De ultieme hengels voor het werpen op snoekbaars

24/01/2022
De ultieme hengels voor het werpen op snoekbaars

De werpende visserij op snoekbaars kan soms o zo frustrerend zijn maar ook zo leuk. Afwachten op die felle tik op je hengel waarna je hard aan slaat. Een goede hengel helpt je al voor de helft op weg! Wat heb je nodig om de snoekbaars optimaal werpend te belagen? In dit artikel lees je over de ultieme hengels van Westin voor het werpen op snoekbaars.

Door Luc de Groot

Allereerst zijn er natuurlijk een aantal factoren waar je op moet letten als je wilt gaan werpen op snoekbaars. Je hengel, molen en lijn moeten perfect op elkaar afgesteld zijn, waar de hengel natuurlijk het belangrijkst is. Waar moet je op letten als je een hengel gaat aanschaffen? Welk formaat aas wil je mee gaan vissen? En vooral, welk type water wil ik gaan bevissen?

 

Grof geschut

Het mooiste wat er is… Werpend vissen op een ondiep hoekje net uit de stroming en die keiharde knal krijgen.

Niet meteen de eerste tactiek waar je aan denkt als je denkt aan snoekbaars, maar ik vis toch graag wat lomper om meer kans te maken op grotere vis. Met wat lomper bedoel ik shads vanaf 14 cm tot een centimeter of 20. Vaak zet ik deze in op harder stromend water, dus variëren de loodgewichten tussen de 15 tot zelfs 40 gram. Het liefst leg ik de boot een stukje stroomopwaarts van de stek en vis dan heel rustig tegen de stroming de shad binnen. Zo’n grote shad zoals een BullTeez van 18 cm maakt aardig wat tumult onder water en blijft ondanks de stroming altijd mooi recht zwemmen.

Grof, maar dat trekt mij wel. Het kan misschien wel een van de meest frustrerende visserijen zijn, maar de voldoening is zo groot als het lukt…

Je hengel krijgt dus aardig wat te verduren in de stroming. De vis is grover en heeft ook een hardere bek, waardoor je hard aan moet slaan. Ook is je aas een stuk zwaarder dan normaal, dus is het van groot belang dat je hengel een flinke ruggengraat heeft. Maar je hengel moet ook zeer gevoelig zijn. Door de stroming voel je soms je shad haast niet de bodem raken, omdat deze zo langzaam zakt. Overdag is dit geen probleem, dan kun je goed aan je lijn zien of het aas de bodem raakt.  ’s Nachts is het lastiger, dan moetje het echt van je fingerspitzengefühl hebben.

Tergend langzaam tegen de stroom vissen. In dit geval viste ik nog relatief klein, het begint bij een ShadTeez slim 14 cm.

Na goed zoeken naar zulke specifieke kwaliteiten, kwam ik uit bij de W6 Finesse Shad tot 38 gram en 2,25 meter lang. Er staat wel een werpgewicht op van 12-38 gram, maar in de praktijk is het zwaarder naar mijn mening. Loodkopjes van 10 gram vis ik er liever niet mee, daar is de lichtere versie van deze hengel tot 28 gram geschikter voor. Ik zet met gemak een BullTeez van18 cm met 24 gram lood ervoor weg. Met wat zwaardere loodkoppen (vanaf 15 gram) heeft de hengel ook nog eens een hele mooie top actie, wat voor mij ook belangrijk is voor optimale controle.

De W6 finesse shad tot 38 gram in actie. 

Al met al leent deze hengel zich super voor het vissen met zwaardere loodkoppen, of als je met groot aas aan de gang gaat. Vaak vis ik dat grote aas ook op hele lichte kopjes om ondieptes af te gooien. Dat is lastiger, gezien je top actie dan minder is omdat er haast geen lood voor hangt. Je zult dan heel goed naar je lijn moeten kijken om te zien of je de bodem raakt, in het begin wat lastig, maar je krijgt er snel gevoel voor! Gecombineerd met een molen van rond de 3000 serie en een 13/00 tot 15/00 gevlochten lijn heb je een ultiem werpkanon voor het grovere werk! Die dikkere lijn is belangrijk, je slaat hard aan op eventueel grote vis en je vist met groter aas. Geen risico nemen dus!

