Wereldvisser Martin Korner – Een voorliefde voor grote tarpon, snoek en zeebaars

25/08/2020
Wereldvisser Martin Korner – Een voorliefde voor grote tarpon, snoek en zeebaars

Geeft iemand goede roofvisskills en hij zal overal en nergens grote vissen vangen. Zo iemand is Martin Korner. Martin heeft de halve wereld rondgereisd voor grote, exotische vissoorten en kan ook nog steeds van  o.a. grote snoeken en zeebaarzen genieten. Wij gingen met hem in gesprek.

 

VRAAG> Hoi Martin… Wauw! Een korte blik op je social media en we slaan steil achterover! Jij vist zo te zien over de hele wereld. 

Dat klopt! Ik reis heel graag en heb een zwak voor bestemmingen met witte stranden, palmbomen en warm water. In de eerste jaren combineerde ik normale vakanties met mijn vriendin naar het Caribisch gebied of Azië met af en toe wat vissen. Ik merkte al snel dat dat niet werkt als je echt goede vangsten wilt boeken. De tijd was er simpelweg niet om mij volledig te richten op de visserij.

Die tarpon heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op Martin.

Tijdens een van de eerste verre vakanties kwam ik op het kleine eilandje Isla Holbox in Mexico. Daar ontmoette ik Alejandro “Mr Sandflea” die ik voor een ochtend als gids had geboekt. Daar haakte ik mijn eerste tarpon aan de vliegenhengel. Het “jagen”, de aanbeet en de dril had zo’n enorme indruk op mij gemaakt dat ik het toen wist: dit wil ik zo vaak en zo lang mogelijk doen!

Vanaf dat moment heb ik vele (vliegvis)trip gemaakt in onder andere Bahama’s, Mexico, Belize, Costa Rica, Panama  en China. China?! Wat kan je daar dan vangen hoor ik je denken. Daar ben ik geweest om op yellowcheek carp, mandarin perch, Chinese seabass en skygazer te vissen. Exotische vissen die kunnen uitgroeien tot enorme afmetingen. De yellowcheek is een karperachtige roofvis die met kunstaas gevangen kan worden.

Wat je in China kunt vangen?

Dat is toch wel een van de meest bijzondere vissen en bestemmingen waar ik ben geweest. Maar wat is de mooiste? Lastige vraag want elk land of soort visserij heeft zijn charme. Van het ondiepe kristal heldere water in Cuba met de grote diversiteit aan soorten tot de giganten van tarpons in Costa Rica. Een ding is wel… die verdraaide tarpons houden mij zo bezig dat ik die snel wel weer eens wilt opzoeken. Ik krijg er maar geen genoeg van!

 

VRAAG> Pffff! Bizar! Je zou Nederland bijna vergeten 😉 Hoe kunnen we jouw visserij in NL het beste omschrijven?

Werpen met kunstaas, bestaat er iets mooiers?

Hier in Nederland heb ik mijn volledig toegelegd op het vissen op snoek op groot water. Daar ben ik zowat elke dag wel mee bezig. Denk daarbij aan het in orde maken van het materiaal en boot, waterkaarten bestuderen en de weersvoorspellingen checken om er een paar te noemen. Alles moet tip top in orde zijn en er mag niets aan het toeval overgelaten worden.

Het oplossen van puzzel en als de stukjes in elkaar vallen.

De sleutel zit vaak in de details! In de beginjaren heb ik veel op kleinschalig water gevist maar al snel ging daar de uitdaging van af. Dit kwam mede door dat ik de topvissen begon te dubbelen en de toenemende drukte van andere vissers. Daardoor ben ik uit gaan wijken naar de grootste watersystemen van Nederland om zo de lat weer wat hoger te leggen en de rust te vinden. De visserij die stipt op nummer 1 staat is het werpend vissen met kunstaas. Vooral het uitvinden wat werkt die dag door middel van de juiste keuzes maken is voor mij een heel aantrekkelijk spel.

Met name de laatste jaren is zeebaars in het vizier gekomen.

Waar zitten ze die dag, welk soort kunstaas reageren ze het beste op, welke techniek en wat doet het water, zijn vragen die dan constant opkomen. In het najaar of de winter wil ik ook nog wel eens trollen omdat het simpelweg een heel effectieve manier is in dat jaargetijde. Maar in de basis laat ik mij leiden door de omstandigheden en hoe de vis reageert.

