Alles over black bass – De visserij van A tot Z in Spanje

08/06/2019
Alles over black bass – De visserij van A tot Z in Spanje

Er zijn veel plekken waar je largemouth bass kan vangen, de meesten zullen naar Extremadura gaan. Marco en zijn kameraden laten die plek links liggen en gaan jaarlijks een weekje vissen in Valencia. 

Door Marco Vos

Ik ga jaarlijks een weekje met vismaten op largemouth bass (Micropterus Salmoïdes) vissen in Spanje. Wij gaan echter niet naar de provincie Extremadura zoals de meesten, maar naar Valencia. Valencia en zijn vele bergmeren staan nu niet gelijk bekend als zijnde het Mekka voor bass, toch zijn ze er goed vertegenwoordigd!

Bass territorium in de buurt van Valencia.

Het is er vrij rustig, de meeste locals vissen er op karper en laten de baarzen links liggen. Ik doe deze visserij ondertussen al verschillende jaren en het is zonder twijfel het interessantste en meest uitdagende dat ik ken!

Het addertje onder het gras 😛

Wij houden onze jaarlijkse trip meestal rond eind April, begin Mei. Dit heeft te maken met de de paaitijd (spawn) van de bass. Deze periode kunnen we opdelen in 3 fases: Pre-spawn, spawn en post-spawn.

Alver, heel hoog op het menu.

 

Pre-spawn

In de winterperiode zitten de baarzen diep, maar wanneer de watertemperatuur ongeveer 7°C is komen ze naar de ondiepere stukken om hun reserves aan te vullen die ze gebruikt hebben om de winter door te komen. Ze hebben energie nodig om nesten te bouwen, te paaien en hun kroost te beschermen.

Pre-spawn vissen zijn in de regel veel dikker.

In deze periode zijn ze relatief gemakkelijk te vangen, je moet alleen hun voedselbron weten te lokaliseren! Zoek naar plaatsen met paaiende alewife (Alver), let op libellen (als ze er zijn, zie je de baarzen uit het water springen om ze te vangen). Kies altijd voor plaatsen met het liefst zoveel mogelijk structuur. De largemouth bass is een ambush predator en zal zich eerder verstoppen om op een voorbij zwemmende prooi te wachten, dan rond te zwemmen om te jagen.

Ideale pre-spawn plek.

Spawn

Eens de watertemperatuur 13°C bereikt, gaan de baarzen richting paaigronden. Dit zijn nooit dezelfde plaatsen dan waar ze zich voeden, want hun voedsel zal nu een tweetal weken een potentiële bedreiging zijn voor hun eieren en later hun kroost. De largemouth bass paait ondiep. De mannetjes zoeken een plaats uit met lichte begroeiing waarin ze een cirkel vrij maken.

Met hun staart maken ze de bodem vrij zodat er alleen nog maar zand over blijft. In deze periode kan je ze heel gemakkelijk spotten, en zie je ze per twee bij elkaar liggen. Ze vangen daarentegen is een heel ander verhaal! Je moet ze proberen te irriteren om een beet uit te lokken.

De mannetjes zijn agressief en pakken wat ze pakken kunnen.

In mijn ervaring lukt dit het beste met een shad van 5” of groter, iets wat een potentieel gevaar zou kunnen zijn en het paaien kan verstoren. Deze visserij gebeurt volledig op het zicht. Meestal gaan ze gewoon even opzij voor de shad om daarna gewoon weer bij elkaar te gaan liggen. Wanneer je eindelijk een beet krijgt moet je direct de haak proberen te zetten, want meestal laten ze onmiddellijk weer los! Heel aandachtig vissen dus!

Wel ff anders dan in de Lage Landen.

Snel reageren anders laat de bass het kunstaas weer los.

Het mannetje zal altijd als eerste bijten, het is immers ook zijn taak om het nest te beschermen. Kijk maar naar wedstrijden in Amerika tijdens de spawn. Ze vangen eerst het mannetje, plaatsen hem in de livewell om daarna het grotere vrouwtje te vangen! Daarna zetten ze het mannetje weer terug. Deze manier van vissen heet Bed Fishing. Het is een zeer frustrerende manier van vissen, die ik liever vermijd!

Wat zijn ze mooi en bijzonder.

