Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Niels van Reeuwijk

11/02/2024
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Niels van Reeuwijk

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Niels van Reeuwijk met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

 

Nummer 1> Strike Pro Guppie Jr.

In het voorjaar en najaar, wanneer de snoeken hun meest agressieve buien hebben, zijn jerkbaits een absolute topper! De Strike Pro Guppie Jr. is een jerkbait die altijd met mij mee op avontuur gaat, vanwege zijn fantastische actie. Mijn voorkeur gaat meestal uit naar de ondiep duikende variant. Met een fluorocarbon onderlijn blijft deze drijven, maar met een powerdot of een button gewichtje van twee gram wordt hij suspending.

Met een powerdot onderop kun je hem iets verzwaren, waardoor hij suspending wordt.

Hiermee vis ik op de ondieptes en kan ik met super lange pauzes vissen en zinkt deze niet als een baksteen, wat de snoek de kans geeft om hem te pakken. Qua kleuren? Het maakt mij niet zoveel uit, maar de snoekkleur is wel een van mijn favorieten. Tevens heb ik hier mijn grootste snoek op gevangen van 110 cm. De Guppie Jr. laat ik nooit meer thuis! 

Heerlijk om van de kant te vissen.

Nummer 2> Miuras Mouse

De Miuras Mouse is een grote streamer/bucktail die veel water verplaatst. Hij zinkt niet snel, waardoor ik er heel traag mee kan vissen. Dat levert vooral in de winter altijd wel mooie snoeken op! Ik vis in die koudere maanden graag op grote snoek vanaf de kant door ‘extreem’ groot te vissen. Dit doe ik in havens, grachten, rondom sluizen, kanalen met (woon)boten en plekken waar ik aasvis kan verwachten.

Goed te combineren met meerdere soorten shads.

Ik pak meestal een Miuras Mouse kop en daarachter schroef ik een grote shad (25 cm) of twister van ongeveer 35 cm. Voorbeelden zijn: de Giant Pig Shad van Strike Pro (26 cm) en de Catfish van Gator (35 cm). Dit creëert mega veel waterverplaatsing en vibraties onder water. Dit aasje is dan al gauw + 250 gram, maar met de SG6 Alpha Monster met een werpgewicht van 600 gram van Savage Gear gooi ik dat heel makkelijk weg (sportschool abonnement optioneel).

Het is een flink stuk kunstaas, maar die wordt gewoon gegrepen!

Langzaam binnenhalen en voor de kant nog wat doortrekken en twitchen, is vaak de key om toch de snoek te laten bijten. Zelfs de kleinere snoeken duiken er echt vol op. Vaak head first, wat betekent dat ze echt in killing mode staan. Zelf denk ik dat zo groot vissen dressuur doorbrekend is. Veel mensen vissen vanaf de kant met kunstaas tussen de tien tot twintig cm en vol met ratels. Dat werkt natuurlijk super, maar ik heb soms het idee dat er toch veel snoeken zijn die dit spelletje ondertussen kennen. In de koudere maanden willen de grotere snoeken namelijk vaak alleen het grotere kunstaas.

Het lijkt wel een musky zo zonder stippen!

Een Miuras Mouse kost van zichzelf al een hoop geld en samen met een grote shad of twister erachter nog veel meer, maar daardoor wordt er naar mijn mening ook niet veel mee gevist. De Miuras Mouse kun je verzwaren om dieper te vissen en hij is zeer geschikt om scholen aasvis op te jagen, wat ook weer een aanval van een snoek uitlokt.  

 

Nummer 3> Svartzonker Mc Shaker

In de zomer vis ik graag met chatterbaits/bladed jigs. Hier neem je nauwelijks waterplanten mee aan de haak. De McShaker gaat zo agressief door het water heen dat een snoek deze niet kan laten gaan. Het voordeel van de McShaker is dat deze mooie kleuren, langere skirts + flash wires heeft en heel veel trillingen geeft. Ook is deze chatterbait van heel sterk materiaal gemaakt is. Ik heb twee uitvoeringen: 23 cm bij 50 gram met trailer en 12 cm bij 16 gram met trailer.

In twee maten verkrijgbaar.

Ik vis met beide op snoek. Voor groot water de grotere uitvoering en voor kleiner water de kleine uitvoering. De grote uitvoering van de McShaker is eigenlijk meer een musky chatterbait. Deze creëert zoveel trillingen onder water dat je deze echt wel met een stevige snoekhengel moet vissen. Je ziet het water erachter gewoon kolken. 

Deze snoek had geen probleem met het vinden van de McShaker in het troebele water.

 

Bij deze nomineer ik Rob Nullens voor zijn top 3 kunstaas voor snoek, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.

Hessel Wijbenga.

Kevin Demmers.

Wick Eijndhoven.

Mees Holthausen.

Steef Grotenbreg.

Jouke Jansma.

Rik Sieben.

Roy Vanstreels.

Jeroen Vloon.

Hendrik-Jan Verheij.

Hans van de Wetering.

Jogi Deij.

Martijn Leus.

Siegfried Schön.

Justin Gottmers.

Luc Coppens.

Calvin Clerc.

Jeroen Eijssens.

Hans Ruigrok.