Zo vang je black bass op het Gardameer in Italië – Deel I

05/09/2023
Zo vang je black bass op het Gardameer in Italië – Deel I

Onze topper Sander Paans is deze zomer aan het Gardameer geweest in Italië, hij kon weinig Nederlandse informatie vinden over het vissen op black bass in dit enorme meer. Hij trok de stoute schoenen aan en ging een goede poging wagen! Lees nu in drie delen hoe hem dit is afgegaan!

Door Sander Paans

De zomervakantie is ieder jaar weer een moment waar we met zijn allen naar uitkijken. Dit jaar zouden we voor het eerst naar Italië gaan, het Gardameer op precies te zijn. Kort voor de reis ernaartoe begon ik eens in te lezen wat er eigenlijk allemaal in dat immense meer zwemt. Vergeet niet, het is het grootste meer van Italië met een oppervlakte van 370 km²! Wist je dat het diepste punt een kleine 346 meter diep is? Bizar! Maargoed, er was één vissoort die mij enorm aansprak: black bass. Genoeg over gelezen, gezien, maar nog nooit gevangen. Dat werd mijn target tijdens deze vakantie!

Onderweg zagen we ook prachtige plekken, zoals hier in Zwitserland.

Her en der werden er wat vragen gesteld en YouTube video’s gekeken van vissende Italianen. Ik kreeg een berg info waar ik wel wat mee kon. Het bleek dat op 9 km van mijn camping in Peschiera del Garda ook een viszaak zat die ik zeker eens moest bezoeken. Ik had besloten niet teveel mee te nemen, een doosje pluggen en een doosje softbaits. Daarnaast nog een kleine doos met loodjes voor Texas – en Carolinarig, dropshot, paar jigkopjes etc.

Nadat we op de camping geïnstalleerd waren, was het tijd om naar de hengelsport winkel te gaan.

De softbaits zocht ik hier ook op uit om zodoende flexibeler te kunnen zijn. Geloof me, het pakken van die twee doosjes duurde langer dan het pakken van mijn kleding koffer! Twee hengels gingen mee, een allrounder van 230 cm 10-35 gram werpgewicht en een lichtere hengel met een lengte van 210 cm en 3-15 gram werpgewicht voor het subtieler werk. Beide hengels komen uit de Urban Sense serie van Rozemeijer.

 

Noodzakelijke info

De hengelsportwinkel Tempo Libero was binnen tien minuten gevonden. Naast een grote kunstaas collectie richten ze zich ook op de karper en witvis. Daarnaast lag er nog een uitgebreid arsenaal airsoft wapens en balletjes pistolen, zelfs kruisbogen en materiaal voor speervissen. Dat vinden we hier niet terug! Voor de black bass was er erg veel te vinden dus ik heb daar advies gevraagd. De eigenaar vertelde dat ik vooral met 5” Gary Yamamoto senko worms aan de gang moest.

De eigenaar vertelde dat ik met Senko’s aan de slag moest.

Enkel gerigd met een 5/0 offset haak, zonder loodgewicht. Binnen twitchen en daarna weer laten afzinken. Hij liet wat kreeftjes zien, maar die had ik zelf bij en nog een topwater met propeller aan de achterzijde. Ook de vergunning kocht ik in deze winkel, alleen moest de betaling nog gedaan worden in het plaatselijke postkantoor 450 meter verderop. Een vergunning voor alleen het Gardameer kostte mij €13,-, daar hoef je het ook niet voor te laten.

Tijd om te gaan vissen, maar waar begin je?

De eigenaar vertelde dat ik vooral moest zoeken naar plantenbedden op het grote water, daar zou de bass zich in verschuilen. Vanuit Nederlandse vissers die er geweest waren, hoorde ik juist dat ik in de haventjes moest zijn. Dat sprak elkaar toch wat tegen. Vlakbij de camping lag zo’n haventje dus daar ben ik mijn eerste geluk gaan beproeven. Een hengel met een Senko worm en de ander met de dropshot. Qua haven kan ik kort blijven, dat werd niks. Een paar tikken van erg kleine black bass tot zo’n 12 cm, meer niet.

 

De eerste pogingen

Het gooien in de planten leverde me één harde aanbeet op, die ik vakkundig miste. Het plantenbed was een soort fonteinkruid alleen dan stugger dan dat we het hier kennen. Aan de rand van zo’n bed kwam een vis de Senko worm halen. Na het missen, pakte hij hem weer in de tweede worp, maar nu met minder overtuiging waardoor ik hem weer miste. Goed, nog geen vis maar wel actie. Ik deed dus iets goed! De volgende avond na het eten keerde ik weer terug om snel nog even twee uurtjes te vissen. Ondanks de zomer is het daar om 21:15 uur gewoon donker. De haven viste ik snel uit, daar lag mijn vertrouwen niet.

De eerste zwom zich vast, maar zwom zichzelf gelukkig ook weer los.

Terug naar dat ene wierveld waar ik de vis miste. In dit wierveld kwam geen actie, wel in het plantenbed dat daar net achter lag. Op maximale werpafstand gooide ik net over de planten heen en viste ik de Senko terug de planten in.

“De vis dook er in en was met geen mogelijkheid los te trekken”

Al snel een harde tik en ik haakte mijn eerste black bass. Niet zo groot, maar hij sprong wel als een malle, super leuk! Waar ik even geen rekening mee hield, waren de stugge planten. De vis dook er in en was met geen mogelijkheid los te trekken. Een truc vanuit het karper vissen was een hele lichte spanning op de lijn houden en de vis het werk laten doen. Hierdoor kwam mijn lijn uiteindelijk los en kon ik kort hierna mijn eerste black bass landen.

De tweede meldde zich ook, wat een leuke visserij!

Na enkele worpen kreeg ik in hetzelfde veld weer een goede tik. De dril van deze tweede black bass ging beter dan de eerste en de vis kreeg geen kans zich vast te zwemmen in de planten. Een mooi plaatje met het licht van een zakkende zon op de schubben en de vis mocht weer zwemmen. Hierna bleef het stil en viste ik langs de stenen oever de overige plantenbedden af zonder resultaat. Op het laatst toch nog even een paar worpjes op het eerste plantenbed en toch weer een aanbeet! Vis nummer drie kon ik landen, totaal niet verwacht maar meer dan welkom! Ik kwam met een brede grijns terug op de camping.

 

Zo zie je maar weer, op vakantie kun je ook heerlijk vissen, al is het maar een paar uurtjes. Veel heb je niet nodig om plezier te hebben, stay tuned voor deel II!