Kies de goede viskleding – Stap voor stap

10/01/2024
Kies de goede viskleding – Stap voor stap

Ooit is er gezegd: ‘Er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.’ Natuurlijk is slecht weer geen pretje, maar dat betekent niet dat je niet kunt vissen. Met de juiste kleding en aanpak kun je alsnog het jezelf zo comfortabel mogelijk maken. 

Veel mensen vissen in kleding die er niet echt geschikt voor is. Misschien doen ze dit omdat ze niet beter weten, of nog nooit goede kleding geprobeerd hebben. De mensen die eenmaal goede kleding hebben aangeschaft, zullen ook niet snel meer terugvallen op ongeschikte kleding. Een ademend jasje bijvoorbeeld heeft weinig effect als er geen zweet transporterende laag onder wordt gedragen. Er is dus geen reden om veel geld te besteden aan een goede jas als er geen functionele onderkleding bij wordt gekocht.

Vissers worden veel meer blootgesteld aan zware omstandigheden dan veel andere buitenmensen.

Viskleding heeft speciale benodigdheden, omdat een visser aan veel meer wordt blootgesteld dan de gemiddelde buitenmens. De kleding is dus speciaal aangepast op veel blootstelling en kan dus een flinke stoot hebben, meer dan andere outdoor kleding gemiddeld. Een visser zal sneller zelf een pad banen door struiken en andere obstakels dan een wandelaar, die gewoon een al belopen pad volgt. Je kleding moet hier dus wel tegen kunnen!

 

Drie lagen principe

Het drie lagen principe is een simpel en functioneel systeem waar verschillende laagjes samen worden gedragen voor optimaal comfort. Het doel van dit principe is om een ‘kleren thermostaat’ te creëren om je warm en droog te houden in zware weersomstandigheden. Het is belangrijk om het lichaam droog te houden om te voorkomen dat het afkoelt.

Het drie lagen principe bestaande uit ondergoed, een isolerende middenlaag en een water- en windafstotende laag.

Dit is waarom het belangrijk is de volgende lagen te dragen: ondergoed, dit is strak en vervoert zweet. De middenlaag, welke afgestemd is op je activiteitsniveau en de warmte die je nodig hebt. Als laatste de buitenlaag, deze beschermt tegen wind, regen, golven, sneeuw en noem het maar op.

 

Het ondergoed

Er zijn twee mogelijkheden voor het kiezen van de eerste laag: synthetisch of natuurlijk. Synthetisch ondergoed is gemaakt van polyester en wordt veel gebruikt als de activiteit hoog ligt. Polyester is namelijk wat slijtvaster dan merino wol. Merino wol is tegenwoordig het meest populaire materiaal onder de natuurlijke opties. Het zorgt voor goede temperatuurregulatie door warmte vrij te laten en afkoelen te voorkomen.

Goed ondergoed houdt je warm, flexibel en klaar voor alle uitdagingen!

Wol houdt ons warm en geeft energie vrij, ongeacht of het droog is of nat. Technisch uitgelegd: zweet/damp transporteert via de huid door het ondergoed naar de buitenkant. Door deze warmteregulatie kun je merino wol in alle seizoenen dragen. Een goede tip is om het zo min mogelijk te wassen om de levensduur te verlengen. Door je kleren buiten uit te hangen, was je het ook prima en waaien nare geurtjes er uit!

 

De middenlaag

Fleece is het meest gebruikte materiaal voor de middelste laag, omdat het een zachte structuur heeft waarin een hoop lucht kan binden tussen de vezels. Het is immers lucht wat warmte vasthoudt. Verder kan het overtollig zweet absorberen en transporteren naar buiten en daarnaast droogt het ook extreem snel.

Fleece (midden) is een uitermate geschikte tweede laag.

