Welke techniek werkt wanneer op big ass baars!

19/03/2024
Welke techniek werkt wanneer op big ass baars!

Het leuke aan het vissen op grote baars is dat je ze met zoveel verschillende technieken kunt vangen. Ga je voor finesse rigs zoals de Carolina rig of vis je wat actiever met een crankbait? In dit artikel legt Jordi Giovanni Rakiman precies uit wanneer hij kiest voor verschillende technieken.

Door Jordi Giovanni Rakiman – Mijn naam is Jordi Giovanni Rakiman, visgids en pro-staffer bij Shimano. Er zijn heel veel verschillende technieken die perfect ingezet kunnen worden om baars te kunnen vangen. Denk bijvoorbeeld aan het jiggen met shadjes of het vissen met twitchbaits of crankbaits. En dan is er ook nog de Carolina- of Ned rig. Kortom, er zijn veel verschillende technieken voor het vissen op baars. Ik neem jullie graag kort mee wanneer en waarom ik voor een bepaalde techniek kies.

 

Navionics Boating app

De Navionics Boating app is voor mij dé must have app om snel en effectief te kunnen bekijken wat potentieel goede stekken zijn. Beginnen de vissen wat meer richting de ondieptes te trekken? Of verwacht je de vissen juist op diepere delen van het water. Je kunt met deze app heel mooi de verschillende dieptes en taluds zien.

Om maar een willekeurige screenshot te nemen: hier zie je een knikje in het talud en een ondiep uitlopertje. Altijd interessant om even te kijken.

Baars houdt heel erg van structuur. Denk bijvoorbeeld aan onderbrekingen onder water, mosseltjes en variatie in diepteverloop en bodemstructuur. Het vinden van de juiste structuur is een belangrijk gegeven om de grote baarzen te kunnen vinden. Navionics gaat je daar heel erg bij helpen.

 

Jiggen

Eenmaal aangekomen op de stek begin ik vaak als eerste met het jiggen met shadjes. Ik kies hiervoor omdat ik hiermee snel en effectief de interessante bodemstructuren af kunt vissen in de hoop op aanbeten van actieve baarzen. Deze techniek pas ik toe in twee situaties. Ten eerste wanneer ik over het talud werp naar het ondiepe om het shadje vervolgens van het talud naar beneden af te kunnen vissen. Zoals gezegd houdt baars van structuur, denk aan mosseltjes en variatie in diepteverloop (talud) en bodemstructuur.

Tijdens het jiggen met een shadje wist ik bij de eerste worp deze prachtige baars te vangen! De Shimano Poison Adrena 276M2 is mijn meest veelzijdige, multi-inzetbare finesse hengel. Echt een genot om mee te vissen.

Wanneer je ervoor kunt zorgen dat de shad heel mooi langs het talud naar beneden afzinkt, dan blijft je shad continu binnen die interessante structuur waar die baarzen zo gek op zijn. Daarnaast ga ik jiggen op een stek waarbij de diepte vrijwel overal gelijk is. Wellicht heeft zo’n stek weinig variatie in diepteverloop, maar deze kunnen alsnog enorm interessant zijn vanwege andere interessante structuren.  Gemiddeld maak ik op een stek zo’n vijf tot tien worpen, alvorens ik al switch van shad of techniek.

 

Crankbaits en twitchbaits

Deze technieken zie ik als heel allround: snel en traag. Je kunt crankbaits en twitchbaits snel binnen vissen om die actieve vissen te verleiden, maar sommige kunstaasjes hebben een slow floating en/of suspenderende actie waardoor je ze ook heel langzaam kunt binnen vissen.

De Shimano World Crank 73F is een zeer innovatieve crankbait die ook zéker niet mag ontbreken in je tacklebox.

Mocht het werpen met shads niet werken, dan switch ik graag op diezelfde stek naar een crankbait of twitchbait. Ik begin de crankbaits en twitchbaits weer eerst wat sneller binnen te vissen. Mocht dat niet werken, dan zal ik overgaan tot een tragere presentatie. Beide technieken kun je net als bij het jiggen in dezelfde situaties toepassen. Twee erg leuke en op sommige momenten enorm effectieve technieken om de baarzen te verleiden.

De Shimano World Diver 99SP is een innovatieve suspenderende twitchbait die vanwege zijn onvoorspelbaar te kunnen geven actie én Flashboost technologie een enorme vangkracht heeft!

 

Ned- en Carolina rig

Mochten bovenstaande technieken op dezelfde stek geen succes hebben opgeleverd, dan is het tijd om over te stappen naar een Ned rig of Carolina rig. Ik vind deze finesse technieken behoren tussen de leukste technieken om toe te passen. Vooral omdat je heel traag je shad/creature bait over de bodem binnen vist. Je voelt echt alles. Elk mosseltje, steentje, talud etc.

Na meermaals te hebben geworpen met snellere technieken zoals jiggen, twitchen en vissen met crankbaits koos ik ervoor om te vissen met een Ned rig. Traag binnen vissen in de hoop om een aanbeet te forceren. Dit resulteerde gelijk in de grootste vis van de dag. Een baars van 52,5 cm!

In tegenstelling tot bovenstaande technieken waarbij je het kunstaas erg goed het talud af kunt vissen, vis je met de Ned en Carolina rig juist weer het talud op. Het komt echt heel vaak voor dat de baarzen kieskeurig zijn. Ze zijn niet geïnteresseerd in een shad op een loodkop, geen twitchbait, geen crankbait, maar wel in een traag geviste shad of creature bait die gewichtloos over de bodem beweegt. Ook komt het geregeld voor dat de baarzen een Ned rig niet willen hebben, maar een Carolina rig weer wel en vice versa. Verlaat je stek dus niet, totdat je beide technieken hebt toegepast.

Geef je stek wat tijd en varieer veel van aas en techniek.

Mijn aansporing is om niet hetzelfde te blijven doen als iets niet werkt, maar blijf variëren! Er is altijd een techniek of kunstaasje wat op die dag beter werkt om de baarzen over de streep te trekken. Het blijven variëren draagt énorm bij aan het creëren van een succesvolle visdag met meer aantallen en grotere vissen. Heel veel succes met het vangen van de dikke baarzen Roofmeisters!

 

Veel verschillende technieken dus en elk met eigen toepassing. Wil je meer weten over deze technieken of ook eens XXL baarzen vangen? Dan kun  je Jordi ook boeken als visgids, klik HIER.