Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Bernd van Broekhoven

27/02/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Bernd van Broekhoven

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn t0p 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Bernd van Broekhoven!

 

Nummer 1> Heddon Spit’n Image

Het vissen met oppervlakte kunstaas is voor mij (en ik denk voor velen) het summum van de kunstaasvisserij. Het is leuk, spannend en sensationeel als het lukt. De Spit’n Image van Heddon heb ik via Volkmar Strikkers leren kennen tijdens de visserij op roofblei. Al gauw kwam ik er achter dat dit werpkanonnetje ook erg in de smaak viel bij baars. De Spit’n Image vis je met de zogenaamde walk the dog techniek.

Zeker als het water vlak ligt, is het vissen met topwaters een visueel spektakel. Uit het niets die achtervolging en aanbeet, kippenvel!

Het aas vliegt dan van links naar rechts door het water met het tempo dat je zelf aanhoudt. Soms verdwijnt hij ook kort onder het wateroppervlak. Bij het inlassen van pauzes zakt door de gewichtsverdeling in het aasje de achterkant iets naar beneden. Volgens mij zorgt dat voor wat extra attractie en het zorgt ervoor dat het langwerpige aasje vaak goed in de bek van de baars terecht komt.

Zomer- en nazomerochtenden zijn voor mij het moment dat ik de Spit’n Image aan de speld hang.

De Spit’n Image zet ik graag in op ondiepe platen en boven plantenbedden. Weedless is het aas helaas niet, dan kun je beter gaan voor een spinnerbait… Een aasje waar ik overigens wel over getwijfeld heb om op te nemen in dit lijstje.

 

Nummer 2> Spinmad Tailspinner

Het vissen op baars begon voor mij met blinkertjes. Mepps spinners en later ook zelfbouw. Spinners leveren altijd, de vangkracht is enorm. Op diep water zijn er echter wel wat beperkingen. Ook met verzwaring willen de gewone spinners al gauw omhoog klimmen. Op een zeker moment kwamen er tailspinners op de markt. Wat een feest! Werpkanonnen, niet windgevoelig en gemakkelijk te vissen.

Tailspinners kun je op de meeste stekken wel inzetten. Ze vissen gemakkelijk en zijn niet windgevoelig. Als er veel zooi in het water ligt, wilt de tonwartel wel eens verzadigd raken. Even schoonmaken en weer gaan!

Ook op dieper water en in de stroming. Puur eenvoud. In mijn kunstaasdozen zitten vooral tailspinners van Spinmad. De haken zijn wat lomp, maar die zijn aan te passen. De meeste merken hebben tegenwoordig wel een range met tailspinners. Ze hebben allen wat gemeen: ze vangen baars!

Mijn zoontje vist ook graag met de tailspinners! Op deze foto kon hij echter nog geen hengel vasthouden 😉

Het vissen doe ik tegenwoordig vaak met mijn zoontje. Hij is nog jong en dan is het fijn dat het allemaal niet te ingewikkeld is. Zo’n tailspinner is dan een aasje wat prima werkt en voor weinig problemen zorgt. Mooi dat ze ook nog eens goed baars vangen!

 

Nummer 3> Zelf gebonden streamers

Ik heb (net als met spinnerbaits) getwijfeld om softbaits op te nemen in dit overzicht. Toch heb ik gekozen voor wat anders: streamers! Jaarrond ben ik nu aan het vliegvissen. Aan zee op zeebaars en zeeforel, in de polders op snoek en ook op baars. ‘Vliegvissen, de mooiste visserij om niets te vangen.’ Deze phrase lees ik overal terug. Als er belachelijk veel wind staat, dan vind ik de visserij toch wel zijn beperkingen hebben, zeker vanaf de kant.

Met streamers kun je ook eindeloos variëren. Hier een patroontje die ik via Rob Kraaijeveld heb leren kennen. Een articulated streamer met een kopje van foam. Met zinklijnen krijg je dan een zagende actie of suspending mits er niet teveel foam gebruikt wordt.

Maar als het lukt, en dat doet het altijd wel vanuit de bellyboat, dan is het zó leuk en effectief. Het vangen met een zelf gebonden streamer geeft nog eens een extra dimensie aan je vangst. De jerkbait bouwers onder ons zullen dat ook wel herkennen. Het vliegvissen is niet de meest snelle techniek om baarzen te zoeken. Maar als je ze eenmaal gevonden hebt, dan kan het een poos los gaan. Die ruk op een vliegenlijn bij het binnen strippen is fenomenaal.

Eenmaal gevonden, is het feest!

Heel anders dan met een spinhengel. Echt het proberen waard! De streamers die ik gebruik, zijn veelal eenvoudig. Een of twee verschillende materialen en wat flash. Niet te dik gebonden en zo’n 10cm lang, meer moet het niet zijn. Qua kleuren ben ik liefhebber van grijs/wit en felgeel of –groen. De baars vindt het ook best!

 

Hierbij nomineer ik Sophie Neitzel voor haar top 3 kunstaas voor zeebaars. De zeebaarsvisserij zou ik mij graag wat meer eigen maken. Het liefst met de vlieg ook! Ik ben erg benieuwd voor welke aasjes jij zoal zou gaan Sophie. Succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen:
Top 3 kunstaas voor snoek van Sjoerd Beljaars, klik HIER.