Michiel Pilaar met zijn coming out – Karpervisser zet de eerste stappen als roofvisser

27/07/2020
Michiel Pilaar met zijn coming out – Karpervisser zet de eerste stappen als roofvisser

Er heeft zich een mirakel voorgedaan Roofmeisters! Maar wat dan? Is er dan eindelijk een vaccin tegen Corona? Is de wereldvrede aanstaande of hebben we de oorsprong van ‘het alles’ kunnen doorgronden? Driewerf neen dames en heren, dit alles staat in de schaduw van wat er zich onlangs heeft afgespeeld. Houd je vast… Michiel Pilaar van Karperwereld Online (KWO) heeft op roofvis gevist!

En onmogelijke is mogelijk, karpervisser Michiel Pilaar op jacht naar roofvis.

Daar stond hij hoor bij de trailerhelling met alleen een krat vol proviand. Geen stretcher of een rod pod…

Jawel, je leest het goed, het vleesgeworden karpericoon, de man die boilies door zijn aderen heeft stromen, heeft zich gewaagd in de wereld van kunstaas en vissen met enge tandjes. De snaak die zich verlekkert aan karpers met oedeem buiken en autistisch zijn hengels strak in het gelid op de rodpod wil hebben liggen… Jawel, deze Michiel mag zich vanaf nu een ekte man noemen.

Een deel van de munitie voor die dag. Rapala DT’s, what else? 🙂

Excuses voor dit bombastische woordgebruik, maar bij ons op Roofmeister HQ moet het nog indalen. Een revolutie. Nee, een evolutie. We hadden deze opstanding eerder bij zijn kompaan Mark Hofman verwacht. Deze loopt al maanden met grootspraak rond: “Ik ga dat Nederlands record baars aan diggelen helpen.”  Voorlopig blijft het bij hem bij woorden… Michiel is hem voorgegaan en niet zo’n klein beetje ook.

Een dag met nauwelijks wind en helaas ook bijna geen stroming.

Niet in een of ander aftands slootje op baars of ‘dan maar op snoek, omdat de karper niet wil’. Nee, nee… meteen het grote rivierenstelsel in de Biesbosch op om daar alles te willen vangen wat jaagt. Aan ambities geen gebrek, Michiel wil in een videoserie alle roofvissoorten van Nederland vangen en natuurlijk zal Roofmeister hem bijstaan. Voor deze eerste keer, de vuurdoop, hadden we de hulp van bootvisser Arend van der Heijden in geroepen.

Masterclass werpen met shads door topvisser Arend van der Heijden.

Arend is zeker geen onbekende in het wereldje, is geregeld op grote vistoernooien te vinden en is met name op het gebied van pelagisch vissen een regelrechte expert te noemen. Overigens kun je hem ook boeken als gids (stuur hem een PB op Facebook) Een niets dan veilige startbasis voor Michiel zodoende. En natuurlijk, ook wij waren van de partij en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Mooi om iemand de eerste stappen te zien zetten.

Dus dit is een tsjet?

Op het gebied van karpervissen hoef je Michiel niets meer uit te leggen. Dat doet hij al jaren en met succes. Des te bijzonderder om te zien dat dan op zo’n dag een wereld voor hem open gaat. Natuurlijk is daar de basis van het vissen ansich, maar dan nog steeds zoveel dat vraagtekens bij hem doet rijzen. Crankbaits, shads, baitcaster, verticalen, side scan, spinstops, diep- en ondieplopende pluggen, het was abracadabra voor de beste man. Een zee met eindeloos veel jargon dat hem vreemd is. “Werpen op snoekbaars. Oké, maar hoe krijg je dat kunstaas (blinker… zucht) in vredesnaam anders bij die vis.” Op zich nog niet eens een hele gekke vraag natuurlijk 😛

Zich van geen kwaad bewust.

Natuurlijk kan hij op zo’n dag de draak steken met het roofvissen, maar niets was minder waar. Michiel was een spons en met volle teugen nam hij alle info op. Ok, ok, we moesten hem dan wel drie keer benadrukken dat hij op een bepaald moment niet met een plug, maar een shad aan het verticalen was. En… te droes en warempel, Michiel had het naar zijn zin, hij vond het oprecht leuk!

Het pelagische spelletje… een groot mysterie voor Michiel.

