Vijf tips voor beginners met twitchbaits!

13/01/2023
Vijf tips voor beginners met twitchbaits!

Twitchbaits zijn hot! Zowel in zomer als winter, ze zijn altijd inzetbaar vanwege een aantal unieke kwaliteiten. Hoe werkt dat twitchen dan precies? De pro’s laten het zo simpel lijken, maar wij begrijpen maar al te goed dat het als beginner soms allemaal even lastig is. In dit artikel leggen we uit hoe je moet twitchen als een pro!

Door Team Roofmeister

Twitchbaits zijn uniek omdat ze zo’n onvoorspelbare actie hebben. Combineer het met de eigenschap dat ze bijna allemaal suspending zijn en je hebt een super aasje.

Twitchbaits zijn killing jaar rond! FOTO: Berkley Europe.

Suspending wil zeggen dat de twitchbait precies blijft hangen in het water en niet naar boven komt of zinkt. Door deze eigenschap kun je een twitchbait zo snel of langzaam vissen als je maar wilt. Hierdoor kun je zelfs in de winter perfect de grote baarzen of andere rovers uitlokken.

Begin bij het begin

Als je echt net begint met twitchen, ga dan even naar een slootje met heel helder water. Begin even met oefenen om de techniek in de vingers te krijgen. Als je het kunt, is het heel simpel. Alleen moet je wel even het trucje door hebben.

Zorg eerst dat je de techniek door hebt en ziet wat een twitchbait doet bij een bepaalde beweging van de hengel.

Na het inwerpen, wijs je de hengeltop een beetje schuin naar beneden. Hou je hengel altijd een beetje naar de zijkant en niet recht naar beneden. Wanneer je de hengel wat naar de zijkant laat wijzen, kun je veel beter haak zetten doordat je meer ruimte hebt achter je. Wanneer je naar beneden wijst, sla je de hengel tegen de grond aan of jezelf. Oefen net zo lang totdat je twitchbait de actie heeft die jij graag wilt zien.

 

Hoe geef je die actie

De actie breng je in een twitchbait door tikken te geven met de hengel. Belangrijk hierbij is dat je de hengel ontspannen vasthoudt. Maak met je pols een tikkende beweging en hou je hengel mooi schuin naar beneden! Wanneer je de tik hebt gegeven, moet je de twitchbait ruimte geven om zijn uitslaande beweging te maken.

Korte tikjes uit de pols doen het hem! FOTO: Shimano Europe.

Dit doe je door de spanning wat van de lijn te halen. Spanning haal je uit de lijn door je hengeltop na het tikje meteen weer even terug te bewegen van waar je begon met tikken. Wanneer je de spanning op de lijn houdt, slaat de twitchbait niet mooi uit. Wees niet bang om te variëren in het tikken. De kracht van twitchbaits is onvoorspelbaarheid. Vis hem ook lekker onvoorspelbaar binnen. Geef een tikje, wacht even en geef dan eens vier tikken bijvoorbeeld. Door veel te oefenen ontdek je vanzelf maniertjes die heel goed werken.

 

Vergeet de pauzes niet!

Voor velen is het zo vanzelfsprekend, maar we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Vergeet je pauzes niet! De pauzes zijn de momenten waarop de aanbeet komt en echt, ze kunnen soms niet lang genoeg zijn… Zeker in de winter mag je je twitchbait echt wel eens een paar seconden stil laten hangen, sommigen doen dat zelfs wel 5 of 10 seconden. En dat is niet voor niets.

Een pauze van 5-10 seconden is echt niet zo verkeerd! De lijn begon opeens te zwemmen in een lange pauze. Bingo!

Hoe kouder het water, hoe passiever de rovers en dus hoe langer de pauzes. Stel dat de baarzen echt onder boten/steigers liggen en je ze er echt vandaan moet trekken. Met twitchbaits maak je echt mooi veel herrie en wek je nieuwsgierigheid. Door de suspenderende eigenschappen, kun je de twitchbait super lang in de strike zone houden van de baars. Je kunt die twitchbait net zo lang voor die boot laten tikken en hangen, dat je zo’n baars helemaal gek maakt. De twitchbait blijft ook constant in het zicht van de baars.

 

Houd rekening met de diepte

Ook weer heel logisch, maar bedenk van tevoren hoe diep de stek is die je gaat bevissen. Aan de hand hiervan kun je je twitchbait kiezen die een gewenste diepte kan halen. Stel je vist op een stek van zes meter diepte, dan heb je meer kans als je een twitchbait gebruikt die tussen de drie en vier meter te vissen is dan een twitchbait die maar 50 cm diep duikt, zeker in de winter moet je zelf meer naar de vis toe. Maak het ze gemakkelijk!

Een dieper duikende twitchbait op een diepere stek… FOTO: Ultimate Fishing.

Wanneer je in hebt geworpen, begin dan niet meteen met tikken. Geef eerst een paar felle slagen met de molen om de twitchbait op diepte te krijgen. Hierna kun je rustig beginnen met tikjes geven.

 

Leer je stekken kennen

Wanneer je de techniek en de principes door hebt, is het tijd om echt te gaan vissen! Veel twitchbaits die je op de markt ziet, zijn echt duur. Wanneer je begint is het verstandiger om eerst even te beginnen met goedkopere modellen. Leer eerst je water een beetje kennen om het risico op verspelen te verkleinen.

De SPRO Ikiru Twitch is een fantastische twitchbait om mee te beginnen.

Wanneer er veel snoeken zwemmen, raden we toch echt aan met een dun staaldraadje te vissen. Het liefst zo dun mogelijk om de suspenderende eigenschap van de twitchbait te behouden. Het is doodzonde als je een snoek laat zwemmen met een twitchbait in de bek. Een voorbeeld van een goed dun staaldraadje is Knot2Kinky. Neem dus geen enkel risico. Alleen wanneer de kans klein is op snoek, raden we aan om fluorcarbon te gebruiken.

 

Als je rekening houdt met deze tips, moet het je lukken om het twitchen snel in de vingers te krijgen. Heel veel succes en vooral plezier!