Met deze tips ga je meer snoek vangen vanaf de kant

07/02/2022
Met deze tips ga je meer snoek vangen vanaf de kant

Niks zo laagdrempelig en relaxed als het vissen op snoek vanaf de kant. Roofmeisters Bo Staartjes en Sjoerd Beljaars hebben de smaak te pakken en al enkele mooie sessie gedraaid. Met deze 5 tips willen ze jou helpen meer snoek te vangen vanaf de kant in de polder en/of woonwijk. Succes!

 Door Sjoerd Beljaars

 

TIP 1> Huiswerk met Google Maps

Perfect slootje met onderbreking en voldoende mogelijkheid om er langs te struinen. Google Maps staat er vol mee 🙂

Als een kip zonder kop de polder in of een compleet woonwijkenstelsel… Tja, dat kan, maar het vist zoveel lekkerder als je vooraf aan de visdag een plan maakt. Google Maps is daarbij je beste vriend. Kijk uit naar lekker lange sloten met genoeg onderbrekingen. Kijk daarnaast vooral naar de bereikbaarheid en in hoeverre je evenwijdig aan de betreffende sloot kunt struinen. En schrik niet al te snel van de sloten met veel waterplanten. Deze satellietopnames zijn met name in de zomer gemaakt, nu zal je daar nagenoeg geen groen aantreffen.

 

TIP 2> Kleed je goed aan! Katoen niet doen

Bo met de Barbarus 2, 100% water- en winddicht.

Ook al hebben we nu te maken met een kwakkelende winter met zachte temperaturen, toch kan het guur en nat zijn buiten. Goede kleding is dan echt een must. Je hoeft er echt niet al een Michelin mannetje bij te lopen in een dik winterpak. Sterker nog, beter van niet. Ga je voor het 3 lagen principe met kwalitatief goede outdoor kleding, dan zit je 100% goed! Water- en winddicht, ademend en een goede afvoer van transpiratie.

Natuurlijk niet vergeten goed schoeisel aan te doen. Op je gympies is vragen om problemen. Misschien wel het best zijn en blijven laarzen.

Bo Staartjes en ik lopen nu meestal met kleding van het Deens merk Geoff Anderson, kleding die speciaal gemaakt is voor sportvissers die gure omstandigheden niet mijden. Daarbij als onderkleding WizWool thermo ondergoed, dat strak om het lichaam zit en supersnel vocht afvoert. Dan als basislaag de Teddy Brown, hoge kwaliteit fleece van Geoff, het houdt warmte vast en heeft de eigenschap super snel te drogen. Dan als buitenste laag dragen wij de het gloednieuwe Barbarus 2 pak, wind- en waterdicht en ademend. Daarnaast heel soepel qua structuur en lekker voor de bewegingsvrijheid. Een laatste tip: Draag geen katoen. Deze stof absorbeert niet alleen vocht het houdt het ook vast.

 

TIP 3> De strijd aan met dressuur

Een handgebouwde jerkbait zoals deze Bössel kan serieus wonderen verrichten op water met een hoge hengeldruk.

Heb je mooi water gevonden, ga er dan maar van uit dat er veel gevist wordt. Met kunstaas iets anders doen dan anderen kan dan al heel goed lonen. Pak eens een gek kleurtje of kunstaas met afwijkende actie. Denk alleen al aan de zogenaamde hybride jerkbaits. Gewone jerkbaits, ofwel de gliders, kennen die snoeken al echt wel. Zo’n hybride match niet bepaald met onze hang naar symmetrie. Een keer naar links schieten, nog een keer, dan naar boven, naar rechts… Geen touw aan vast te knopen, maar snoek loves it.

Welke gek gaat nu met Suicks aan de slag? Nou, jij dus… Je bent de enige en snoek kan daar wel eens een zwak voor hebben.

Ben je niet bang voor wat experiment gebruik dan eens een zager jerkbait, de Suick is misschien wel de meest bekende. Met een lange haal de Suick naar beneden trekken en langzaam naar boven laten drijven. Geen hond in de polder die je daar mee zal zien vissen.

Ziet er snoekig uit toch? Tja, je zult niet de enige zijn…

Waarom niet eens zo’n op het eerste oog saaie, monotone sloot?

De dressuur doorbreken kan ook nog anders. Heb je de mogelijkheid om midden in de week te vissen? Doen! Het gros van vissend Nederland is in het weekend actief. Ga verder eens op zoek naar water waar je een flink eind voor moet lopen of moeite voor moet doen. Gegarandeerd dat daar niet veel vissers komen. Of, zoek juist de wateren zonder al te veel onderbrekingen op, de saaie, lange, monotone sloten. Er zal niet snel iemand zijn die deze op zoekt en reken maar dat daar net zo goed snoek kan zitten.

 

TIP 4> Let op je eigen kant

Geef toe, hoe vaak heb je wel niet een snoek voor je voeten weg zien schieten of een dikke stofwolk met dezelfde oorzaak? Zonde, deze vis had je kunnen vangen. Slim is het zodoende om tijdens het struinen altijd even worpje te maken vlak onder de eigen kant in de looprichting.

Eerst dat worpje even onder de eigen kant voordat je verder loopt.

Ga ook niet als een olifant langs de oever lopen. Snoeken zijn en blijven geducht van enig gevaar en zijn op hun hoede. Misschien wat vergezocht, maar let ook op je eigen schaduw die zich bij een laag zonnetje al snel langgerekt over het viswater heen strekt.

 

TIP 5> Neem weinig mee

In het boterhamdoosje (gejat :-p ) nog wat hardbaits. Verder gaat er niks mee qua kunstaas. Overigens alles uiteraard ondiep lopend.

Echt een absolute must Roofmeisters! Gooi desnoods je hele auto vol, maar neem struinend zo min mogelijk mee, alleen het essentiële. Bo en ik nemen meestal tijdens het vissen een klein plastic bakje mee met nog 2 tot 3 stukjes kunstaas, de rest laten we in de auto liggen. Ook geen eten of drinken, daarvoor pakken we altijd even snel een benzinestation. Lekker ff met een bakkie en broodje op krachten komen en recapituleren.

Inmiddels hebben ze al heel wat snoekentandjes gezien en gevoeld.

Last but not least goede tangen en dan een puntbektang (liefst met optie om splitringen te splijten) en een kniptang. Wij gebruiken hier tegenwoordig de  Cuda Onthaak-splitring tang en de Cuda Hook Cutter voor. Mooie lichtgewicht, robuuste tangen met een spits verloop, zodat je diep in de snoekenbek kunt onthaken of dreggen kunt knippen. Dit alles zit bij mij in een sling bag van Rapala, die ik snel voor mijn borst kan schuiven. Ideaal. Bo mag lekker met alle cameraspullen zeulen 😛

 

Natuurlijk is dit nog maar een fractie van wat het vissen op snoek vanaf de kant inhoudt. Meer informatie, zoek het op deze website of check onze video’s op het Roofmeister YouTube kanaal. Klik HIER