Kun je nu al zeebaars vangen? Interview met een specialist

14/04/2023
Kun je nu al zeebaars vangen? Interview met een specialist

Zeebaarzen zijn ontzettend sterk en horen tot een van de mooiste sportvissen die we in ons land kunnen vangen. Wij besloten specialist Carl Greve een aantal vragen te stellen over zijn visserij op zeebaars.

 

Roofmeister> Wanneer begint voor jou de visserij op zeebaars weer en hoe ga je beginnen?

De afgelopen weken heb ik er over nagedacht om wat vroeger te gaan beginnen met het vissen op zeebaars. De tijd dat de watertemperatuur in de buurt van de twaalf graden zou moeten zijn, is wat mij betreft wel voorbij. De zeebaars komt steeds vroeger om de hoek kijken, sterker nog, volgens mij blijft een behoorlijk gedeelte van het zeebaars bestand gewoon ‘hangen’ in de Europoort.

Naar mijn idee blijven er ook een hoop hangen gedurende de winter.

Het verbaasde mij ook niet dat de eerste vangstmeldingen met kunstaas al van begin april zijn met water temperaturen van hooguit een graad of negen. Persoonlijk zit ik vol in de voorbereiding voor mijn trip naar Extremadura, Spanje en daarom zal mijn eerste sessie wellicht nog even op zich laten wachten.

 

Roofmeister> Vis je vroeg in het seizoen ook echt met andere types aas of technieken vergeleken met later in het seizoen?

In zoverre, ik ben er wel van overtuigd dat zeebaars in deze tijd van het jaar nog niet heel actief is. Daarom verwacht ik ze voornamelijk op de bodem en dus vis ik voornamelijk met shads tussen de acht en de tien centimeter, puur vanwege de komst van het speldaas die in deze periode onder het kantje gaat komen.

Kleinere shads doen het voor mij vroeg in het seizoen.

Pluggen laat ik nog even achterwege, daarvoor moet het water mijns inziens nog wel een beetje warmer worden. Later in het jaar ben ik niet bang om wat forser aas aan de hengel te hangen. Als ze zich in het najaar weer vol gaan vreten, houden ze wel van een flinke hap namelijk.

 

Roofmeister> Wat zijn jouw top drie stukken kunstaas voor zeebaars?

1) Illex Nitro Shad 90. Wat heb ik in de afgelopen jaren een ontstellende berg zeebaars gevangen aan deze shads. Het is een echte lawaai maker deze korte en hoge shad, Hij geeft behoorlijk wat herrie onder water waardoor deze écht opvalt  Het lijkt wel een zeebaars magneetje.

2) Illex Nitro Slim Shad 110. Deze shad kwam vorig jaar uit en mede vanwege de goede successen van de normale Nitro shad kon ik deze natuurlijk niet laten liggen. Door de langwerpige vorm is de Slim uitvoering gemakkelijk vér te werpen, maar dan wel met de speciale Slim shad koppen. Ook deze shad leverde genoeg vissen op.

De Illex Nitro Slim Shad heeft me ook goed vis opgeleverd.

3) Bass Assassin Turbo Shad 10 cm. Dat is mijn ‘gouwe ouwe’ shad. Ik gebruik deze shads al vanaf mijn begin periode en nog stééds vang ik vis op deze shad. Voorheen was het mijn absolute nummer 1, dat is het inmiddels niet meer, maarrrr het is een shad waar je voor 200% op kan terug vallen en die moet je zeker hebben in deze soms taaie visserij. Ik ga in ieder geval nog steeds niet van huis zonder.

 

Roofmeister> Hoe ziet voor jou de ideale zeebaars stek er uit vroeg in het seizoen?

Ik heb niet echt een ideale stek. Ze jagen overigens ook in het donker! Dus pak zeker ook de donkere uurtjes mee.

Heb ik niet echt, ja het mooiste zou een stek zijn met een flinke hoeveelheid natuurlijk aas, waardoor de zeebaars ook een tijdje blijft hangen. Ik vis vooral in de Nieuwe Waterweg en daar liggen behoorlijk wat obstakels in de vorm van strekdammen. Dat zijn de stekken die ik af vis. Is de ene stek niets, dan verkas ik naar de volgende. Deze manier van vissen levert mij in ieder geval vaak zeebaars op.

 

Roofmeister> Wat is je favoriete setup wat betreft hengel, molen en lijn voor zeebaars?

Ik heb er eigenlijk twee. Mijn eerste set is een lichte, door mijzelf ontwikkelde handgemaakte 3 meter (Labrax Light) hengel met een werpgewicht tot 35 gram. Voorzien van een 4000 model Shimano Exsence molen en een lichte lijn van slechts 10/00. Dit vist zo ontzettend lekker, ik voel een 7 grammertje nog op de bodem vallen en de sportbeleving is maximaal met dit materiaal.

Bij deze aanbeet had ik helemaal geen gevoel nodig ;).

Mijn tweede set is een Illex Rockwalker van 2.80 meter met een werpgewicht van 12 – 50 gram, ook voorzien van een 4000 model molen met een iets zwaardere lijnklasse, namelijk 12/00 wat nog steeds relatief licht is overigens. Hiermee kan ik gemakkelijk langere afstanden werpen, want ook dát is nog wel eens nodig als je op zeebaars vist. Met deze set haal ik met gemak verre afstanden waardoor ik ook de diepere gedeelten van het water kan bevissen. Deze twee sets zorgen ervoor dat ik weinig tot niets laat liggen.

 

Roofmeister> Wat zou je nummer één tip zijn voor de beginnende zeebaars visser in het voorjaar?

Dat is dan wat meer een algemene tip voor de beginnende visser. Zorg ervoor dat je een stek uit kiest waarvan je met zekerheid kunt zeggen dat de vis er ook zit.

Maak gewoon een hoop uren op een plek waar je echt vis gevangen ziet worden.

Ga dus niet te veel verkassen maar leer een stek van haver tot gort kennen waardoor je in je hoofd uit kunt tekenen hoe de bodem er ongeveer uit ziet. Op deze manier kun je je meer focussen op de aanbieding van je kunstaas waardoor je normaal gesproken ook gemakkelijker aan je eerste zeebaars zou moeten komen.

 

Ben je benieuwd geworden naar de visserij op zeebaars? Bij hengelsport winkel Wout van Leeuwen waar Carl werkzaam is, kun je alles krijgen voor zeebaars! Klik HIER.