Fleece is vaak gemaakt van polyester en verpakt in gerecycled plastic. Er zijn veel verschillende soorten en kwaliteiten fleece tegenwoordig. Het verschil tussen goed en minder goed is dat goede fleece meer lucht kan vasthouden en daardoor warmer is. Goedkoper fleece ziet er sneller ook versleten en gedragen uit. Je kunt ook wol kiezen als tweede laag, maar dit is zwaarder en droogt minder snel. Als laatste zijn er ook middenlagen met synthetische vezels, deze creëren een luchtkamertje tussen het lichaam en je jas/broek. Het balanceert het microklimaat en houdt warmte vast. Het is de warmste middenlaag, ook wanneer het nat is.

 

De water afstotende laag

Deze laag moet je beschermen tegen de elementen. Het is erg belangrijk om te begrijpen dat ademende kleding zweet afvoert als het vochtig is, niet als het vloeibaar is. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je de onderlagen moet gebruiken. Als er condensatie aan de binnenkant van de buitenste laag zit, kan het aanvoelen alsof het buitenmateriaal niet strak zit.

De buitenste laag moet je beschermen tegen water en wind.

Deze buitenlaag heeft minimaal twee en vaak drie elementen: een buiten materiaal, een waterbestendige laag en optioneel een derde laag. De buitenste laag is zelf  niet waterbestendig, zijn functie is bescherming tegen slijtage, wat van de buitenkant komt. Deze laag is wel vaak geïmpregneerd zodat het niet vol loopt met water. Deze impregnatie is niet belangrijk voor de waterbestendigheid, maar om te zorgen dat het pak blijft ademen en comfortabel blijft.

De buitenste laag bestaat ook weer uit twee of drie delen, waarvan het meest buitenste deel beschermt tegen slijtage.

Het waterbestendige gedeelte is waterbestendig door de speciale coating of door een membraan. De derde laag beschermt dit membraan vanaf de binnenkant. Goedkope viskleding heeft deze derde laag niet, waardoor het membraan sneller slijt. De derde laag kan op veel manieren gemaakt worden. Het materiaal binnen kan gelijmd worden aan het membraan, wat resulteert in een relatief licht product. Deze worden ‘3-play products’ of shell jassen genoemd. Een andere manier is een lossere aanpak, wat nog steeds beschermt. Echter maakt het je jas wel iets zwaarder.

 

Onderhoud

Natuurlijk gaat je kleding op den duur slijten, hoe goed het ook is. Wanneer je veel in zout water vist, gaat het nog sneller. Zeker ritsen, knopjes en andere aanhangsels van metaal ga je het snelste zien slijten .

Aan de ritsen en andere metalen delen van je pak ga je slijtage het snelst merken op zout water. Spoel je kleding na gebruik ook af!

Van groot belang is het dan ook om je kleding na gebruik op het zoute af te spoelen. De stof en het membraan worden ook aangetast door het zout, maar je ziet het dus het eerste aan de aanhangsels. Als je de kleding wast, moet je ook goed oppassen, het is een stuk kwetsbaarder dan gewone kleding, omdat je het membraan zo min mogelijk moet aantasten. Ook is het aan te raden om je kleding uit te hangen na het vissen, zodat het goed kan drogen. Wanneer het oppervlak van je kleding niet meer zo water afstotend is, kun je het impregneren.

Geoff Anderson heeft hele goede producten om je viskleding te onderhouden.

Er zijn twee methoden van impregneren: het gebruik van spray of zogenaamd ‘wash-in’ product, waarbij je het mee wast in de wasmachine. Het grote verschil is dat de spray alleen de buitenkant meepakt, terwijl het wash-in product ook de binnenkant, waar het membraan zit meepakt. Het nadeel is dat dit product het ademend vermogen tijdelijk ietsje verslechtert. Ook zijn er een aantal producten die wash-in producten niet tolereren, lees dus altijd goed wat je kleding wel en niet aan kan! Klik HIER voor onderhoudsmateriaal.

 

Er komt dus best wat kijken bij het kiezen van goede kleding. Belangrijk is dus dat lucht vast gehouden kan worden en vocht afgevoerd kan worden. Zo blijf je warm en droog! Klik HIER voor de website van Geoff Anderson voor betrouwbare viskleding.