Masterclass trollen op grote snoek

20/09/2022
Masterclass trollen op grote snoek

Van de diverse roofvistechnieken die er zijn, is het slepen van kunstaas achter de boot uitermate populair. Trollen heeft de reputatie dat het kinderlijk eenvoudig en uitermate effectief is. Daar zit natuurlijk wel wat in, want er worden vaak flinke afstanden afgelegd. De kans dat je actieve vis tegenkomt is daardoor een stuk groter. Toch kunnen de vangsten tijdens een trolsessie flink worden beïnvloed door planmatig te werk te gaan. Zeker als je gericht op grotere snoeken wilt vissen is dat belangrijk. Slepen op grote snoek met een plan!

Door Jouke Jansma

In de eerste plaats is het belangrijk te weten wat je kunstaas doet als je de trolsnelheid aanpast. Ieder kunstaas heeft zijn eigen optimale snelheid en het is goed om eens naast de boot te kijken wat je kunstaas doet als je iets sneller of juist langzamer gaat varen.

Het juiste tempo is belangrijk! Kijk altijd even naast de boot wat je kunstaas doet.

Grote flankers hebben over het algemeen een brede schoep die veel water pakt.  Ze hebben een maximale duikdiepte door de stand van de schoep, maar als de snelheid wat hoger wordt, hebben ze naast de kantelende actie de neiging om ook af en toe een voorzichtige zigzag beweging te maken. Juist bij die snelheid is het soms een echte trigger voor grote snoeken. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik erg veel grote snoeken vang op de 25 cm lange Prorex Hybrid Swimbait en de iets kleinere Hybrid Trout. Die hebben vanwege het rubberen achterstuk van nature al een beetje die actie, ongeacht de snelheid waarmee je vist.

Die Hybrid swimbaits zijn voor mij echte toppers.

Bij shads werkt het weer net omgekeerd als je het vergelijkt met pluggen, want die gaan bij een hogere snelheid juist ondieper lopen. Grote shads hebben nog een mogelijkheid om ze een bijzondere actie mee te geven. Die is bij tijd en wijle voor snoeken echt onweerstaanbaar. Een bijzondere actie is te geven door via het langzaam optillen van hengeltop de shad wat hoger te laten zwemmen. Als de hengeltop vervolgens weer wat terug naar beneden wordt bewogen, dwarrelt de shad langzaam weer naar beneden.

Enkele toppers van mij. Een groot profiel is belangrijk bij het trollen.

Als de shad vervolgens weer wat wordt opgetild ontstaat er als het ware een versnelling. Zo ontstaat er een soort zaagbeweging. Meestal komt de aanbeet tijdens het zakken van de shad en wordt deze als het ware opgevangen. Ook is het verstandig om de shad op het hoogste punt even een paar tellen te laten hangen, voordat je hem weer laat zakken. Die pauze is soms ook het moment waarop een snoek aanvalt.

Dat grote kunstaas is echt helemaal geen probleem voor een hongerige snoek.

De Lazy Jerk van Daiwa laat zich ook heel goed trollen.

Soms is het vanwege de diepte of plantengroei noodzakelijk om echt ondiep te vissen. Ik sleep dan vaak met grote jerkbaits. De Lazy Jerk van Daiwa heeft van nature tijdens het binnen draaien al een zig-zag beweging in zich. Tijdens het slepen varieer je met de tikken die je geeft vanuit de hengeltop, waardoor er een onregelmatige actie ontstaat. Soms onweerstaanbaar voor juist wat grotere snoeken.

Zoeken en tactiek bepalen

Tijdens het slepen is mijn Element van Raymarine eigenlijk onontbeerlijk. Het vinden van potentiële stekken als scherpe taluds, kuilen en ondieptes is zonder deze hulp bijna een onmogelijke taak. Op groot water is het bovendien een must om er scholen aasvis mee op te sporen. De SideVision is natuurlijk een geweldige hulp om ook te kijken wat er zich naast de boot bevindt.

Mijn Raymarine Element is onmisbaar op groot water om aasvis op te sporen.

Op groot en open water is het zaak om de grote scholen aasvis te lokaliseren. Soms hangen de rovers daar omheen. Maar op dieper water vis ik vaak tussen de school en een ondiepte in de buurt. Tegen de avond migreren de prooivissen namelijk naar de ondieptes om te azen en als het licht wordt, verkassen ze weer naar de diepte. Ze moeten dus twee keer langs de snoeken die tussen de diepte en de ondiepte rondhangen. Door kunstaas met een groot profiel te gebruiken, hoef je niet te diep te vissen en komen snoeken gemakkelijk een stukje omhoog om ze te halen.

Tussen de aasvis en het ondiepe liggen vaak de grote snoeken te wachten.

Bij een wat grotere ondiepte kan het verstandig zijn om een soort klaverblad te varen over de ondiepte zelf en rondom de randen bochten te maken. Ook kun je hem natuurlijk in cirkels van verschillende grootte bevissen, maar ook het draaien van een aantal “achten” achter elkaar is een prima optie. Het geheim hiervan is, dat er regelmatig een afwijking is van de normale zwembeweging van het kunstaas. Zodra je niet in één rechte lijn vaart, maar kleine redelijk scherpe bochtjes gaat maken, verandert de loopsnelheid van je kunstaas meteen.

Veel veranderen van vaarlijn laat je kunstaas ook variëren in snelheid!

Als je met een steunhengel vist, zal het kunstaas aan die hengel bij een bochtje naar rechts versnellen, terwijl het kunstaas aan de handhengel wat langzamer wordt gevoerd. Bij een bochtje weer terug, dus naar links is het omgekeerde het geval. Op kanalen is het daarom zaak om regelmatig eens een slingerlijn aan te houden tijdens het varen.

 

Handige hulpjes

Soms is een aanbeet die van achteren komt maar moeilijk te voelen, maar door met een felgekleurde dyneema lijn te vissen zie je de aanbeet dan vaak al voor je hem voelt. Zo’n felgekleurde lijn is overigens toch plezierig om te kijken waar je kunstaas ongeveer loopt, als je obstakels wilt omzeilen.

Lijn die om de tien meter wisselt van kleur helpt me bij het bepalen van de afstand.

Tijdens het slepen gebruik ik vaak een dyneema lijn die om de tien meter van kleur verandert. De J-Braid “grand” is bovendien wat strakker gevlochten, wat hem extra sterk maakt. Die kleuren helpen bij het bepalen van de afstand van het kunstaas van de boot en maakt het gemakkelijker om nadat je hebt binnen gedraaid weer op de zelfde diepte (afstand) verder te kunnen vissen.

 

Hengels en reels

Iedereen heeft zo zijn voorkeuren. Ik sleep zelf graag met een reel, maar het gaat natuurlijk net zo goed met een stevige spinhengel. Binnen het Prorex programma hebben we een aantal heel goed bruikbare en betaalbare hengels en reels. Deze hebben genoeg body om de haak mee te zetten na een aanbeet. Een beetje snelle actie is dan wel prettig.

 

Zo zie je maar, goed trollen is ook een kunst! Zeker wanneer je het spelletje goed door hebt, kun je echte bakken vangen. Slepen op grote snoek met een plan. Met deze tips van Jouke ben jij weer een stap dichterbij een monster snoek! Check ook zeker even Joukes Instagram voor gave foto’s!