Hengel kopen voor het werpen op snoekbaars? Hier moet je op letten!

17/11/2022
Hengel kopen voor het werpen op snoekbaars? Hier moet je op letten!

In dit artikel leggen we exact uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een hengel voor het werpen op snoekbaars. Hoe lang moet hij zijn? Welke actie moet de hengel hebben en wat voor werpgewicht is ideaal? Kom er achter in dit artikel.

Door Team Roofmeister

Het werpen met shads op snoekbaars is een zeer leuke en effectieve manier van vissen. Zowel vanuit de boot als vanaf de kant zijn snoekbaarzen goed te vangen wanneer je werpt met shads. Het werpen met shads is in feite niets anders dan ingooien, de shad naar de bodem laten zakken en binnen draaien met pauzes. Door elke keer een of twee slagen met de molen te geven, haal je de shad schuin omhoog van de bodem waarna je hem op strakke lijn weer naar de bodem laat zakken/zweven.

Werpen met shads, ook zeer toegankelijk voor de kantvisser. De hengel is een cruciaal element.

Dit is vaak het moment dat je de aanbeet krijgt. Daarom is het ook heel belangrijk dat je de shad aan een strakke lijn laat zakken. Het strak houden van de lijn gaat een stuk gemakkelijker als je een hengel hebt die goed geschikt is voor het werpen op snoekbaars. De actie van de hengel, dus eigenlijk hoe de blank beweegt, is een van de belangrijkste aspecten wanneer je gaat werpen. Dit kun je goed testen in de winkel door de winkelier het topoog te laten vast pakken en deze voorzichtig naar beneden te trekken.

 

De actie van de hengel

Het is een echte finesse visserij, waarbij je liefst alles voelt met de blank.

Allereerst dus de actie van de hengel. Je zoekt dus naar een hengel die goed contact met de shad kan houden. Een hengel met een gevoelige top is zeer geschikt voor het contact houden met de shad. Doordat de top ietwat meebuigt wanneer je lijn strak staat, kun je heel goed zien wat er gebeurt met je shad. Wanneer je top wat omhoog schiet, weet je dat je op de bodem zit.

Een mooie snoekbaars die Luc ving op zijn favoriete snoekbaars hengel, de W6 Finesse Shad tot 28 gram.

“Ik vind een hengel met topactie zoals bijvoorbeeld de Westin W6 Finesse Shad 28 gram een super hengel voor het werpen op snoekbaars. Deze hengel heeft ook de nodige body om de haak goed te zetten”, aldus Mr Snoekbaars Luc Coppens. Het is dus naast de wat zachtere top belangrijk om te kijken naar de body van de hengel. Dit is ongeveer het deel na de eerste vier/vijf top ogen. De body moet echt strak zijn. Een snoekbaars heeft een ontzettend harde bek, dus je moet bij een aanbeet flink aanslaan wil je succesvol de haak zetten.

Snoekbaarzen staan bekend om hun ontzettend harde bek.

De actie van de body van de hengel kun je goed zien wanneer je de top naar beneden trekt in de winkel. Buigt deze mee met de top? Dan is de hengel niet geschikt. Blijft de body mooi recht terwijl de top lekker buigt? Dan heb je goud in handen.

 

Het werpgewicht

Welk werpgewicht kies je? Dat heeft alles te maken met hoe zwaar je wilt vissen en hoe groot je shads zijn. Ga je midden in de stad vissen dan kun je beter voor een lager werpgewicht kiezen.

Nu je de actie van de hengel hebt bepaald, is het ook nog belangrijk te kijken naar het werpgewicht van de hengel. Wat wil je er precies mee doen en waar vooral? Ga je bijvoorbeeld aan de gang met shads van 14-20 cm, dan is het ook belangrijk om een hoger werpgewicht te kiezen. Ga je alleen maar streetfishen bijvoorbeeld, dan vis je vaak licht. Om goed contact te houden met zulke lichte loodkoppen, kun je beter met een vrij lichte hengel tot 15 gram uit de voeten.

Vis je veel bij obstakels en korte afstand, dan is een korte hengel tot 15 gram voldoende. Kijk bijvoorbeeld eens bij de T&C serie van Westin!

Bij het vissen op de rivier stroomt het vaak ook flink, het gewicht van je loodkop moet dan ook omhoog. Stel jezelf dus vooral de vraag hoe zwaar je loodkoppen gemiddeld gaan zijn in je visserij. Dit is een kwestie van uitproberen wat voor jou werkt. Je wilt een zo lang mogelijk zweefmoment van de shad, maar je wilt ook de bodem kunnen halen. Op basis van het gewicht wat je gaat gebruiken kun je een hengel kiezen in de juiste gewichtsklasse.

Welk water ga je bevissen? Stromend of stilstaand?

