Hier moet je rekening mee houden als je een nieuwe hengel gaat kopen!

07/05/2024
Hier moet je rekening mee houden als je een nieuwe hengel gaat kopen!

Er zijn tal van hengels op de markt van St. Croix, elk weer met een eigen kwaliteit. Maar welke hengel past bij jou? Dit is een vraag die je je natuurlijk afvraagt als je een hengel wilt gaan kopen. Waar moet een hengel aan voldoen om een bepaalde techniek toe te passen? 

Door Pieter-Bas Broeckx – Ten eerste is een hengel een stuk gereedschap. Wat ik daarmee bedoel, is dat een goede vakman met matig gereedschap alsnog hele mooie dingen kan maken terwijl een slechte vakman nog zulk mooi gereedschap kan hebben, hij zal daarmee nooit mooiere dingen kunnen maken. Dat verschil zit hem in de kunde en ervaring van de vakman en in ons geval dus de visser. Een dure,  super goede hengel zal je niet automatisch meer vissen laten vangen, althans… niet direct.

Een goede hengel maakt je niet direct een betere visser, maar het helpt een goede visser wel!

Een super goede hengel zal je wel in staat stellen om scherper, nauwkeuriger te vissen, meer te voelen en bijvoorbeeld verder te werpen. Allemaal aspecten die je uiteindelijk zullen helpen het beste uit je visdag te halen en misschien wel uiteindelijk wat extra vissen opleveren. Maar wat is nu de beste hengel voor jou? We hebben nog nooit zoveel keuzes in hengels gehad als vandaag de dag. Voor de ene is dit fantastisch maar voor de andere levert dit enkel stress op. Door de bomen zie je gewoon het bos niet meer. In dit artikel zal ik je helpen het bos weer wat meer te zien, in ieder geval voor St. Croix hengels.

Ik vis al vijftien jaar met groot plezier met de hengels van St. Croix.

Zoals het merk zelf zegt: “The best rods on earth.” Zelf vis ik al meer dan vijftien jaar met veel plezier met de hengels van dit Amerikaanse merk en heb in deze jaren de nodige ervaring opgedaan die ik hieronder graag met je deel. Aangezien het hier om hengels van Amerikaanse makelarij gaat werkt het dus ook net even anders met de specificaties die op de hengels staan. Waar wij gewend zijn onze hengel voornamelijk te selecteren op lengte en werpgewicht staan op deze hengels ook de power en actie vermeld. Maar hoe moet je dit nu lezen? En wat is voor onze visserij nu het meest geschikt?

 

Power en werpgewicht

Als je gaat kijken naar deze specificaties dan is in mijn ogen de power van een hengel in eerste instantie leidend. Deze geeft namelijk aan hoe zwaar een hengel is en dit is eigenlijk ook gelijk gekoppeld aan het werpgewicht. Hierbij heb ik ervaring dat de Amerikanen hun werpgewicht anders inschatten dan wij. Dus, in plaats van naar het werpgewicht te kijken selecteer ik de hengel op power. Hierin kun je de volgende indeling maken.

De Amerikanen kijken anders naar werpgewicht dan wij.

Een light is voor kleine aasjes en lichte rigjes tot vijf á zeven gram. Dan volgt de medium-light. De ultieme baars, snoekbaars en roofblei hengel met een werpgewicht tot ongeveer vijftien gram, maar dezze kan twintig ook nog wel wegzetten. In mijn ogen de perfecte maat voor onze finesse visserijen. Medium is beter voor het iets zwaardere werk. Een werpgewicht tot 30 gram is ideaal, maar 40 kan ‘ie ook nog wel aan. Shads van 15- tot 25 cm, zwaarder lopende crankbaits, lichte jerkbaitjes etc. Deze range zet je in voor het zwaardere snoekbaarswerk, lichte zeebaars of de snoekvisserij.

Kijk dus goed naar wat voor kunstaas je plant te gebruiken.

Als laatste de medium-heavy, dit is ongeveer een werpgewicht van 20 tot 60 gram maar tot 80 gram kan ook. Goed voor de snoekvisserij met licht aas en de zwaardere zeebaars visserijen. Hierbovenop komen ook nog heavy en extra heavy maar dit zijn meer zware snoekstokken. Deze laat ik hier even buiten beschouwing.

 

Actie

Naast de power rating heb je ook de actie. Hierbij kun je stellen dat hoe sneller de actie van een hengel is, hoe sneller deze zich herstelt in zijn originele positie als je hem snel naar beneden zwiept. Je kunt ook stellen dat, hoe sneller een hengel is, hoe gevoeliger deze is. De blank is dus een stuk strakker en stijver. De meeste hengels hebben een fast of extra fast actie om zo veel mogelijk te voelen, wat wel zo fijn is bij de meeste finesse visserijen.

Een snelle hengel is vaak gevoeliger, wat voor het finesse vissen wel zo fijn is.

Aan de andere kant kan het soms ook handig zijn om een wat langzamere actie te hebben. Om zodoende minder vis te verspelen in de dril of een betere inhaking te krijgen tijdens het vissen. Een mooi voorbeeld hiervan is het vissen met crankbaits. Hiervoor worden vaak zachte (moderate action) hengels gebruikt.

 

Lengte

Tot slot hebben we natuurlijk nog de lengte. Aangezien dit component bij de meeste hengels leidend is voor de keuze, is dit voor de meeste vissers vaak wel helder. Toch voor de volledigheid hier even een indeling volgens mijn inzichten.

Vanuit de boot heb je wat meer controle met een wat kortere hengel.

Kort: 6,8 – 7,0 ft (203 – 213 cm) of korter. Deze hengels worden veel vanuit de boot gebruikt. Hoe korter de lengte hoe nauwkeuriger je je kunstaas kunt sturen en bewegen door de hefboomfunctie. Een ander voordeel van kortere hengels is dat je vanuit de boot met de hengeltop naar beneden kunt vissen wat voor bijvoorbeeld het twitchbaiten erg fijn is. Ook bij het verticalen stelt een kortere hengel je in staat om nauwkeuriger te vissen. De keerzijde is dat bij je bij het werpend vissen werpafstand moet inleveren en dat je bij het vissen vanaf de kant in de problemen kunt komen wanneer je veel structuur voor je voeten hebt.

Medium is voor de meeste visserijen een prima lengte.

Medium 7,0 – 7,6 ft (213 – 228cm). Dit is in mijn ogen de allround hengellengte. Prima voor uit de boot, goed voor vanaf de kant. Wanneer ik maar één lengte mag kiezen, dan zou het 7,6 ft zijn. Alle verschillende finesse technieken zijn goed te bevissen met deze lengte maar ook het vissen met shads of visserijen vanaf de kant waarbij langere worpen nodig zijn.

Voor het vissen op zeebaars kun je langer gaan.

Lang 7,6 – 9,0 ft (228 – 274 cm). Goed voor het maken van lange worpen en het vissen vanaf de oever. Super voor het vissen op roofblei, shadvissen vanaf de kant en het vissen op zeebaars.

 

Wist je dus nog niet waar alle termen voor staan bij de St. Croix hengels, dan weet je het nu! Wil jij eens ervaren hoe deze hengels vissen, dan kun je Pieter-Bas boeken als visgids! Klik HIER.