Pelagisch snoekbaarzen uit de bellyboat – Thijs van den Acker

18/04/2023
Pelagisch snoekbaarzen uit de bellyboat – Thijs van den Acker

Thijs van den Acker behoeft haast geen introductie, deze fanatieke jonge roofvisser is van alle markten wel thuis. Waar hij eerder 50’er na 50’er baars uit het water sloeg, doet hij dat nu met kastelen van snoekbaarzen. Dit is ons natuurlijk ook niet ontgaan en we waren benieuwd naar zijn visserij op snoekbaars uit de bellyboat!

 

Roofmeister> Wat heeft je doen besluiten om je wat meer op de snoekbaars te focussen?

Het vissen op baars is natuurlijk een fantastische visserij, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Na een aantal jaar heel fanatiek op baars vissen, werd deze visserij eentonig. In ongeveer 2,5 jaar wist ik meer dan 80 50’ers te vangen. Natuurlijk is het prachtig om vissen van dit kaliber te vangen, maar het was niet meer heel erg speciaal meer voor me. Dit gepaard met de toenemende drukte langs de plassen heeft mij doen besluiten deze visserij op een lager pitje te zetten.

Door de toenemende druk op baars leek het me ook leuk om op snoekbaars te richten.

Tijdens mijn baars periode vlogen de vangstfoto’s van Maikel Lambregts van Float Plus op WhatsApp me om de oren, de ene 90+ snoekbaars na de ander. Dit maakte het ook verleidelijk om met het pelagisch vissen te beginnen. Toen begon de aanschaf van het materiaal, wat stukje bij beetje is gebeurd. Het geld groeide natuurlijk niet op mijn rug als toen 19 jarige. Eenmaal compleet heeft Maikel me de kneepjes van het vak geleerd en de grote snoekbaarzen volgden snel!

Maikel heeft me de fijne kneepjes van het vak geleerd.

 

Roofmeister>Wat zijn de grote voordelen van een bellyboat?

Voor mij heeft het pelagische vissen vanuit de bellyboat eigenlijk alleen maar voordelen. Ik hoef bijvoorbeeld geen boot aan te schaffen. Met de aanschaf van een boot ben je vaak nog meer geld kwijt, denk aan een stalling, ligplaats, onderhoud, benzine. Ook kan ik geruisloos boven de vis komen en hier met enige oefening ook boven blijven. De vis kan niet schrikken van een benzinemotor en het schakelen hiervan. Dit is een enorm voordeel, met enige oefening kun je je aas vrijwel de hele tijd boven een vis aanbieden, bijna 100% effectieve vistijd wanneer je aas te water is.

Met de bellyboat ben ik helemaal geruisloos en schrikt de vis minder snel af.

Met een boot is dit heel moeilijk om te doen, vooral als er een beetje wind en/of stroming staat. Daarnaast heb ik meer mogelijkheden qua wateren (niet hoeven traileren). De bellyboat past gewoon in de auto en ik heb geen auto met trekhaak nodig. Ook heb ik de kosten van de benzine niet. Als laatste ben ik in combinatie met het Float Plus systeem heel erg wendbaar wanneer ik een vis volg.

De Float Plus maakt het vissen een stuk makkelijker.

Door deze wendbaarheid hoef je niet extreem zwaar te vissen, waar bootvissers vaak 80 gram gebruiken pak ik max 40 gram. Hierdoor heb je een subtielere, natuurlijkere aanbieding van je aas wat ten goede komt bij je vangsten

 

Roofmeister> Zijn er ook nadelen?

Nadelen zijn er zeker ook, maar deze zijn te compenseren met de voordelen of makkelijk te verhelpen. Op groot water kun je niet zomaar een paar kilometer naar een andere stek varen, hierdoor ben je beperkter qua stekken. Ik neem dit nadeel maar voor lief, omdat ik de vissen beter kan aan vissen, volgen en ik schrik ze niet echt af. Het grootste nadeel is de koude voeten die je tijdens het bellyboaten in de winter hebt. Je zit natuurlijk met je benen in het water, wat in de winter erg koud is.

Koud… Maar de beloningen groot!

Hoe goed je jezelf ook aankleedt, je krijgt toch koude voeten. Ook dit probleem heeft natuurlijk een oplossing, verwarmde sokken. Heel simpel, je sluit ze aan op je accu en heel de avond heb je lekker warme voeten. Dan ook nog kwetsbaarheid, een bellyboat is natuurlijk niet onverwoestbaar en je vist vaak op vissen met stekels die boos met hun kop schudden aan het oppervlak, met eventueel een haak buiten hun bek.

