In MAART mag je gewoon op snoek vissen – Vragen over de gesloten tijd

12/03/2021
In MAART mag je gewoon op snoek vissen – Vragen over de gesloten tijd

Het is elk jaar weer raak, die vraagtekens rondom de gesloten tijd. Elk jaar tasten velen in het duister over wat nou mag en niet mag. Logisch, Sportvisserij Nederland lijkt het er wel om te doen met haar beleid. Hier antwoord op de meest gestelde vragen!

Door Team Roofmeister

Wat is er mis met Sportvisserij Nederland of is het een vooropgezet spelletje. De Duivelse gedachte: ‘Maken ze het met opzet zo wazig en ingewikkeld? Wijzigen ze het zo nu en dan… Expres? Roofvissend Nederland bezoekt rond februari/maart natuurlijk massaal de website van SVN en veel kliks is altijd leuk, daar weten wij bij Roofmeister alles van :-P’

 

Vraag: Mag je in maart op snoek vissen?
Antwoord: Ja!

Over maart en juni met het vissen op snoek bestaat nog veel onduidelijkheid. Mag je in deze maanden op onze Esox vissen? Ja!

Uitleg> In maart hebben we te maken met de gesloten tijd voor snoek. Wat ons betreft mogen ze die bij SVN sowieso er uit gooien. Wat betekent deze regel? Wel, vang je snoek in deze maand, dan dien je de vis onmiddellijk terug te zetten. Eens hadden ze bij SVN in 2012 een geniale ingeving: “We voegen de gesloten tijd voor bepaalde aassoorten samen met de gesloten tijd voor vissoorten.” Fantastisch, alle verwarring om dit punt was uit de lucht, maar vanwege een niet te volgen dwaling zijn ze daar weer op terug gekomen. Onbegrijpelijk. Hoe dan ook, in maart mag je op snoek vissen.

 

Vraag: Mag je in april en mei met worm snoek, snoekbaars en baars vangen?
Antwoord: Ja!

Wormen als mazen in de wet, maar wij raden af om hiermee op baars, snoekbaars en snoek te gaan vissen in april en mei.

Uitleg> Sinds 2012 mogen we in de gesloten tijd voor aassoorten met worm vissen. Voorheen was dat verboden. En ja, met een beetje creativiteit kun je dan snoekbaars, baars en snoek vangen met wormen. Wij raden dit echter af. Gun deze rovers deze maanden rust en ga ze niet alsnog bestoken met die onderkruipsels.

 

Vraag: Mag je in april en mei met kunstaas kleiner dan 2,5 cm vissen?
Antwoord: Nee!

Uitleg> Ook dit punt levert altijd weer verwarring op. Ja, er is kunstaas dat kleiner is dan 2,5 cm (check de video hahaha), maar nee, daar mag je in de gesloten tijd voor aassoorten niet mee vissen. De verwarring is ontstaan door de regel dat je met kunstvliegen kleiner dan 2,5 cm mag blijven vissen. Ja ja die vliegvisvrienden hebben kennelijk een oersterke lobby bij SVN. Als het aan ons ligt, ook deze regel schrappen. Waarom? Onzin en levert alleen maar verwarring op.

 

Vraag: Mag je in juni op snoek vissen?
Antwoord: Ja!

Uitleg> Heeeeeeel vroeger, voor 2012, duurde de gesloten tijd voor snoek van 1 maart tot 1 juni. In deze periode moest je dan snoek, zodra gevangen, onmiddellijk terugzetten. Even nog voor de duidelijkheid, in juni mocht je dan wel vissen op snoek. Zie ook eerste vraag boven. Inmiddels is de maand juni geschrapt en loopt die krankzinnige regel ‘gesloten tijd voor snoek’ van maart tot de laatste zaterdag van mei.

 

Vraag: Is dezelfde gesloten tijd van kracht in België?
Antwoord: Nee!

Onder water geen gesloten tijd voor vissoorten 😛

Uitleg>Bij lange na niet, ook al zijn er in België ook maatregelen om paaiende roofvis te beschermen. Al met al is het lastig aan te geven of er bij onze Zuiderburen sprake is van een eenduidige visserijwetgeving. Wat dat betreft is de regelgeving in België ontzettend versnipperd.

 

Vraag: Gelden dezelfde regels op zee?
Antwoord: Nee!

Het zou zo mooi zijn als zeebaars zich massaal voor de kust bevindt als de gesloten tijd 1 april ingaat.

Uitleg> De gesloten tijd is alleen van kracht op het binnenwater van Nederland. Op en langs onze kustwateren geldt deze bepaling niet, dus is kunstaasvisserij toegestaan op bijvoorbeeld zeebaars, kabeljauw, fint en bot. Let op, op sommige kustwateren gelden bijzondere bepalingen.

 

Vraag: Mag je in april en mei op meerval vissen?
Antwoord: Ja!

Vissen op meerval in april en mei mag. Met wormen, niet met vis, of stukjes vis.

Uitleg> Voor meerval geldt weliswaar een gesloten tijd over het hele jaar, maar dit wil louter zeggen dat je iedere gevangen meerval terug moet zetten. In april en mei mag je dus op meerval vissen, alleen niet met kunstaas, dode visjes, stukjes vis of slachtproducten. WEL met bijvoorbeeld worm of (vismeel)pellets. Nog niet lang geleden was het verboden om gericht op meerval te vissen. Feitelijk een bizarre wetgeving, aangezien je dat moeilijk kunt definiëren wat die gerichte visserij inhoudt. Hoe dan ook, het gaat goed met de Siluris en daarom is deze rover opgenomen in de Visserijwet.

 

Mochten jullie vragen hebben over de gesloten tijd, stuur dan een mail naar info@roofmeister.nl. Natuurlijk adviseren we je de regels na te leven, maar ook het gezonde verstand te gebruiken. Gaan vissen als je overduidelijk snoek ziet paaien is natuurlijk not done!