Post Spawn

Na het paaien verlaten de vrouwtjes de nesten en trekken ze naar dieper water om er op krachten te komen en er zich te voeden. Het is de taak van de mannetjes om het nest te bewaken en om voor de eieren te zorgen. In deze fase zijn ze heel agressief en verjagen ze alles wat in de buurt van hun nest durft te komen.

Na de paai zijn de mannetjes zo nodig nog agressiever.

Stekkeuze

Wanneer ik op zoek ga naar stekken, zoek ik steeds naar ondiepe zones met veel structuur. Ik kijk naar bomen, struiken, gras, ruïnes en rotsblokken. Probeer ook plaatsen te vinden die op het heetst van de dag in de schaduw komen te liggen. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat hebben baarzen net als ons liever schaduw.

Vind je schaduw dan ben je spekkoper.

Materiaal

Ik vis het liefst met een extra fast of een fast hengel met medium power. Het mag gerust een 14 lbs hengel zijn! We gaan tussen obstakels vissen en dat werkt het beste met zogenaamde worm haken. Deze zijn door hun vorm al vrij weedless, maar nog veel belangrijker is dat we onze shads snagless haken en dat wil niet meer zeggen dan dat we de haakpunt in de rug van de shad gaan verbergen. Op deze manier kunnen we overal zorgeloos vissen.

Gebruik vlijmscherpe haken uit de heavy of monster class, een respectabele largemouth plooit dundradige haken gewoon open! Na de aanbeet is het super belangrijk dat je stevig aanslaat, want de haakpunt moet door de shad en stevig in de bek van de baars komen. Ze zwemmen onmiddellijk terug tussen de obstakels of maken enkele acrobatische sprongen.

Net als mensen zoekt ook black bass de schaduw op bij zonnig weer.

Hier komen de eigenschappen van de hengel naar voren. De extra fast actie om je rig mooi te kunnen vissen zonder ‘vertraging’ tussen het bewegen van de hengeltop en het bewegen van je rig. De medium power maakt dat de hengel niet te hard is om los schudden te voorkomen en hij buigt mooi mee wanneer de baarzen springen. De 14lbs kracht laat toe om de haak stevig te zetten en de bass snel uit de structuur te halen en te houden. Als hoofdlijn gebruik ik 10/00 Ryujin van Momoi met een tweetal meter 20/00 tot 26/00 fluorocarbon om lijnbreuk te voorkomen bij het schuren tegen takken en ander obstakels. Een spinhengel of een baitcaster, daar kies je zelf voor.

Een hengel voor tijdens het vissen, een in de auto als reserve.

Mijn voorkeur gaat uit naar een baitcaster omdat ik vind dat dit aangenamer vist. De Texas rig (de rig die ik het meest gebruik) is een slack line techniek en hiervoor gebruik ik een reel met een hoge inhaalsnelheid, zodat ik bij een beet met 2 slagen de slack (bocht) uit de lijn heb en sneller de haak kan zetten. Neem altijd een reserve hengel mee, maar laat hem in de auto, klimmen met 1 hengel is soms al moeilijk genoeg en wanneer je struikelt en de hengel sneuvelt, kun je er maar één breken en heb je nog een reserve.

 

Kunstaas

De keuze van je kunstaas wordt deels bepaald door de technieken die je gaat gebruiken. Ik vis voornamelijk met softbaits, want daar kan ik bijna alles mee. Zorg ervoor dat je zeker craws, creatures, wormen en swimbaits in 3” tot 5” mee neemt. Ik heb ook altijd enkele crankbaits, jerkbaits, spinnerbaits, poppers, twitchbaits en rubber jigs mee… just in case.

Zorg dat je alle situaties de baas kunt zijn.

Kleuren: Wanneer je de satellietbeelden bekijkt zul je zien dat het water azuurblauw gekleurd is en dat duidt op diep en glashelder water. Natuurlijke kleuren hebben zodoende mijn voorkeur. Green Pumpkin in al zijn varianten is een kleur waar je weinig verkeerd mee kunt doen. Sprayed Grass, Ayu, Baitfish, Arkansas Shiner, Alewife, Black & Blue, Sexy Shad en Ghost Pro Blue doen het ook zeer goed!

Weedless vissen is bijna een must.

