Crankbaits vol avontuur – De favorieten van The Eagle

28/05/2021
Crankbaits vol avontuur – De favorieten van The Eagle

Nog één dag en het nieuwe roofvisseizoen barst in alle hevigheid los. Daarmee ook de prime time voor de visserij met crankbaits. Het water is weer comfortabel op temperatuur en onze koudbloedige roofvisvrienden gaan gretig op jacht. Wij vroegen roofvispro Arend van der Heijden om zijn top 5.

Door Arend van der Heijden

Als de werkweek op zijn eind loopt met het weekend voor de deur, beginnen de radertjes te draaien. Nu al helemaal natuurlijk met aanstaande zaterdag de opening van een nieuw seizoen voor de deur. WAAR-, HOE- en MET WIE wordt er gevist? Welk recept levert het mooiste avontuur? Mijn mooiste dagen zijn dagen waarop er iets nieuws-, iets anders- of iets onverwachts gebeurt. Dat zijn de momenten die je bij blijven! En daar gaat het om: mooie herinneringen sparen!

Echt, met de opening zijn de rovers gretiger dan ooit.

Afgelopen jaar merkte ik op dat, zeker op nieuw water, ik steeds vaker begin met crankbaits te vissen. En wel precies om die reden! Je speurt relatief snel de actieve vis op en er gebeuren gewoon vaak onverwachte dingen tijdens het cranken. Van metersnoeken tot vage hybride roofblei/windes, alles lust een crankbait! Je bent lekker actief bezig en kunt door de verschillende aasjes te pakken niet alleen veel oppervlakte maar ook verschillende waterlagen afvissen!

Houd je hengel goed vast als je vernietigende aanbeten van Aspius aspius kunt verwachten 😛

Van snoekbaars is bekend dat ze van alle roofvissoorten het moeilijkst te vangen zijn op pluggen.

Vang je niks met shads op de bodem, probeer het eens in de midden laag met crankbaits en een wereld kan voor je open gaan.

De keuze welke crankbaits te gebruiken wordt voornamelijk bepaald door de tijd van het jaar en het water waarop ik vis. Hierbij hou ik een beetje de stelregel dat in de koudere periode de vis de minder zenuwachtig bewegende aasjes beter waarderen (in de winter is het vissen met crankbaits sowieso minder). Verder gebruik ik op harder stromend water baits die daar geschikter voor zijn en dus wat minder ‘stroom’ pakken. Hieronder mijn ‘cinco favoritos’:

 

NÚMERO UNO>  RAPALA DT

DT staat voor ‘dive’s to’, gevolgd door een cijfer dat in foot de duik diepte aangeeft. Ze bestaan van 4 foot (1,2 meter) tot 20 foot (6 meter). Hierdoor kies je heel eenvoudig een aasje dat precies op de diepte loopt waar je de vis verwacht. Ze zijn heel snel op diepte te krijgen en blijven daar! Prachtig zenuwachtige crankbait ‘wiggle’ en in maar liefst 28 kleuren leverbaar. Super strakke details op een prachtig afgewerkt stukje balsa hout. Klein kunstwerkje. Een oprechte número uno! Op meerval na, heb ik er geloof ik alles op gevangen. Vooral geschikt voor niet te hard stromend water. Klik HIER.

 

NÚMERO DOS> RAPALA DT FLAT

Zelfde super duikeigenschappen als de normale DT, maar door zijn plattere zijkanten heeft dit aasje een iets rustigere flankerende actie. Juist als het water wat afgekoeld is blijft deze echt goed! Helemaal top is het als je hem over de bodem laat stuiteren. Hij blijft ondanks alle buitelingen zijn actie behouden! Ook kun je hem mooi ‘stop & go’ vissen, waarbij hij prachtig stil hangt op de gewenste diepe. Alle Rapala aasjes worden met de hand getuned en in een tank getest! Dus direct uit de verpakking vissen!

 

NÚMERO TRES> WESTIN BABY BITE DR

Super fijn aasje dat uit de verpakking direct goed loopt. Deze crank loop ongeveer 3,5 meter diep wat hem heel geschikt maakt voor de riviervisserij rond de kribben. Hij is van ABS kunststof gemaakt dus je kunt hem een keer op de stenen gooien. En van een beetje stroming heeft dit aasje weinig last. Ik kies voor de versie zonder ratels. Klik HIER.

 

NÚMERO CUATRO> SALMO HORNET

Heel lang is dit DE crankbait geweest die ik, als ik een baars wilde/moest vangen, aan de speld hing. Qua actie onder water is hij denk ik onovertroffen. Qua afwerking zijn er mooiere cranks te vinden en qua werpgewicht hadden ze een paar gram extra mogen hebben. De super nerveuze actie is echt de kracht van dit aasje. Ga hem niet ‘stop & go’ of twitchend binnenvissen… Gewoon draaien en de Hornet laten doen waar hij goed in is. Vis vangen! Klik HIER.

 

NÚMERO CINCO> MEGABASS Deep X 200 LBO

Toevallig heb ik er ooit eentje in handen gekregen. Na een hele tijd ongebruikt in mijn bakje gelegen te hebben wees een vismaat mij er op met de woorden: “Toe maar… een echte Megabass!”. En zo is het gekomen. Ik probeerde hem uit op de Waal en ving er snel twee snoekbaarzen op. En dan is een crankbait voor mij direct een beetje heilig hè… Maar het was geen toeval, dit aasje loopt verschrikkelijk mooi en vist gewoon makkelijk. Hij heeft relatief weinig weerstand en werkt zich toch eenvoudig naar een meter of vier diepte. Maar ja, dat mag dan ook wel voor ruim drie tientjes! Klik HIER.

 

Succes Roofmeisters, laat dit seizoen er een zijn om nooit te vergeten 🙂