Hoe kies je het beste waadpak?

16/08/2022
Hoe kies je het beste waadpak?

Als kantvisser kun je jezelf makkelijk veel mogelijkheden geven met een waadpak. Net langs die ene rietkraag of wat dieper het water in. Verder is het een onmisbaar attricbuut voor de bellyboatvisser. Maar hoe kies je nu een waadpak die het beste bij jouw visserij past?

Door Thomas Sintobin

Ze wekken soms op de lachspieren van niet-vissende mensen: waadpakken. En ergens valt dat ook wel te begrijpen: met die veel te grote laarzen lijkt een visser met een waadpak wel wat op een clown… En toch zijn waadpakken onmisbaar voor veel visserijen! Roofvis Bellyboat vissers kunnen niet zonder, en ook wie de polder in trekt om te snoeken in de herfst, maakt er dankbaar gebruik van: je kunt zompige stukken met een veel geruster hart overbruggen en als een rietkraag je belet om bij de waterkant te komen, kan je er vaak voor gaan staan.

Zeker met vissen op grote baars op rivierplassen zijn waadpakken sterk in populariteit gestegen.

Hetzelfde geldt voor het legertje baarsvissers dat de hele winter lang de rivierplassen afschuimt op zoek naar de XXL-baarzen waarvoor Nederland inmiddels zo beroemd is geworden: met een waadpak van Fish Inn kun je vaak een heel stuk dieper gaan staan zodat je die wat verder afgelegen mosselbank aanzienlijk makkelijker kunt aanwerpen. En wat dacht je van zeebaarsvissers die dankzij hun waadpak net iets eerder op de hotspot kunnen komen als het water afgaat (of er langer op kunnen blijven staan bij vloed)?

 

Lieslaarzen

Waadpakken zijn er echter te kust en te keur en met dit artikeltje willen wij jou helpen om de juiste keuze te maken voor jouw visserij. Ten eerste moeten we een onderscheid maken tussen lieslaarzen – die, de naam zegt het al, tot net onder de middel komen en daar met gespen aan de broeksriem kunnen worden vastgemaakt – en borstlaarzen.

Ff snel dat water in om bijvoorbeeld een snoek beter te kunnen landen.

Die eerste categorie is ideaal voor het struinen, voor zeer modderige stekken of voor vissers die af en toe het water in willen stappen zonder daarbij te hoeven nadenken. En er zijn echt veel momenten waarop dat wenselijk is: bijvoorbeeld om een vis veilig te fotograferen, om iets verder van de oever te kunnen gaan staan zodat je kunt werpen ondanks oeverbegroeiing, om de boot goed op en van de trailer te krijgen, en zelfs om door brandnetels te lopen.

Als kantvisser kun je het jezelf veel makkelijker maken. Bijvoorbeeld waden naar de rand van ondiep, naar dieper.

Het voordeel van lieslaarzen is dat ze lekker licht zijn, dat je ze makkelijk aan en uit kunt trekken en dat je ze compact kunt opbergen. Je kunt ze ook probleemloos aanhouden als je gaat verkassen met de auto zonder dat je autostoel nat wordt. Het nadeel van lieslaarzen is dat ze begrensd zijn: als het water dieper is dan je middel, dan worden je kroonjuwelen alsnog doorweekt.

Lieslaarzen, makkelijk mee te nemen en snel aan te trekken.

Lieslaarzen bestaan in verschillende materialen: PVC lieslaarzen, rubberen lieslaarzen en neopreen lieslaarzen. PVC lieslaarzen zijn het goedkoopste, maar hebben als voornaamste nadeel dat het niet ademt waardoor men sneller zweet. Neopreen lieslaarzen zijn zeker in de winter heel comfortabel, maar dan moet je niet door de braamstruiken lopen. Rubber is van de drie het meest robuust, ikzelf gebruik al geruime tijd de DAM Flex Rubber lieslaars.

 

Waadpakken

Voor situaties met dieper water heb je een waadpak nodig dat tot aan je borst komt – borstlaarzen dus. Waadpakken heb je in veel verschillende uitvoeringen, die we hieronder opsommen zodat je door de bomen het bos weer kunt zien.

  • Waadpakken bestaan met rits of zonder, waarbij enkel de duurdere uitvoeringen ritsen hebben. Dat lijkt misschien een overbodige luxe maar een rits is handig voor als de nood het hoogste is, als je begrijpt wat we bedoelen – en als je met een bellyboat midden op het Hollands Diep drijft, dan is het wel zo handig als je niet per se naar de kant hoeft te peddelen daarvoor. Het is wel erg belangrijk dat je het waadpak altijd aan- en uittrekt met de rits dichtgemaakt, want anders gaat het pak daar te snel stuk. Scierra is een merk waarbij je terecht kunt voor een goed neopreen waadpak met een rits, onder de naam Scierra Yosemite.

En dan moet je ineens piesen 😛

  • Er bestaan waadpakken met laarzen eraan vast en waadpakken met sokken – de zogenaamde ‘stocking foot’ pakken. Bij die laatste categorie kan je nog speciale waadschoenen kopen, zoals bijvoorbeeld de Scierra Tracer wading shoes waadschoenen, maar duikschoentjes of zelfs bergschoenen voldoen. Beide types hebben hun voor- en tegenstanders. Het grootste voordeel van de sokkenversies is dat ze makkelijker op te bergen en aan de wasdraad te hangen zijn dan een waadpak uit één stuk. Een ander voordeel is dat je schoenen met verschillende types zolen erbij kunt kopen, zodat je met één waadpak toch meerdere ondergronden aankunt.

