Streetfishing in de koude maanden – Tips van een wereldkampioen

06/12/2023
Streetfishing in de koude maanden – Tips van een wereldkampioen

Streetfishen is een super leuke en actieve manier van vissen. Je gaat licht bepakt op pad in vaak bebouwde gebieden achter de rovers aan. In deze gebieden is echt goed vis te vangen en er zijn altijd talloze stekken te vinden. Wij vroegen Gerben Jorritsma, voormalig professioneel schaatser, WK winnaar streetfishing in 2022 en nummer twee op het WK streetfishing in Italie in 2023 hoe hij het aanpakt en waar je de vis kunt vinden in de koude maanden!

Door Gerben Jorritsma

‘Als topsporter leer je al snel dat alleen hard trainen niet voldoende zal zijn om een wedstrijd te kunnen winnen. Nee, je zult er ook echt even over moeten nadenken.’ Vanaf het moment dat ik topte als professioneel schaatser tot mijn eerste streetfishing wedstrijd heb ik aardig wat onderzoek gedaan hoe zo’n vis zich nu eigenlijk gedraagt onder water.

Een knappe tweede plek op het WK in Italië, super gedaan mannen!

Het principe dat een vis in een stukje kunstaas bijt, snapt iedereen natuurlijk wel. Maar de vragen die voor mij belangrijk zijn om een wedstrijd te kunnen winnen zijn: waar zit die vis en waarom zit die vis nou soms op de ene plek en soms op de andere? Waarom bijt dat dier nou niet altijd in mijn kunstaas.

 

Waar zit die vis nu eigenlijk? 

Nu kan ik deze vraag en uitkomsten in het breedste zin uitleggen en vertellen over mijn bevindingen, maar dan gaat dit een compleet boekwerk worden. We houden het daarom bij streetfishing! Omdat ik met wedstrijden bijna altijd gelimiteerd ben aan een beperkt parcours word je ook beperkt in de mogelijkheden wat betreft stekkenkeuze.

Die vissen hebben geen kalender, dus houd altijd rekening met de watertemperatuur.

Houd er rekening mee dat deze maanden vooral onder voorbehoud zijn van de temperaturen. Een vis kijkt niet op een kalender maar trekt en reageert eigenlijk alleen wanneer de watertemperatuur stijgt of zakt.  

 

Het najaar  

Als het najaar begint en de watertemperatuur zakt, dan is dit het sein voor de vis om actiever te jagen. Op dit moment zoekt de snoekbaars vaak de diepte op. Mijn stekkeuze verkleint zich vaak naar water wat iets meer stroomt met bruggen met veel schaduw en het liefst meer dan 2.5 meter diepte. Vooral mijn aaskeuze verandert drastisch. Waar ik in de zomer graag met actiever aas aan de slag ga, wordt dit nu passiever.

Mijn stekkeuze verkleint zich vaak naar water wat iets meer stroomt met bruggen met veel schaduw en het liefst meer dan 2.5 m aan diepte.

Mijn voornaamste techniek wordt de dropshot waarop ik een shadje, V-tail, of curly tail van 7 cm hang. Hierbij sleep ik mijn aas een kleine 40 cm langzaam over de bodem en laat hem vervolgens rustig 15 tot 30 seconden stil staan. Op de momenten dat ik het aas stil hang, krijg ik vaak mijn aanbeten. Verder vis ik af en toe nog met een jigkopje van drie gram met een shadje van vijf tot negen cm. Snoeken beginnen nu juist actief te worden.

“Waar je op moet letten is dat je een shad of spinnerbait echt even moet laten afzakken voordat je hem binnen haalt.”

Eigenlijk vang ik ze nu ook gewoon op een open kanaal. Ik blijf de standaard stekken afvissen zoals parkwateren, maar ook in de hoofdkanalen van een stad vang ik snoek vaak op half water. Waar je op moet letten is dat je een shad of spinnerbait echt even moet laten afzakken voordat je hem binnen haalt. 

De snoeken worden deze tijd van het jaar een stuk actiever en zijn erg goed te vangen.

Baarzen beginnen zich nu wat te verstoppen in de meest kleine kieren of strak langs de kant van een kanaal. Ik peuter echt elk hoekje af wat ik kan vinden. Mijn voorkeur bij een kleine, soepele shad van 5 cm blijft bij een heel licht kopje van 2 of 3 gram. Deze kunnen ze zonder moeite naar binnen werken.

 

De winter 

Snoekbaars kan zich in de winter gek gedragen. De vis is altijd wel te vinden onder donkere plekken met diep water, maar ook in kuilen of onderaan kleine taluds midden op het open water. Tijdens de winter werken eigenlijk alleen de langzame technieken mega goed voor mij. Denk aan dropshot, C-rig en Ned rig. Het kunstaas hoeft alleen maar een klein beetje in beweging te komen om vervolgens gewoon stil te laten staan. Less is more in de winter. 

Heel rustig vissen is key wanneer het water echt koud wordt.