Technieken

Er zijn zoveel technieken die op het gebied van bass fishing niets meer te bewijzen hebben, maar je kunt zeker niet met elke techniek in elke situatie terecht! Zoals je nu al weet, zoek ik eerder naar een bepaalde situatie dan gewoon maar ergens te gaan staan en alle technieken te gebruiken die ik maar kan bedenken.

Met name die begroeiing is interessant voor bass.

Ik gebruik bijna uitsluitend de Texas Rig, omdat hij zo veelzijdig is en ik hem echt overal kan inzetten. Je kunt hem spinnen, liften, skippen, flippen of gewoon Texas vissen. Het is in mijn beleving de enige rig die met zowat elke vorm van obstakel overweg kan. Ik heb het nu al meerdere keren gehad over het vissen tussen obstakels, dit gaan we even verduidelijken want er zijn enkele verschillende soorten van cover met elk hun eigen vorm van aanpak.

 

Hard Structure & Light Cover

Hard structure kan een boom zijn met weinig takken, een rots, een drijvend stuk hout met weinig of niets in de directe omgeving. Light cover gaat eerder over een plantenbed of enkele uitstekende takken waar je mooi tussen door kunt vissen. In zo’n geval ga ik eerder met een weightless Texas rig aan de gang omdat de situatie het toelaat. De Gary Yamamoto Senko, Zoom Super Fluke, OSP DoliveStick en DoliveShad zijn hier uitermate geschikt voor. Deze softbaits zijn gezouten, wat ze zwaarder maakt.

Light cover met hier bijna 100% kans dat je er bass aantreft.

Een 4” Senko weegt bijvoorbeeld 7,2 gr en dat is de lichtste uit het lijstje. Door hun gewicht zinken ze in een mooi tempo en hun subtiele actie zit hem nu juist in dat val moment, behalve bij de DoLiveShad, hij komt pas in actie bij het liften.

Wanneer je voor een worm kiest, kies dan voor de Yamamoto Senko. Er zijn veel wormen op de markt, maar de Senko is the Top Dog! De meeste varianten zijn niet zwaar genoeg en gewoon te stug waardoor ze bijna geen actie hebben. Wanneer je met een Senko vist is het heel belangrijk dat de haak niet voorbij de helft van de worm komt, want dan haal je de actie eruit.

Voor een 4” Senko is haak 1/0 optimaal. Je vist een het Senko best door hem te liften of op te tikken en hem daarna op losse lijn (slack line) weer te laten vallen, zo komt er een mooi wobble in waar de baarzen gek op zijn.

De wormmeister, de Senko vanm Yamamoto.

 

De Senko en dan wacky aangeboden.

Deze techniek wordt 80% op zicht en 20% op gevoel gevist. 8 van de 10 beten ga je immers niet voelen, maar je zult ze wel zien op je lijn. Ik laat mijn Senko meestal enkele seconden op de bodem liggen voordat ik hem lift. Voor ik hem ga liften zoek ik contact door de slack uit de lijn te halen en mijn hengeltop naar het water te brengen. Terwijl ik dat doe zoek ik naar weerstand, omdat baarzen de worm graag van de bodem oprapen kan het goed zijn dat er al een baars gebeten heeft.

Een stek die je zeker niet over mag slaan.

Probeer altijd zo dicht mogelijk bij het obstakel te werpen, hoe klein het ook mag zijn! Laat je aas zo zacht mogelijk landen zonder veel kabaal te maken. Dit kan perfect door onderhands te werpen (pitchen) en net voor je shad gaat landen de hengeltop nar beneden te bewegen. Je legt hem eigenlijk neer. Zo schrik je de vissen niet af en verhoog je de kans op een aanbeet aanzienlijk.

Bijzonder donker gekleurde bass op de Dolive Shad.

Licht gekleurd exemplaar op de Olive Stick.

Weedless wacky presentatie.

Dit type van cover kun je ook perfect wacky bevissen. Je gebruikt ook hier best een weedless haak om vast hangen te voorkomen. Je worm is correct gehaakt wanneer hij zo goed als recht naar beneden valt. Bij deze techniek wobbelt de worm nog mooier dan bij een weightless Texas rig!

Meer dan een ‘ordinaire’ V-staart.

Een vanger pur sang die Fluke!