Toch wel lekker als je grip hebt op de bodem waar je overheen waadt, nietwaar?!

  • Over die zolen: er zijn waadpakken met vilt eronder, met spikes en met gewone rubberzolen. Die laatste voldoen voor de meeste omstandigheden, zoals in de polder of aan de veelal zanderige oevers van de rivierplassen, maar wie over spekgladde keien moet hobbelen, doet er verstandig aan om een van de twee eerste opties te kiezen. Wij hebben zelf zeer goeie ervaringen met spikes: zelfs op de allergroenste stenen van de Europoort of de Deense Oostzeekust staan we zo vast als een huis. Vilt heeft ook veel aanhangers, maar besef wel dat je in sommige buitenlandse rivieren niet met vilt terecht kunt omdat men bang is dat er allerhande bacteriën of eitjes van exotische mosselen in kunnen verscholen zitten.

Welke zool zou jij hier gebruiken? Vilt, spikes of rubber?

  • Sommige neopreen waadpakken hebben verstevigingen aan de knieën. Dat kan van pas komen als je soms geknield wil zitten op grint of rotsen. Ze worden ook wel aanbevolen voor bellyboatvissers, maar naar onze ervaring is dat niet zo zinvol.

PVC is wel zo lekker om makkelijk meervalslijm te kunnen verwijderen 😛

  • En dan tot slot het materiaal waaruit het waadpak bestaat: neopreen, PVC, rubber of zeer moderne en gesofisticeerde materialen. Welk materiaal je kiest, hangt af van je portemonnee, en uiteraard ook van je visserij. Heb je het pak niet de hele tijd aan? Dan volstaat het goedkope en makkelijk schoon te maken PVC. Vis je in koud water of in de winter? Ga dan voor neopreen. En loop je de hele tijd rond tijdens het vissen, kies dan een van de moderne ademende stoffen, die zeer licht en sterk zijn en lekker zitten. Het neusje van de zalm zijn de ademende Gamakatsu G-breathable pakkenScierra Yosemite en Helmsdale-reeksen. Die laatste bestaan in verschillende uitvoeringen: de 000 en de 30.000. Het getal geeft de dikte van het materiaal aan, en ook zitten er op de topreeks nog een soort binnenriempjes waardoor het pak makkelijker rond je middel blijft. Als je voorkeur uitgaat naar goedkope waadpakken, kijk dan zeker eens naar het Prologic Max5 XPO neopreen waadpak (in camouflagekleur) of naar het Ron Thompson Break-point neopreen waadpak. En als je je pak echt niet vaak gebruikt, dan is een PVC waadpak zoals de Skarp heavy duty wader waadpak of de Spro PVC Chest Waders beslist een goede keuze.

Ideaal voor het opbergen van je waadpak in je auto, klik HIER.

Wij hebben altijd een plastic bak in de auto om het waadpak in op te bergen na gebruik. Als je je auto enigszins netjes wil houden, is dat beslist geen slecht idee. Een prachtig alternatief daarvoor zijn de speciaal ontwikkelde Fox Camolite Boot/wader Bag: daarmee berg je je pak nog compacter op voor transport.

Waden geeft een speciale dimensie aan je visserij.

Alle waadpakken zijn kwetsbaar, en voor alle waadpakken geldt dat ze vroeg of laat gaan lekken. Met één keer een pak lek kun je weliswaar met Stormsure lijm en pads in de weer, maar dat is lang niet altijd even succesvol. Gaatjes komen vanzelf door ouderdom, maar natuurlijk ook door scherpe voorwerpen zoals haken en mosselen of stenen waar je op gaat zitten of waarop je valt als je uitglijdt.

Natuurlijk ontkomen bellyboat vissers niet aan een waadpak.

Wie zittend vist – bellyboaters dus – zal ondervinden dat ze daar eigenlijk niet voor zijn gemaakt en dat ze gaan lekken op de plekken die scharnieren tijdens het flipperen. Opvallend genoeg gaan waadpakken beduidend langer mee als de bellyboat gemotoriseerd is met een Floatplusmotor. Dat is ook logisch omdat je dan minder flippert…

Minder slijtage van het waadpak, dankzij de Float Plus motor.

Hoewel waadpakken dus zeker niet het eeuwige leven hebben, kun je er wel langer van genieten als je ze goed verzorgt. Zorg dat ze na elke vistrip goed droog kunnen worden, zodat ze niet gaan schimmelen of zelfs rotten. Idealiter hang je ze dan ondersteboven aan een waslijn, haak of iets dergelijks: als je dat niet doet, dan rekt het gewicht van de natte laarzen het hele pak uit waardoor het verzwakt op de naden.

Kies het waadpak dat het beste bij jou en je visserij past.

Wie op zee vist doet er ook verstandig aan om een waadpak na gebruikt met zoet water af te spoelen – want zout vreet uiteindelijk alles kapot. En tot slot nog een tip: heb je een waadpak dat toch lek is geraakt en onherstelbaar, dan kun je het altijd nog gebruiken om onder je andere pak aan te trekken – toch als het een met sokken is. Neem van ons aan dat dat lekker warm is in de winter!

 

Bij Fish Inn te Venlo een zeer uitgebreid assortiment aan waadpakken en lieslaarzen. Laat je verder helpen in de winkel 🙂

Fishinn