Snoeken zijn in deze periode van alle vissen misschien wel het meest actief. Alle technieken zijn nu ook geoorloofd. Of je nu een jerkbait, shad of spinnerbait pakt, het maakt bijna niet uit, de snoek pakt alles wel. In vijvers en kleine slootjes is het puur meters maken, de snoek bijt vanzelf.  Alleen op grotere wateren moet je goed opletten voor grote scholen aasvis. Veel mensen maken de fout om in de scholen te gaan vissen. Ga gerust 30 meter van een school af staan en daar een tijdje werpen. Meestal krijg je hier meer aanbeten. 

Veel mensen maken de fout om recht in de school aasvis te vissen.

Baars kan een erg lastige vis zijn in de winter. De vis gaat soms in de modder liggen of vlak tegen een warme boot aan. Het is veel pielen tussen bootjes en kleine hoekjes. Eén van de hotspots die je niet mag missen, zijn havens. Vaak liggen grote scholen baars opgestapeld in deze plekken. Met name in de opening van een haven liggen vaak de grote exemplaren. In de basis houd ik mij vast aan deze beredenering, alleen zie je in de praktijk dat de vissen op deze plekken en met deze technieken nog steeds niet altijd bijten.  

Baarzen worden lastiger, maar met wat vastberadenheid kun je ze echt wel vangen.

 

De technieken 

Binnen mijn arsenaal van bovengenoemde technieken heb ik altijd een paar technieken die zelfs op de meest taaie dagen nog vis over de streep kunnen trekken. Eén zo’n techniek is de Ned rig,  maar dit is geen rig waar ik standaard mee begin als visserij. Het is een techniek die ik gebruik als niets meer werkt. Op momenten zoals in de zomer tussen 12.00 en 14.00 uur stoppen de vissen vaak met bijten. Zodra ik een Ned rig eraan hang, kan ik soms toch dat dode moment doorbreken en vis alsnog laten bijten.

Op de taaie momenten is zo’n Ned rig goud waard.

Hetzelfde werkt voor plekken met veel dressuur. De sleutel van een aanbeet bij een moeilijke visserij is negen van de tien keer dat men te snel vist. Langzamer gaan vissen en minder actie geven aan je kunstaas, kan dan de doorslag geven. Wanneer je een tijd niets vangt, kun je rustig een paar minuten over het inhalen van je aas doen. De theorie hierachter is eigenlijk vrij simpel. Bijna iedereen vist op vissen die agressief zijn. Op deze manier probeer ik juist die passieve vissen over de streep te trekken. 

Als de visserij lastig is, kun je echt wel eens minuten lang over je worp doen.

Door mijn ervaringen met bijvoorbeeld mijn LiveScope visserij en bevindingen tijdens vissen, zie ik heel veel vissen bij mijn aas komen kijken. Soms hebben ze echt even de tijd nodig om te onderzoeken of dat aas aan je haak wel iets is om op te eten. Helemaal op een LiveScope is dit altijd mooi om te zien. Van de 30 vissen die bij het aas komen kijken, zwemmen er vaak 28 weg. Ditzelfde principe pas ik toe op het streetfishen. Ik vis niet alleen op de actieve vissen en om een verschil te kunnen maken, wil ik ook die passieve vis vangen. 

 

De gear 

Ik houd ervan om zo min mogelijk mee te nemen zodat ik erg mobiel ben tijdens het vissen. Ik heb altijd een schepnet bij me met een vijf meter lange steel in combinatie met een onthaakmat. Als hengel gebruik ik graag een spinhengel van 3.5-14 gram werpgewicht en met een lengte van zo’n 2.20 m. Ook neem ik nog vaak een baitcaster mee met een werpgewicht van 14-42 gram en twee meter lang. 

Als je een lichte spinhengel hebt van zo’n 2.20 m en een iets zwaardere baitcaster tot zo’n 45 gram, kun je alle rovers belagen vanaf de straat.

Ik heb altijd een handig heuptasje om, waar ik meerdere diktes fluorocarbon in heb zitten voor de verschillende technieken. Zo heb ik 27/00 voor de dropshot en 32/00 voor het jiggen. Ook knoop ik mijn onderlijnen alvast thuis en die stop ik in een mapje. Verder neem ik altijd wat verschillende tackleboxjes mee met wat klein materiaal en kunstaas voor alle drie de soorten! 

Een paar doosjes met van alles en nog wat.

Een handig heuptasje waar ik van alles in kwijt kan, zonder dat het me in de weg zit.

De kunst is eigenlijk om alles mee te nemen, maar wel gedoseerd, opdat je je geen bult sleept. Tijdens streetfishing is het veel meters maken en teveel spullen zitten je dan alleen maar in de weg. Voor iedereen die de stadswateren gaat belagen, veel succes!

 

Met deze handige tips van Gerben wordt het een stuk makkelijker om vis te zoeken en te vangen als het koud is. Langzaam vissen geeft vaak de doorslag wanneer het lastig is… Volg Gerben HIER op Instagram en check wat hij allemaal vangt!