De Zoom Super Fluke ziet eruit als een ordinaire v-staart, maar eigenlijk is het een soft jerk. Ik jerk hem met enkele korte, harde tikken om hem daarna enkele seconden op een losse lijn te laten vallen en weer te jerken. Meestal wordt hij tijdens het afzakken gegrepen.

 

Medium Cover

Medium Cover kunnen planten zijn of takken met openingen ertussen waar je nog mooi tussen kan werpen. Hier kies ik voor de klassieke Texas rig met een lichte bullet sinker. Een weightless Texas rig geraakt in deze cover nooit op de bodem. Doorgaans wordt een Texas rig gevist met een stoppertje, ik vis mijn Texas rig zonder stoppertje, hierdoor raakt de bullet sinker eerst de bodem waarna de softbait langzaam volgt. Dit maakt een subtielere presentatie mogelijk en de baarzen voelen niet dadelijk weerstand wanneer ze de softbait grijpen. Bovendien zijn alle craws, creatures, grubs en swimbaits hiervoor geschikt.

Medium cover, grond voor de T-rig.

Heavy Cover & Brush

Heavy cover is een heel ander verhaal, dit is een hele dichte begroeiing van gras of struiken, maar het kan ook een dikke laag van planten resten zijn. Het zorgt voor schaduw en beschutting en de baarzen zitten er graag midden in! Meestal is het zo dat je craw of creature het water niet eens raakt met een lichte bullet sinker.

Net even anders dan doorsnee bullet weights.

Geen probleem want hiervoor zijn de punching weights uitgevonden. Een punching weight ziet eruit als een bullet sinker maar meestal zijn ze groter en zijn ze afgerond aan de achterkant.

Heavy cover. Niet makkelijk, maar hier zitten ze…

Het is de bedoeling dat je punching weight breder is dan de neus van je softbait zodat er geen plantenresten aan je softbait blijven hangen. Gewone craws met ‘zwemscharen’ hebben in deze situatie weinig zin, want je hebt gewoon de plaats niet om er beweging in te krijgen.

Flipping baits hebben al veel actie van zichzelf.

In omstandigheden zoals deze gebruik je flipping baits, deze zijn ofwel breed en plat ofwel dun en langwerpig met dunne platte scharen of lange beweeglijke tentakels. Deze zogenaamde flipping baits hebben heel weinig beweging nodig om er een mooie actie in te krijgen en zijn dus perfect voor dit type van cover! Deze aanpak werkt super voor mij! Ze werken ook perfect in de eerder genoemde soorten van cover.

Een typische stek voor flipping baits.

Natuurlijk ga je ook meren tegen komen met weinig of geen cover. Bijna alle meren hebben een dam die verstevigd is met massa’s grote rotsblokken. Tussen die grote blokken houden de baarzen zich graag op. Ik werp de oever graag uit met een jerkbait, vrij agressief gevist met lange pauzes om dat hij meestal op die momenten gegrepen wordt. Een geweldige manier om snel baarzen te lokaliseren!

Terrein waar je niet zo nodig weedless hoeft te gaan vissen. Net zo goed kun je hier jerkbait inzetten.

De Largemouth Bass is de vis die mij aangezet heeft om te beginnen met roofvissen, meer dan 20 jaar geleden toen het eerste spotje van The Flying Lure op TV kwam wist ik het zeker (zie video onder 😛 )! Ik moest en zou zo’n Largemouth Bass vangen!

Ondertussen heb ik er al veel mogen vangen, maar het laat mij niet los. Ik vindt het gewoon een geweldige vis. Het avontuur, de zoektochten, het klimmen en de steile hellingen maken het alleen maar interessanter!

Droomvis 🙂

Gelukkig hoeven we niet helemaal naar Amerika om ze te kunnen vangen! Spanje is naast Italië en Frankrijk het land bij uitstek om ze te vangen. Een vis reis naar Spanje hoeft helemaal niet de wereld te kosten en met 600€ kom je al een heel eind! Probeer het zelf eens. Wanneer je een week hebt doe het dan zonder gids, want het geeft zoveel meer voldoening als je iets op eigen houtje bereikt hebt. Heb je maar 1 of 2 dagen kies je misschien beter wel voor een gids. Hoe dan ook het is echt een aanrader!

Heavy cover en niet zo’n klein beetje ook…

En vangen! Nog een lunker ook!