Dit zijn de beste hengels voor twitchbaits – De VisTD met hun top 5

26/10/2020
Dit zijn de beste hengels voor twitchbaits – De VisTD met hun top 5

De winter staat weer voor de deur en daarmee komt ook weer voor vele de drang om achter die grote dikke winterbaarzen aan te gaan. Nu kan dit met allerhande finesse technieken zoals de VisTD in eerdere films en artikelen heeft laten zien. Een van de technieken die afgelopen winter erg succesvol is gebleken is het vissen met twitchbaits. Pieter-Bas Broeckx vertelt je alles over waar je aan moet denken qua hengels. 

Door Pieter-Bas Broeckx

Het vissen met twitchbaits is eigenlijk het vissen met lange slanke pluggen waarbij je zelf de actie in het kunstaas brengt doormiddel van het tikken met je hengeltop al dan niet samen met een slinger geven aan je molen. Voor alle in’s en out’s van deze techniek verwijs ik je graag naar onze twitchbaitfilm.

Waar ik het graag even met je over wil hebben is, welke hengel kun je hier nu het beste voor gebruiken? Deze vraag wordt ons namelijk erg vaak gesteld. Daarom zet ik hier even de zaken voor je op een rijtje.

De onbetwiste trendsetters, de VisTD. Dit keer hebben ze twitchbaits op de kaart gezet.

Allereerst, goed nieuws! Je kunt twitchbaits heel goed vissen met de hengel die je ook inzet voor je andere finesse technieken. Vaak is een nieuwe hengel kopen daarom niet nodig. Da’s handig toch? Maar… als je nou op zoek bent naar de ideale twitchbait-hengel zijn dit de zaken waar je op moet letten.

 

Lengte

Een totale andere benadering van baars dan met de Caroline rig. Net zo succesvol?

Kies je hengel niet te lang. Hoe langer je hengel is, hoe meer moeite je moet doen om een goede actie in je kunstaas te tikken. Dit kost meer energie en ga je op zeker merken na een uurtje twitchen. Een ander nadeel van een te lange hengel is de hefboomwerking. Een heel kleine beweging van je pols kan bij een langere hengel al snel worden omgezet in een te harde tik. Dit maakt het vaak moeilijker om je aasje lekker te kunnen vissen.

Het verlengstuk van je arm en liefst zo kort mogelijk 😉

 

 

Een kortere hengel heeft dit probleem veel minder. Wat ook handig is bij een kortere hengel, is dat je de twitch beweging met de hengel meer naar beneden kunt maken waarbij je je hengel als het ware in de lijn laat vallen. Dit scheelt op een dag heel wat energie. De ideale twitchbaithengel heeft bij ons een lengte tussen de 1,80 en de 2,30 meter waarbij het optimum rond de 2 meter ligt.

 

Actie

Zacht betekent ook automatisch meer dril plezier 🙂

Hengels kunnen heel hard (snel) of zacht (langzaam) zijn. Dit gaat over hoe snel de blank van de hengel zich herstelt nadat deze in een curve wordt getrokken. Over het algemeen geldt dat hoe sneller een hengel zich herstelt, hoe gevoeliger deze is. Snelle hengels hebben hierbij meestal meer topactie en zachtere hengels zijn wat parabolischer.

Iets minder snel… Geen enkel probleem. Integendeel…

Bij vele finesse technieken is een zeer gevoelige hengel een pre, maar bij twitchbaiten mág een hengel iets minder snel zijn. Hierdoor kun je vaak iets makkelijker een goede actie in je aasje tikken. Dit betekent niet dat een gevoelige hengel niet geschikt is, zeker wel, maar een wat zachtere hengel kan dus ook. De ideale twitchbaithengel heeft bij ons een fast tot medium fast actie waarbij de gevoeligheid zo hoog mogelijk ligt.

 

Gewichtsklasse

De verschillende pluggen die we voor het twitchbaiten gebruik zijn van zichzelf niet heel erg zwaar, meestal heb je het met 10 gram wel gehad. Dit zou betekenen dat je niet zo’n hele zware hengel zou hoeven hebben. Ware het echter niet dat deze aasjes wel de nodige weerstand in het water hebben.

Een keuze maken in de oceaan aan twitchbaits en dan nog een hengel er uit pikken ook 😛 No problem, de VisTD helpt je op weg.

Om dit goed op te kunnen vangen dient te hengel wel een beperkte sterkte te bezitten. Vertaald in werpgewicht betekent dit een hengel met een optimaal werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram of in de Amerikaanse klassering een medium-light tot medium actie. Onze ideale twitchbaithengel heeft een medium-light actie, vertaald in een werpgewicht van rond de 20 gram.

 

St. Croix top 5

Natuurlijk ook uitgebreide uitleg in bovenstaande video. Laat je informeren!

