeland en Ierland zijn samen bijvoorbeeld één regio.

Een greep uit de regio’s die je kan aanschaffen. Handig voor een volgende vistrip!

Vervolgens koop je een abonnement op een regio naar keuze voor een jaar. De kosten variëren, maar voor de regio Nederland betaal je 39,99 op jaarbasis. Wat mij betreft een zeer goede investering voor iedere visser. Je koopt er namelijk een heleboel effectieve vistijd mee. Klik HIER voor de App.

 

Slotsom

Vanaf huis kan ik heel wat huiswerk gaan doen. Eenmaal op de stek kun je met de Reliëf Shading overlay heel precies het juiste talud gaan zoeken.

Mijn conclusie na een paar maanden is dat de Navionics Boating app een onmisbare gadget is voor ieder zichzelf respecterend visser. Het geeft met name de kant visser enorm veel voordeel maar ook de bootvissers kan ik de app zeker aanraden. Zoek jij graag naar nieuwe stekken, wil je je waterkennis in rap tempo verbreden of wil je meer effectieve vistijd? Dan is de deze Navionics Boating app voor jou onmisbaar.

En mooi meegenomen… Tot en met 31 mei krijg je 20% korting op de Navionics Platinum kaarten. Check de website: www.navionics.com.

 


 

Tackle Meister PASPOORT

Naam: Bo Staartjes
Geboortejaar: 1995
Regio: Utrecht
Favoriete roofvissoorten:  Snoek, baars, snoekbaars
Specialismen: Strakke roofvis films maken 🙂