Die tanden, stekels en haken in de bek waren in het begin wel even wennen in de bellyboat. Je bent best kwetsbaar.

Dit was voor mij in het begin wel een beetje spannend met vissen landen. Na enige oefening leer je hiermee rekening te houden, en het is tot dusver ook nog niet mis gegaan. Mocht het wel gebeuren, dan kan ik het ook weer makkelijk plakken. 

Roofmeister> Hoe gebruik je je Float Plus bij het pelagisch vissen?

Mijn Float Plus maakt tijden het pelagisch vissen overuren, ik gebruik hem continu. Met een snelheid van tussen de 2,5 en 3,5 kilometer per uur ga ik op zoek naar signalen waarvan ik denk dat het aan vissen de moeite waard is. Meestal kijk ik met de fishfinder 9 meter links en 9 meter rechts wat er te halen valt. Als ik een vis heb gevonden zet ik de motor stil en draai mijn bellyboat in de richting van de vis (op mijn scherm vervaagt het signaal en zie ik het signaal naar het midden van het scherm gaan) tegelijkertijd kan ik mijn motor de andere kant op zetten en vaar ik naar de vis.

Zodra ik een vis zie, dan stuur ik ernaartoe.

Als ik bijna ter hoogte van de vis ben, laat ik mijn shad al op de juiste diepte zakken. Vervolgens pas ik mijn snelheid aan op de vis en probeer ik hier boven te blijven. Mocht ik van de vis af gaan, ben ik met een slag van mijn flipper weer in de richting van de vis. 

Roofmeister> Wat zou je beginners aanraden?

In ieder geval een motortje, het liefste een Float Plus. Deze zit onder je zitting gepositioneerd, waardoor je draaipunt het midden van de boot is. Met een elektromotor achter je bellyboat is je draaihoek veel groter, waardoor je minder makkelijk precies kunt vissen. Verder is je vangkans met live technologie veel groter, met een 2D sonar vissen is een echte uitdaging.

Een Float Plus en Live sonar maken de visserij een stuk makkelijker…

Een transducer die op een vast punt te zetten is, helpt ook enorm, het liefste kijkend naar links en rechts. Een LiveScope voor of achter je uit kan natuurlijk ook, maar mijn voorkeur gaat uit naar een PS30 of iets vergelijkbaars.

 

Roofmeister> Met welk stukje kunstaas vertrek je absoluut niet van huis?

In principe kun je met elke shad wel vis vangen pelagisch, mijn voorkeur gaat wel uit naar zachte V-staarten met een beetje breedte in het lichaampje. Hierdoor zal de shad meer water verplaatsen en een groter silhouet hebben voor een naar boven kijkende rover. De shads die ik veel heb gebruikt en nog steeds gebruik zijn de Nays Splt, DRT VTS 7 inch en de Fox Slick Finesse. Ik denk dat het ook een grote factor is waar je zelf vertrouwen in hebt.

De Fox Slick Finesse is een zeer geschikt aasje voor pelagisch snoekbaarzen.

 

Roofmeister> Nog een regelrechte toptip voor onze lezers?

Probeer je shad niet te veel te laten bewegen, ik heb zelf nog nooit een voorntje gezien die op en neer aan het stuiteren was en een snoekbaars of snoek zal dit waarschijnlijk ook nog nooit gezien hebben. Vooral voor snoekbaars kan dit verschil al uitmaken, vooral als ze een beetje schuw zijn.

Een mooie voor mijn maatje Koen, die overigens fantastische foto’s van de gevangen vissen maakt!

Lees het gedrag van de vis. Op een gegeven moment kun je herkennen hoe een vis reageert op je shad en daar op inspelen. Je shad nog net die 5 cm omhoog draaien, rustig door blijven varen of de vis je aas 2 meter omhoog laten volgen kan het verschil maken tussen aanbeet of niet. Natuurlijk zijn er dagen dat de vis echt niet wilt en je er met moeite een vangt, maar neem het ze niet kwalijk en blijf lekker genieten. Ik zou zelf ook niet zo snel een stuk plastic pakken 😛

 

Thanks voor al je tips Thijs, het is wel duidelijk waarom de bellyboat super geschikt is voor het pelagisch vissen! Volg deze topper ook even op Instagram!