Gesloten tijd? Geen zorgen, dan biedt het Oostvoornse Meer soelaas 🙂

Naast het snoeken vis ik in de gesloten periode op forel op het Oostvoornse Meer en de zomermaanden op zeebaars. Vooral de visserij op zeebaars vind ik de laatste jaren echt heel leuk om te doen. De diversiteit aan stekken en technieken maken dit een welkome onderbreking in het snoek seizoen. Ook het mooie kunstaas, veelal vanuit Japan, vind ik gaaf om te verzamelen en om mee te vissen.

 

VRAAG> Sinds kort toegetreden tot Team Raymarine en in het bezit van de veelbesproken Element unit. Wat is je eerste indruk?

Het 12 inch scherm geeft veel mogelijkheden. Ik gebruik verschillende views voor verschillende technieken. Het grote scherm is eenvoudig op te delen in verschillende views zonder dat het te klein word om goed af te lezen.

Niks aan het toeval overlaten en extra aandacht voor de kleinste details.

Het grote  scherm is goed af te lezen onder verschillende hoeken en met een zonnebril, heeft een eenvoudige bediening en met zeer gedetailleerde beelden maakt dat dit een fijn toestel is. Zo direct uit de doos is deze unit al goed te gebruiken zonder dat er lastige of specifieke kennis van instellingen nodig is.

 

VRAAG> Welke features gebruik jij meestal van een fishfinder?

De Element van Raymarine springt er sowieso met gebruikersgemak bovenuit.

Dat ligt vooral aan de techniek die ik gebruik, maar wat ik erg fijn vind om te gebruiken is de GPS/Chart met Navionics Platinum dieptekaart. Deze kaart geeft zoveel detail dat ik precies kan zien waar de interessante gebieden liggen. Dit vul ik daarnaast ook nog aan met de Real Bathy (SonarChart live) om zelf een dieptekaart te maken indien dit niet aanwezig is op de kaart.

DownVision gebruik ik zowel op ondiep water om bijvoorbeeld planten te zien als op diep water om aasvis te zoeken. De SideVision gebruik ik veel tijdens het trollen  op al dan niet diep water.

 

VRAAG> Welke tip zou jij mensen mee willen geven als ze beginnen met een fishfinder?

Alles in één oogopslag, een Navionics waterkaart, DownVision en SideVision.

Probeer je een voorstelling te maken hoe het er onderwater uitziet en hoe je dit ziet op het scherm. Dit kan in het begin lastig zijn om de vertaling te maken van een 3D beeld naar een 2D scherm. Op het internet zijn daar goede filmpjes van te vinden, waarin dat helder word uitgelegd. Een aanrader! Verder geldt ook hier; door veel tijd op het water door te brengen ga je dingen zien en weet hoe je dit moet interpreteren zodat je dit de keer erop mooi mee kunt nemen.

 

VRAAG> Wat zijn de plannen voor dit jaar? Zijn er ambities op roofvisgebied?

In de afgelopen jaren stelde ik mij  als doel om in een seizoen een 120’er te vangen op doodaas, met oppervlakte kunstaas of met de vliegenhengel. Dat is gelukt inmiddels, maar nu kijk ik anders tegen de visserij aan. De aantallen of afmetingen zijn van ondergeschikt belang geworden. Begrijp mij niet verkeerd een vis in de buiten categorie is nog altijd zeer welkom in de boot maar, de druk om alleen daar op te focussen is er niet meer.

Altijd welkom die grote vissen, maar niet een volle focus er op.

Wat ik de laatste jaren veel belangrijker vind is om gewoon lekker te vissen. Dit dan met goed gezelschap met het beste materiaal en kunstaas op de beste plekken. Dan lopen er vanzelf dagen met mooie vissen tussendoor. Dat geldt zowel op het zoete als op het zoute water. Verder ga ik proberen mijn wensenlijstje af te werken dat bestaat o.a. uit Japanese huchen, golden dorado, peacock bass, permit en barramundi om er maar een paar te noemen.

Sowieso verder met die bucket list 🙂

 

Thanks voor dit interview Martin! Geweldig om over je brute visreizen te horen en je visserij in ons eigen land.  Hieronder nog enkele dilemma vragen, waar je geen motivatie bij mag geven 😛 Volg Martin op Instagram en Facebook

Vissen in Nederland/buitenland
Rivier/meer
Snoek/snoekbaars/baars
Zout/zoet
Kunstaas/dood aas
Vliegvissen/spinvissen
DownVision/SideVision
Softbaits/hardbaits
Bootvissen/kantvissen
Mooi rustig weer/onstuimig weer
Zomer/winter
Grote vis/veel actie
Aanbeet/vangen

 

Ben jij geïnteresseerd in de Raymarine Element, klik HIER voor meer info. Voor verkooppunten klik HIER

Raymarine