Verticalen met een rasechte NKS’ers – Robbert Poelwijk

12/07/2021
Verticalen met een rasechte NKS’ers – Robbert Poelwijk

Roofmeister Sjoerd Beljaars is als de dood dat ie zich nog een keer verslaapt (klik HIER) en houdt daarom de marges scherp met sessies. Zo sprak hij om 08:00 uur af met Robbert Poelwijk en Frans Nestor van Technautic (verdeler van o.a. Minn Kota en Humminbird) om te gaan verticalen op snoekbaars. In de zomer aan de late kant natuurlijk, de mooiste uurtjes zijn dan eigenlijk voorbij… 

Door Sjoerd Beljaars

Tja, als je het een keer goed verbruikt hebt, dan ben je op je qui-vive. Zoiets mag natuurlijk nooit meer gebeuren. Ik kreeg de keus om de tijd te bepalen en besloot om voor veiligheid te gaan. 08:00 uur, alsnog het max aantal wekkers gezet op mijn telefoon. Tot overmaat van ramp toch nog file onderweg naar de Biesbosch en daardoor ietwat te laat. In die file voelde ik het snoekbaarskwik gewoon al dalen… Tja, die vroege uurtjes zijn het allerbeste voor de glasoog. Snoekbaars en ik zijn niet voor elkaar gemaakt zullen we maar zeggen…

Die Ulterra elektromotor van Minn Kota blijft ingenieus. Boot getrailerd en ff laten dobberen. Ben je ready to go, de boot naar je toe laten varen, opstappen en gaan met die banaan. Nog handiger bij het weer traileren. Auto even ophalen en de boot even midden op het water laten…

Nog een hoogstandje van de Ulterra. Automatisch de elektromotor in en uit hangen. Geniaal.

Lekker Beljaars, en dan ga je op pad met een rasechte NKS’er (Nederlands Kampioenschap Snoekbaarsvissen), eentje die zelden een snoekbaars wedstrijd mist. Iemand die de zanders door de aderen heeft stromen, nog net zelf geen shads naar binnen werkt en voor wie de verticaalhengel een regelrecht relikwie is. Robbert Poeldijk is er zo een. Mooi volk vind ik het, die NKS’ers. Snoekbaars is wat de klok slaat. Snoekbaars is alles! Snoekbaars is hun passie en deze mysterieuze roofvis houdt hun letterlijk en figuurlijk wakker. Prachtig altijd die verhalen, over wedstrijdfraude, bizarre vangsten, overwinningen, nederlagen en eindeloos veel anekdotes. Ook met Robbert heb je een avondvullend programma.

In alle vroegte 😉

Wat is er mooier dan vissen op de rivier?!

Gelukkig vergaven Frans en Robbert mij het toen ik wat te laat kwam, ook al zou ik het nog een paar keer die dag naar mijn oren geslingerd krijgen. Qua snoekbaars maakte Robbert zich sowieso geen zorgen. Ja, 08:00 uur afspreken in de zomer voor een snoekbaarssessie is zo’n beetje als in de kroeg een alcoholvrij biertje bestellen, maar we zouden echt wel wat gaan vangen. Snel de rivier op dus en naar die eerste stekken scheuren.

Gelukkig al snel de eerste aanbeten en vissen.

Robbert: “Als je op deze shad niks vangt Frans…” Vlug pakte Frans een andere shad 😛

Het verschil wanneer je de ruisfilter lager instelt.

De aanbeet waar we het van Robbert niet meer over mochten hebben. Tegen dovemansoren gericht natuurlijk 😉

We komen het in deze periode vaak tegen. Het is simpelweg geen makkelijke periode voor snoekbaars (en snoek; baars in iets mindere mate). Met de hogere watertemperatuur zijn eerder geneigd die tandjes op elkaar te houden. Ze zijn hier niet bepaald gemaakt voor temperaturen van boven de 18 graden… Zit ‘m het in de benaming koudbloedige dieren? Hebben wij zoogdieren 😛 het koud dan kunnen we het vuurtje opstoken door te eten. Koudbloedige dieren hebben die luxe niet, die moeten het hebben van de omgevingstemperatuur. En… Eerlijk is eerlijk, is het warm, dan rennen wij ook niet naar de snackbar.

We kunnen er over oordelen, maar het heeft weinig zin. NKS’ers hebben weinig tot niets met snoeken. Natuurlijk wel het nodige respect!

Een van de mooiere die dag, maar vlak hiervoor een… Sorry Robbert.

Geen dag op de rivier zonder Hercules of Veerhaven… Het blijft de schrik voor menig bootvisser. Altijd opletten!

De cockpit van Robbert…

Makkelijk was het niet die dag, voor niemand niet.

Belangrijk op zo’n dag is dat je de verwachtingen niet torenhoog zet… Dan kun je alleen maar van een koude kermis thuis komen. Zodoende zou het een lekkere dag vissen worden met elke zander als bonus. Dat wil niet zeggen dat Robbert zou verzaken. Natuurlijk viste hij op het scherpst van de snede, zijn boot doelgericht het talud volgend en zijn shadje continu in de strike zone, ondertussen honderduit pratend over van alles nog wat. NKS’ers kunnen dat.

 

Heel slecht werd het ook helemaal niet qua vangsten. Frans en ik telden 10 of 11 vissen, op de teller van Robbert 8. “Huh? Die snoek, baars en roofblei/winde dan Robbert?” Een wegwerpgebaar. Tja, je bent NKS’er of niet. Het is snoekbaars dat de klok slaat. Binnenkort een uitgebreide videoreportage met natuurlijk ook tal van tips en tricks.