Hier let je op bij de aanschaf van een dropshot hengel

03/01/2023
Hier let je op bij de aanschaf van een dropshot hengel

Dropshotten is een zeer effectieve en ook wel eenvoudige manier van het vangen van baars en snoekbaars. Zeker bij het streetfishen is het een veel gebruikte techniek. Je kunt je shad mooi lang in de strike zone van een roofvis houden die bijvoorbeeld vlak achter een paaltje ligt. Hiervoor zijn speciale hengels , maar waar let je op bij de aanschaf van een dropshot hengel?

Door Team Roofmeister

Dropshotten is een goede techniek om voor te kiezen wanneer je net begint met het vissen op bijvoorbeeld snoekbaars en baars. Je hoeft niet te jiggen, dus je shad omhoog tikken en laten vallen. Met dropshotten hoef je je loodje alleen maar rustig over de bodem te slepen om hem vervolgens een paar seconden stil te laten hangen. Dan kun je ervoor kiezen om zelf nog wat tikjes te geven, maar vaak doet de shad zijn werk zelf al.

Het principe van de dropshot. De shad blijft mooi in de strike zone hangen van de roofvis.

De shad is bevestigd aan een haakje op meestal 20-40 cm boven het loodje, hierdoor zal de shad altijd op goede hoogte blijven hangen en dus altijd in de strike zone hangen. Je kunt met een dropshot dus de shad verschrikkelijk lang voor de neus van de rovers hangen. Op taaie en trage dagen kan dit echt een verschil maken. Voor het dropshotten zijn speciale hengels gemaakt, deze zijn ietsje anders dan hengels voor het jiggen op snoekbaars. Waar een hengel voor het jiggen op snoekbaars aan moet voldoen, dat lees je HIER. Waar let je dus op wanneer je een dropshot hengel aanschaft?

 

Actie van de hengel

Ten eerste de actie van de hengel. In de basis moet deze net als bij een hengel voor het jiggen een hele strakke blank hebben. Dit is nodig om haak te zetten in de harde bek van verschillende soorten roofvis.

Een strakke blank is nodig om goed haak te zetten. FOTO: Joost Spraakman.

Het verschil zit hem in de top, een dropshot hengel is eigenlijk een van de weinige soorten roofvishengels met een zachte en dunne top. De aanbeten op de dropshot kunnen hard zijn, maar soms gaat het ook echt om enorm flauwe nibbeltjes. Door de zachte top kun je alles registreren. Denk een beetje aan het feeder vissen, het klinkt raar, maar het komt op hetzelfde neer. Je lijn staat in strak contact met je lood en je wacht op een aanbeet. Alleen hangt er nu kunstaas aan de lijn. Veel dropshot hengels hebben ook een gekleurd topje voor extra zicht.

 

Lengte van de hengel

De lengte van de hengel berust voornamelijk op persoonlijke voorkeur. Ga je veel tussen obstakels pielen, dan is een kortere hengel prettiger voor optimale controle.

Ga je pielen bij obstakels, dan heb je met een iets kortere hengel wat meer controle. FOTO: Joost Spraakman.

Als je meer op open water vist of je moet verdere worpen maken, kies dan een wat langere hengel. Hengels van ongeveer 2,40 of 2,70 meter zijn hier goed geschikt voor. Met langere hengels heb je meer gevoel op afstand en werp je simpelweg verder. Ook is er wel een verschil tussen de kant- en bootvisserij. Vanaf de boot is een echt lange hengel vaak onhandig, dus dan zit je weer prettiger met een lengte van 2,20 of 2,40meter.

 

Het werpgewicht

Omdat de dropshot een finesse visserij is, heeft een dropshot hengel vaak geen hoge werpgewichten. Dit is ook niet echt nodig, gezien je met een dropshot ook niet echt in de volle stroming gaat vissen. Loodjes tot 21 gram zijn vaak echt wel de max, dit is vaak al onnodig zwaar.

Een shad is op de dropshot bijna gewichtsloos en makkelijk te pakken. FOTO: Joost Spraakman.

Een werpgewicht tot maximaal 20-24 gram is meestal voldoende om lekker te vissen met de dropshot. Vraag je ook af op wat voor water je gaat vissen en hoe grote je shads zijn. Je kunt dan wel met licht lood vissen, maar als er een dikke vis op knalt dan wil je deze toch wel goed kunnen drillen. Grotere shads laten zich namelijk ook prima vissen op de dropshot en de kans op grote vis neemt dan natuurlijk toe. Als je graag met groot vist, kies dan een zwaardere uitvoering. Ga je alleen maar met echt kleine shads aan de slag op meer kleine vis, pak dan een lekker lichte dropshot hengel.

Met grotere shads knallen er vaak ook iets grotere vissen op. FOTO: Hendry Vis.

 

Het budget

Dropshot hengels zijn makkelijk te krijgen en ook makkelijk te herkennen. Maar weinig roofvishengels hebben zo’n zachte en dunne top. Vaak staat ook op de blank al de naam dropshot aangegeven, dus een dropshot hengel vinden is niet moeilijk. Een aantal leuke opties zijn:

De Westin W3 en W6 dropshot hengels: De W3 is een super serie voor een schappelijke prijs en de W6 is net wat luxer. W3 is te krijgen in 198cm bij 4-21 gram, 240cm bij 5-28 gram en 270cm bij 5-28 gram terwijl de W6 in 210cm en 240cm te krijgen is in het werpgewicht 4-21 gram.

De Fox Rage Warrior dropshot: Deze serie is zeer prijsvriendelijk en kwalitatief ook goed. Verkrijgbaar in 210cm en 240cm met een werpgewicht van 4-17 gram.

De Fox Rage Terminator dropshot: Deze serie is wat duurder en daardoor ook wat luxer uitgevoerd dan de Warrior serie. Deze hengels zijn verkrijgbaar in 270cm met een werpgewicht van 4-17 gram.

De SPRO Freestyle Skillz V2 dropshot: Deze serie is ook weer zeer prijsvriendelijk en heel goed geschikt voor het vissen met de dropshot. Ze zijn te krijgen in 210cm met een werpgewicht tot 14 gram en in 240cm met een werpgewicht tot 21 gram.

 

Hier let je dus op bij het zoeken van een dropshot hengel! Belangrijke punten zijn dus een strakke body, zachte en gevoelige top en een niet al te hoog werpgewicht. Doe er je voordeel mee en succes!