‘Voor mijn normale visserij op snoekbaars pak ik hengels tot ongeveer 40 gram en ga ik in de nacht vissen op grotere snoekbaars en met grotere loodkoppen met groot aas dan loopt het werpgewicht soms wel op tot rond de 60 gram”, vertelde  Simon Torenbeek van Berkley en Abu Garcia ons. Hij vist op groot water vanaf de boot, dus dan mag het ook allemaal wat grover. Voor de bootvissers met de ambitie om grotere snoekbaars te vangen is het dus ook slim om hengels te pakken van 18-40 gram of zelfs nog zwaarder.

De Spike serie van Abu Garcia heeft meerdere hengels die perfect zijn voor het werpen op de stekels.

Een meer allround werpgewicht waar je met een breed scala aan loodkoppen zeer prettig kunt vissen, is een hengel tot ongeveer 28-32 gram. Hiermee kun je het kleinere spul ook nog net goed binnen vissen, maar als het wat zwaarder mag, lukt het ook nog goed.

Simon mag graag wat grover geschut inzetten voor zijn visserij.

Kortom, voor kleine shads met kleine loodkoppen, kies dan een hengel tot ongeveer 15-21 gram. Ga je meer allround dan is een werpgewicht van maximaal 28-32 gram goed. Besluit je op echt grotere vis in te zetten, kies dan een hengel die 40 gram of zwaarder is. Dit is afhankelijk van hoe groot je wilt vissen.

 

Hengellengte

Ook de lengte van de hengel varieert enorm. Voor iedere visser verschilt dit, iedereen heeft een persoonlijke voorkeur. Je moet je hier ook weer vooral afvragen waar je gaat vissen. Simon over de hengellengte: “Vanaf de kant is het afhankelijk van waar je vist, of je ver moet werpen ja of nee. Dan kies ik 2,70 meter en anders 2,40 meter als ik niet ver hoef te werpen. Vanuit de boot eigenlijk meestal 2,40 meter, dan kan ik de shad goed sturen.”

Een grote vis aan de lijn, toch geeft de body van de hengel niet mee. Dit is precies wat je nodig hebt.

De lengte van de hengel is dus ook afhankelijk van wat jij zelf prettig vind vissen. Met 2,40 meter zit je eigenlijk altijd wel goed. Deze lengte is goed om aan te houden wanneer je een hengel gaat uitkiezen. Korter kan natuurlijk ook, maar dan verlies je wel wat werpvermogen en controle over je shad. Een korte hengel komt goed van pas als je veel bij obstakels vist, denk aan bijvoorbeeld stadswater, waar je onder bruggetjes moet sluipen en tussen obstakels gaat pielen. Bij kort moet je denken aan hengels tussen de 2,10 en 2,20 meter.

 

Het budget 

Naar aanleiding van dit verhaal is het dus tijd om de hengel te kiezen. Een hengel die een strakke body heeft, maar wel nog topactie. Een lengte van ongeveer 2.40 meter, afhankelijk van waar je vist natuurlijk en als laatst het werpgewicht. Kies je voor licht, of zwaar? Licht zit je tot 15-21 gram. Medium kies je vaak tussen maximaal 28-32 gram en zwaar ga je al snel boven de 40 gram zitten. Hier zijn een aantal super opties voor het werpen met shads op snoekbaars!

De Westin Finesse Shad: Deze hengel is echt speciaal voor het werpen op snoekbaars en is ook nog eens te krijgen in verschillende prijsklassen (W4 en W6) en werpgewichten. Ze zijn wel iets korter, namelijk 2,20 of 2,25 meter, dus houd hier rekening mee! De Finesse Shad is overigens ook de favoriete hengel van Luc Coppens.

De Abu Garcia Spike serie: De naam zegt het al, speciaal voor de stekels. Deze hengelserie heeft ook meerdere modellen hengels speciaal voor snoekbaars. Er is ruime keuze en voor elke visser zit er wat tussen. De Spike Pro hengels zijn wat meer high-end en de Spike-X hengels zijn wat goedkoper, maar nog steeds zeer goed geschikt.

De Spro CRX Softbait serie: Erg prijsvriendelijk en toch voor ieder wat wils, met goede eigenschappen.

De Shimano Yasei serie: In deze serie zijn ook super hengels te vinden voor snoekbaars. Er zijn verschillende lengtes en werpgewichten verkrijgbaar, afhankelijk van jouw voorkeur.

Fox Rage Terminator serie: Iets hoger segment qua prijs, maar ook wat betreft kwaliteit. Verschillende hengels in deze serie die uitermate geschikt zijn voor een finesse visserij als het werpen met shads.

 

Laat je vooral ook inlichten door de hengelsport winkelier en voel vooral eerst goed aan hoe de hengel voor jou in de hand ligt. Veel plezier en succes met het zoeken van een hengel voor het werpen op snoekbaars!