Dat begon al toen Arend de gashendel opentrok en wij op zijn Lund Pro Guide over de Merwede heen schoten. De wind heerlijk door zijn fris geknipte kapsel. De rivier lag er spiegelglad bij en te midden van het motorgeweld dachten wij heel eventjes speelse vreugdekreetjes te horen. Toen de eerste stek, waar we zouden gaan driften langs een stenen beschoeiing met eerst wat waterplanten en daarna een scherp talud. Inderdaad een drift. Voor velen onder ons logisch, maar voor een karpervisser kan dan dat al een eye opener zijn.

De eerste van de dag. Helaas geen 20 kilo vis 😛

Niet gebonden zijn aan één stek en daar statisch maar hopen op wat komen gaat. Bij het roofvissen is het zaak de vis continu op te zoeken. Indien nodig dus veel verkassen… Voor Michiel was het alsof we voetbal speelden met een baksteen. De eerste stek gaf nauwelijks actie, dus op naar de volgende stek. “Huh????” Voor Michiel voelde het alsof hij een zonde beging 😛

Jawel, zelfs een baitcaster moest er aan geloven…

En dan het materiaal, super lichte hengels en snaarstrak. Hij moest af en toe goed kijken naar zijn handen of hij daadwerkelijk wel een hengel vasthield. Na wat onhandig geklungel kon hij er echter prima mee overweg en gooide hij strak de kantjes af. Het werpen met een baitcaster was nog even next level, maar eenmaal verticalend had hij ook de basis door van de thumb bar en de vrijloopspoel. Jawel, niet veel later maakte hij er zowaar zijn eerste worp mee. Wel 3 meter ver en… zonder pruik.

Jawel, zelf die aanbeet voelen… Even zat hij lekker op de vis en had ie meteen praatjes voor tien.

“De mooiste vis van onze wateren. Oeps, zei ik dat hardop?”

De hamvraag, werd er vis gevangen? Wel, een makkelijke dag zou het niet worden. Het stroomde die dag nauwelijks op de Merwede en dus was het ronduit taai. Voor Michiel werd het al snel duidelijk dat ook roofvissers al snel hun smoesjes klaar hebben liggen 😛 Hoe dan ook liep het wel aardig in de ochtend. Arend beet het pits af met een mooie hoge 60’er snoekbaars. Eigenlijk jammer dat dat gelijk een flinke was. Anders gezegd moesten we Michiel uitleggen dat dit een echt een mooie vis was, ook al was het geen obesitas mormel van over de 20 kilo.

Een van de weinige vissen op een crankbait die dag… Shads waren favoriet.

Toch had hij het spelletje van werpen met shads snel door en was het wachten op een aanbeet slechts een kwestie van tijd. BAM! De eerste… heerlijk! Een veelzeggende glimlach op het gezicht van Michiel. Helaas, we hadden hem vergeten uit te leggen dat hij snoeihard moest aanslaan. BAM! Nu was het wel hangen voor hem en met het nodige geglibber met zijn prooi kon hij de eerste snoekbaars voor de lens torsen. Yes!

De kers op de taart van die dag. Een 80’er bij de Moerdijkbruggen.

De echte eye opener van die dag? Het pelagisch vissen op grote snoekbaars. Arend gaf Michiel een spoedcursus en Michiel wist niet wat hij zag. Op het display van je fishfinder grote vissen targetten en die ook vangen. Oftewel, een digitaal signaal omtoveren tot een levensechte vis. Bijzonder hoe de karpervisserij nog achterloopt op het gebied en gebruik van super geavanceerde fishfinders en niet te vergeten ook waterkaarten. Michiel kon niet anders dan dat te beamen.

Hopeloos wachtend op die gillende beetverklikker.

Michiel Pilaar nu in de Roofmeister gelederen, keert hij KWO de rug toe? Nee, natuurlijk niet. Dat karpervissen zit in zijn bloed en zal hij waarschijnlijk altijd het mooiste blijven vinden.

To be continued!

 

Toch, dit inkijkje in de bijzondere wereld van het roofvissen heeft hem geraakt. We weten zeker dat dit niet bij deze ene sessie blijft. Stay tuned voor de video van deze opmerkelijke reportage… Wil jij een keer mee met Arend van der Heijden, stuur hem een PB op zijn Facebook of Instagram.