Jiggend en met de C rig op megabaars – Dominique met Luc Coppens

11/02/2020
Jiggend en met de C rig op megabaars – Dominique met Luc Coppens

De winter.. een koude tijd van het jaar. Een visserij waar ik me nu veel mee bezig houd is het vissen op de megabaarzen. Met een waadpak een hengel en wat kunstaas lekker mobiel op pad! Social media staan vol met supervangsten en men kan denken dat het makkelijk is… Echter, niks is minder waar.

Door Dominique Neijenhuizen

We hebben het hier over oude, sluwe vissen en juist in de koudere maanden zijn nu niet bepaald makkelijker over de streep te trekken. Taaie dagen zijn aan de orde van de dag en het is echt zoeken naar de vis. Maar heb je ze eenmaal gevonden, dan kan je dikke exemplaren vangen!

Grote baarzen liggen in de winter dan misschien wat minder verspreid, maar zie ze eerst maar eens te vinden en dan nog moet je deze sluwe rakkers nog over de streep trekken.

Wat is eigenlijk een goeie baars stek in de winter periode? Veel mensen denken in de winter vaak aan diep water, maar schijn  bedriegt. Toplocaties zijn grote rivierplassen. De vis trekt hier vanaf de rivier in tijdens de winter en daar liggen de grote baarzen gewoon tussen.  De beste plekken zijn vaak de ondieptes die grenzen aan een steil talud. Je hoeft niet gek te kijken als je dikke units van baarzen vangt op dieptes van rond de 2 meter. Al helemaal in het voorjaar als de ondieptes door de zon en een hogere temperatuur opgewarmd worden.

Jiggend zouden we met name met de Shadteez van 9 cm aan de slag gaan.

Luc Coppens vroeg mij of ik een dagje mee wilde vissen op baars, werpend vanaf de boot. Dat leek me super gaaf, daar hoefde ik geen twee keer over na te denken. De bedoeling was voornamelijk om te vissen met de Carolina rig en shadjes in combinatie met loodkopjes! We zouden lekker actief aan de slag gaan en veel verschillende stekken afvissen.

Vrijwel meteen is het raak!

We begonnen de dag met het werpen van shadjes naar het ondiepe om de vis op te zoeken.  Al gauw ving Luc de eerste baars op een 9 cm Shadteez (kleur headlight). Een super mooi shadje door de hogere body en de soepele staartactie. Ik viste met een tube om te kijken waar de baarzen een voorkeur voor zouden hebben. Al gauw kreeg ook ik een goede ram op de hengel en dat resulteerde in een mooie veertiger! Toen het even stil viel switchte Luc naar de Carolina rig en viste hem met de Ringteez.

 

De Carolina rig

Het kraaltje ertussen zorgt dat de knoop niet beschadigt en zorgt voor een attractief klikkend geluid i.c.m. de bullet weight rechts op de foto.

Laten we de ‘C rig’ nog eens nader bekijken. We beginnen met een stuk fluorocarbon van 40/00 met daarop eerst een kunststof kraaltje en daarna een tungsten bullet weigth (wij gebruikten 5-7 grams bullet weights), oftewel een inline kogelvormig werpgewicht dat vrij over de lijn kan schuiven. Vervolgens knoop je het fluorocarbon aan een tonwarteltje. Het kraaltje zit nu tussen de tonwartel en de bullet weight en zorgt met zijn klikkende geluid voor extra attractie. Daarna knoop je aan het andere uiteinde van het tonwarteltje een dunner stuk fluorocarbon onderlijn van bijvoorbeeld 32/00 en 60 cm lang. Aan deze onderlijn komt het kunstaas, vaak een creature bait die op een off set hook geprikt zit.

Creature baits, in dit geval de Westin Ringteez, worden op een offset hook geprikt.

Met de Carolina rig kun je super sloom vissen en dat kan vaak de sleutel tot succes zijn, zeker in de winter. Ook ik schakelde in navolging van Luc over op de Carolina rig en al snel kreeg ik de eerste aanbeet. Een paar seconden wachten, goed voelen wat de vis doet, en dan pas de haak zetten. Een zenuwslopend spelletje, maar gelukkig ging het goed. Na een stevige dril landde ik de vis, een super dikke baars van 48 cm. Het zou meteen de topvis van die dag worden.

Voel je baars dan is het zaak nog niet meteen aan te slaan. Een zenuwslopend spelletje.

Beiden visten we met een Westin W6 Finesse T&C 5-15 gram, een super strakke hengel, speciaal gemaakt voor de Carolina rig! 

Rond de middag viel het even stil… Luc was inmiddels weer overgeschakeld naar het werpen met een shadje op een jighead. BAM! Uit het niets een snoeiharde aanbeet bij Luc. Hangen! We dachten eerst dat het een dikke baars was, maar er kwam een mooie snoekbaars boven van dik in de 60 cm.

Een prachtige bijvangst.

En dan gaat het even los…

De vis was een stuk actiever, zo bleek en ik koos ook voor een shadje. Niet lang daarna weer een kromme hengel bij Luc. En… Wederom snoekbaars. Even later kreeg ik ook een mooie aanbeet… voor mij een dikke baars. Het was echt even etenstijd, want in korte tijd vingen we een aantal baarzen.

Een double hook up met megabaarzen. Hoe gaaf is dat?!

Foto om in te lijsten!

En… jawel, een double hook up. Toen Luc een baars aan het drillen was kreeg ik ook een aanbeet, twee baarzen in het net! Super gaaf!!! Twee mooie vissen van 43 en 45 cm! Aan al het mooie komt een eind en ook aan dit bijtmoment. Na een moment van stilte verkasten we naar een ander stuk van het water, maar daar beleefden we een stuk minder actie. Luc verpeelde nog een leuke snoek en even later ving ik nog een klein snoekje. Baarzen zagen we niet meer, maar we waren dan ook dik verwend!

Een snoekje om het af te leren…

Al met al een hele leuke ervaring om te vissen op baars met de boot. Ik vis normaal vanaf de kant, dus heb ik weer een hoop bij kunnen leren. Nogmaals bedankt Luc voor deze gave dag!