Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor zeebaars van Sophie Neitzel

22/03/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor zeebaars van Sophie Neitzel

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn of haar top 3 kunstaas op voor een bepaalde roofvis. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Sophie Neitzel!

 

Nummer 1> Berkley DEX Mullet Walker

Ik ben echt verknocht aan de zeebaars visserij.

Topwatervisserij, voor menig fanatiek zeebaarsvisser de aller spannendste manier om ze te vangen. Mijn absolute favoriet voor deze visserij – en nieuw op de markt – is de Berkley DEX Mullet Walker. Een topwater met een mooie uitslaande actie die al menig zeebaars heeft verleid tot een aanbeet. Ze zijn verkrijgbaar in een 9 cm en 12 cm uitvoering, in 9 kleuren. Nu heb ik niet echt een voorkeur voor een bepaalde kleur, maar over het algemeen grijp ik toch vaak naar de natuurlijkere tinten.

De DEX Mullet Walker (rechts in de doos) is mijn favoriete topwater voor zeebaars.

Niet dat de zeebaarzen echt kleuren kunnen onderscheiden in het troebele water van de Westerschelde dat meer op koffiedik lijkt dan op water, maar toch. Het is maar net waar je vertrouwen in hebt. Ik vis zelf het liefst met topwaters met een walk-the-dog actie, maar er bestaat ook een popper variant die prima in te zetten is voor de zeebaarzen. Kwestie van persoonlijke voorkeur. Helder water, vlak zeetje, ramharde aanbeten voor je voeten terwijl je staat te waden… Laat die zomer maar komen!

 

Nummer 2> Berkley DEX Fat Bullet

Ik noemde het al even, de stekkeuze… Ik vis het liefst op het zeer snelstromende, koffiebruine water van de Westerschelde. Dat water heeft alles wat je per direct zou doen omkeren op zoek naar een ‘betere stek’. Juist door het slechte zicht en de stroming zijn de aanbeten gigantisch hard: het is take it or leave it voor de zeebaars en ze grijpen gretig naar een stuk kunstaas zodra het over hun hoofd gezwommen komt.

Het is take it or leave it! Wat knallen ze er hard op.

Zo ook de Fat Bullet! Deze zinkende plug met een luide ratel mag niet ontbreken in de tacklebox van de zeebaarsvisser. Doordat hij zinkt, kun je hem op de diepere lagen vissen, maar met het hoog houden van je hengel is hij ook prima over de ondiepere strekdammen en mosselbanken binnen te vissen. Zeker in troebel water kan de ratel echt verschil maken tussen vangen of blanken. Hij heeft een onregelmatige, flankende actie die zowel langzaam op hetzelfde tempo als met korte tikken binnen te vissen is.

De Fat Bullet heeft een luide ratel, dit kan verschil maken tussen vangen of blanken.

Er is geen ‘beste’ manier of ‘allerbeste’ plug voor deze, nogal onvoorspelbare visserij, maar mijn tip is om zo veel mogelijk verschillende technieken en kunstaas te proberen tot je vindt wat echt bij je past. En de DEX Fat Bullet? Die past bij mij! Check hem HIER.

 

Nummer 3> Berkley DEX Bullet Jerk

De laatste, nummer drie… Hoewel ik dol ben op de shad visserij op zeebaars, heb ik me de afgelopen 2 jaar volledig op de plugvisserij gericht. Het is dan ook voor de hand liggend dat mijn favorieten bestaan uit pluggen – maar wat een keuzestress weer! Ik heb letterlijk mijn tackleboxen erbij gepakt om te kijken van welke soort, naast de twee bovengenoemde aasjes, ik de meeste in mijn bezit heb.

De Bullet Jerk is ook een van mijn meest gebruikte aasjes.

Ja, ook ik raak eens wat kwijt aan de scherpe oesters, maar de voorraden zijn weer aangevuld – klaar voor seizoen ’23! Het gaat op het oog nog tussen de Long shot, de Stick Shadd of de Bullet Jerk… De laatste wint! Deze 11cm grote pluggen zijn met hun 40 gram en slanke uiterlijk een echt werpkanon voor de kantvisserij en duiken tot maximaal 1.8 meter diep, perfect voor de steentjes en oesterriffen waar ik graag op vis.

Een werpkanon! Handig voor de kantvissers zoals ik.

Flink over de bodem schrapen, met het stroompje mee, wetende dat het elke worp raak kan zijn.. Nog even volhouden, voor we het weten zijn ze er weer! Check hem HIER.

 

Hierbij nomineer ik mijn kayak buddy Sjoerd van Schie voor zijn top 3 kunstaas voor snoek.  Succes Sjoerd!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen:
Top 3 kunstaas voor snoek van Sjoerd Beljaars, klik HIER.
Top 3 kunstaas voor baars van Bernd van Broekhoven, klik HIER.
Top 3 kunstaas voor snoek van Luc de Groot, klik HIER.