Zoals jullie weten vissen wij van de VisTD heel graag met St Croix hengels. Zodoende hebben wij ook een goed beeld gekregen welke hengels nu het beste passen bij deze techniek. Speciaal voor jullie geven wij hier onze 5 favoriete twitchbaithengels.

 

HENGEL 1> LXS76MLXF2

Legend Extreme 7,6Ft medium-light power, extra fast, twee delig Dit is eigenlijk de allround favoriete hengel van de VisTD met deze stok kan je alle door ons ooit genoemde technieken perfect vissen. En zo dus ook twitchbaits. Als je met nog maar één hengel zou mogen vissen dan is dit je keus!

Deze hengel zit door zijn lengte wat aan de bovenkant van het lengte spectrum maar dit is nog prima te hanteren. Door zijn extra fast action is deze super gevoelig en ga je elke knabbeltje perfect voelen.

 

HENGEL 2> LXC70MF2

Legend Extreme 7,0 Ft Medium power, fast action Voor degenen die graag met een reel vissen is dit een ideale twitchbaithengel. Precies de goede lengte en een snelle en zeer gevoelige actie. Het vissen van twitchbaits met een reel kan heerlijk zijn maar het moet je wel liggen.

 

HENGEL 3> LWS76MLXF2

Legend Tournament 7,6Ft Medium-Light power, extra fast action Deze hengel heeft grotendeels dezelfde specificaties als de eerdergenoemde legend extreme spinhengel. Echter deze hengel is ondanks zijn specificatie een tikkie zachter en daarmee ook minder snel dan de Extreme. Dit is voor het vissen met twitchbaits eigenlijk helemaal niet zo verkeerd. Het voordeel is dat deze stok een hele mooie progressieve curve heeft wat er weer voor zorgt dat de dreggen een stuk minder snel losschieten. Bijkomend voordeel is dat deze hengel een stukje gunstiger geprijsd is.

 

HENGEL 4> ES70MLF

Legend Elite 7,0 ft Medium-Light power, fast action Een hengel die een iets zachtere actie combineert met een zeer hoge gevoeligheid wat deze hengel tot een zeer geschikte twitchbaithengel maakt. Tevens heeft deze stok een zeer laag eigen gewicht wat ervoor zorgt dat je nog gemakkelijker langdurig met deze techniek kunt vissen. Verder zorgt een progressieve curve voor groot drilgenot maar is er genoeg backbone om ook een stevige vis aan te kunnen.

 

HENGEL 5> LGS72MM

Legend Glass, 7,2 Ft Medium power, moderate action Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar onderschat deze hengel niet! Oorspronkelijk ontwikkeld voor de crankbait visserij in de VS maar deze stok vist twitchbaits ook heel erg lekker. Doordat deze van holglas is gemaakt en een relatief langzame actie heeft lijkt de hengel in eerste instantie niet echt geschikt. Maar de holle blank werkt als een soort klankkast waardoor deze hengel een bijzondere gevoeligheid beschikt waarmee je zelfs de kleinste aanbeetje waarneemt. De zachtere actie stelt je in staat om lekker actie in je kunstaas te tikken en wanneer je een mooie vis haakt gaat deze hengel hoepeltje krom.


Deze hengel is er zowel in spin als baitcaster vorm, beide zijn op dezelfde blank gebouwd en hebben dus dezelfde specs. Oh ja hij is ook nog eens het goedkoopste van alle genoemde opties…

 

Ga naar de winkel

Mocht je na het lezen van deze info nu ook zo’n echte twitchbaithengel aan je arsenaal toe willen voegen. Ga dan alsjeblieft naar een van de St. Croix dealers. Klik HIER. Het vinden van de juiste hengel is namelijk een zeer persoonlijk iets wat je zelf gevoeld en ervaren moet hebben.

Zoals bij veel visserijen, er zijn allround hengels, maar wil je er het maximale uit halen dan kan hengelkeuze belangrijk zijn.

Wat de één een snelle hengel noemt is voor de ander ronduit zacht en zo werkt het ook met curves etc.. Dus gebruik bovengenoemde informatie en de specificaties van de fabrikant om een richting te kiezen, maar ga, voordat je een hengel bestelt, altijd even in het echt voelen… zo komt je niet voor verassingen te staan.

 

Heel veel succes komend winterseizoen. De Vistechnische Dienst bestaat uit Pieter-Bas Broeckx, Willem Romeijn en Tim Puts. Deze toppers komen geregeld met de mooiste roofvis video’s uit. Heb je je nog niet geabonneerd op hun YT kanaal, doe dat dan snel. Klik HIER. Mac Fishing verdeelt de hengels van St. Croix in de Benelux. Klik HIER voor verkooppunten.