Tactieken voor winterbaars en -snoekbaars

01/12/2022
Tactieken voor winterbaars en -snoekbaars

In de winter is het de uitgelezen tijd om aan de slag te gaan met verscheidene finesse technieken en met twitchbaits. In dit artikel gaat Mitchell Croese van Abu Garcia/Berkley in op zijn tactieken voor winterbaars en -snoekbaars.

Door Mitchell Croese

De dagen zijn kort, de nachten lang en de vissen groeien in omvang. De perfecte tijd van het jaar om de forse vissen te vangen die we zo graag op de gevoelige plaat zetten. In de maanden december, januari en februari richt ik me minder op snoek en ga ik graag gericht met kunstaas aan de slag op baars en snoekbaars.

De zware stokken maken plaats voor lichtere hengels.

De visserij is nu totaal anders dan in de voorgaande maanden. De grote stevige hengels met groot kunstaas maken plaats voor de finesse hengels opgetuigd met een mooi kreeftje aan de speld. Ook de inmiddels zo bekende twitchbaits laat ik graag te water om deze rovers te verleiden!

 

Finesse technieken

Laten we starten met het kunstaas. Ik vis graag met diverse kreeft imitaties. Afhankelijk van de manier die je wilt gebruiken voor het binnen vissen kun je hier je kreeftje op aanpassen. Een kreeftje met een normale body en tentakels aan de zij- en achterkant leent zich goed om op een C-rig te zetten. Pak je een kreeftje met een holle body (en dus meer drijvend vermogen), dan leent deze zich beter voor een chubarashka rig of Ned rig.

Deze winterbaars ging vol voor de Pulse Realistic Craw op een chubarashka rig.

Door de holle body gaat het kreeftje mooi op de bodem staan en kun je deze rustig binnen vissen. Ik gebruik hier de Pulse Realistic Craw voor van Berkley. Zeker als het wat kouder wordt, kun je deze traag vissen of zelfs meerdere seconden stil op de bodem laten liggen. De stekelridders zullen het kunstaas volgen en op hun gemak inspecteren. Net als je denkt dat de aanbeet niet meer komt, bam! Een mooie baars die het kunstaas niet kan weerstaan.

De benodigdheden voor de cheburashka rig.

Voor de montage gebruik ik een fluorcarbon onderlijn van 0,28mm die ik rechtstreeks op een Berkley Fast Snap monteer, zodat ik snel van kreeftje kan wisselen. Mocht je nou veel snoek verwachten, dan kun je in plaats van een fluorocarbon onderlijn een heel dunne stalen onderlijn met Fast Snap gebruiken. Aan de Fast Snap komt afhankelijk van je visserij een kreeftje met het gekozen kopje. Voor mij is dat in dit geval een cheburashka rig (cheburashka loodkopje op een offset hook). Een redelijk eenvoudige maar voor mij effectieve montage.

 

Twitchbaits

Naast het vissen met kreeft imitaties heb ik het afgelopen jaar ook vaak twitchbaits gebruikt. Veel vissers gebruiken twitchbaits alleen in het koude jaargetijde, maar ik gebruik ze het hele jaar door. Het voordeel is namelijk dat je er meerdere soorten mee kunt vangen en dat je je goed kunt aanpassen aan de omstandigheden. Baars en snoek laten deze versnapering niet aan zich voorbij gaan. Maar zeker net voor de sluiting van het seizoen en net na de seizoensopening kun je er ook goed snoekbaars mee vangen.

Een mooie snoekbaars die de op de DEX STUNNA in de kleur sapphire klapte.

Ik heb hier het afgelopen jaar de Berkley DEX Stunna voor gebruikt, in mijn optiek één van de beste baits voor deze visserij. De Stunna is er in een standaard en een Plus-1 variant. De standaard versie is ideaal te vissen tussen de 0,5 en 2 meter diepte. De Plus1 versie gaat iets dieper, tussen de 1,5 en 3 meter. Als ik deze bait vis, wissel ik snelle, felle tikken af met lange lome halen. Soms een korte pauze, dan weer een wat langere. Probeer het zelf eens uit en je zult versteld staan wat deze bait allemaal doet! Het is vaak een ‘saver’ van de dag geweest het afgelopen jaar.

Een machtig mooie baars die de Berkley DEX Stunna niet kon weerstaan!

 

De hengels

Last but not least, de hengels! Vaak zien we door de bomen het bos niet meer en dat is niet zo vreemd. Voor veel technieken zijn verschillende hengels beschikbaar. Ik gebruik eigenlijk 2 soorten hengels in deze visserij: een finesse hengel voor de visserij met kreeft imitaties, Ned rigjes en kleine shadjes en een hengel voor de hardbaits zoals twitchbaits.

De snoekbaarzen zijn zeker niet vies van een twitchbait!

Voor de finesse visserij vanuit de boot gebruik ik graag een korte maar strakke hengel, zoals de SPIKE PRO Spinning 7ft (2,13 meter) 3-14 gram werpgewicht. Strak genoeg om de haak te zetten en tegelijkertijd licht genoeg voor een geweldige dril. Wanneer er vanaf de kant gevist wordt, kan er worden gekozen voor een iets langere hengel, zoals de SPIKE PRO finesse jigging 8ft (2,44 meter) 5-25 gram.

Ik gebruik de SPIKE PRO Spinning 7ft (2,13m) 3-14g werpgewicht voor de finesse visserij.

Voor het vissen met hardbaits zoals de Stunna gebruik ik een SPIKE PRO TECH HB 7,4ft (2,23m) 5-21g. Een hengel die speciaal ontworpen is voor deze visserij, een genot om mee te vissen! Wanneer je vanaf de kant vist kan ook hier voor een langere hengel gekozen worden, maar dat is maar net wat je persoonlijk prettiger vindt.

 

Finesse technieken zoals de cheburashka rig en Ned rig zijn nou eenmaal effectief in de winter, evenals twitchbaits. Doe er je voordeel mee en veel succes deze winter met de jacht naar de grote winterbaars en snoekbaars! HIER kun je Mitchell volgen op Instagram.