 

Medium geschut

De W6 Finesse Shad is er ook in een lichtere uitvoering, meer geschikt voor de medium shads met een werpgewicht van 10 tot 28 gram. Dit is de favoriete hengel voor het werpen op snoekbaars van onder andere Luc Coppens. Ik merk toch enorm dat wanneer ik met mijn zwaardere W6 Finesse Shad wat lichter probeer te vissen, dit niet prettig vist. Vraag jezelf dus goed af met welke shads en dan vooral welke loodgewichten je het liefste vist. Beide modellen zijn vrijwel hetzelfde, alleen is de 28 grammer wat dunner en lichter, waardoor kleiner aas juist prettiger vist.

Strak afgewerkt met een hoog carbon gehalte en Fuji hengel ogen, om de hengel zo licht en gevoelig mogelijk te maken.

Nu zijn dit beide hengels in de W6 serie en daardoor hangt er wel een prijskaartje aan. Ff krap bij kas, no problemo, dit jaar komt Westin met de Finesse Shad in de W4 serie. Deze is ook gemaakt voor dezelfde doeleinden, alleen een stuk goedkoper, zonder dat er al te veel concessies gedaan worden aan de prestaties.

Een perfect aasje voor de 10-28 gram finesse shad is bijvoorbeeld deze 12 cm ShadTeez Slim met een 10 grams loodkopje.

Nog twee alternatieven speciaal voor het werpen op snoekbaars, zijn de Powershad hengels. Ik ben hier zelf mee begonnen. Ik viste met de W3 Powershad 2,70 meter met een werpgewicht van 15-40 gram. Er is ook nog een uitvoering van 2,40 meter van 7-25 gram. Ideale hengels als je net begint met het werpen op snoekbaars en nog even wilt aftasten of je het wat voor je is. Vooral voor het vissen van de kant zijn deze hengels goed doordat ze wat langer zijn.

Het lichte werk

Zoals ik in het begin schreef dat ik graag lomp vis, kan dit helaas niet altijd. In de zomer is het toch echt een stuk effectiever om je kunstaas te downsizen. Shadjes van 9-12 cm zijn dan het meest gekozen wapen, zoals de 9,5 cm BullTeez en 10 cm ShadTeez Slim. Deze vis je toch vaak nog op ondiepe platen tussen de planten met een licht loodgewicht of met een offset haak. Hierbij vind ik het dus prettig om een heel gevoelige hengel te hebben met veel topactie. Niet alleen leuk tijdens de drill, maar ook voor de controle van je kunstaas. Hier leent de T&C serie zich goed voor. Ze zijn dan wel gemaakt voor een Texas of Carolina rig, maar waarom zou je er niet ook gewone shads mee kunnen gooien?

Heerlijk, nog even met de ondergaande zon het laatste stekje uitwerpen.

Bijkomende voordeel is dat deze serie in zowel W3 als W6 te krijgen is en in verschillende werpgewichten en lengtes. Zelf zou ik gaan voor de 5-15 gram, omdat je hem ook aanschaft voor het lichte werk. Vooral dus op ondieptes op groot water of juist op kleiner water zijn deze hengels goed te gebruiken. Vis je veel van de kant op stilstaand of zacht stromend water? Dan kan deze serie zomaar eens je ideale hengel zijn om de snoekbaars werpend te belagen. Als je echt graag je kansen wilt spreiden, dan is het zeker de moeite om een zwaardere hengel mee te nemen en een lichte. Zo sta je nooit voor verrassingen en kun je met elk aas en loodgewicht uit de voeten!

 

De ultieme hengels voor het werpen op snoekbaars van Westin. Voor ieder zit er wat tussen, of je nou zwaar vist, of juist finesse wilt pielen. Vragen naar aanleiding van dit artikel, je kunt mij altijd een DM sturen op Instagram, klik HIER