Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Koen de Been

03/05/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Koen de Been

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn t0p 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Koen de Been met zijn top 3 kunstaas voor baars!

 

Nummer 1> Megabass Vision 110 Jr+1

Al jaren is de Vision 110 Jr+1 mijn favoriet voor het werpen vanuit de boot/bellyboat. In combinatie met een leader van 00/33 fluorocarbon van 70 cm én 15 cm Stroft NiTi Polywire ook prima suspending in de tussenpauzes van 2 tot 6 seconden. Bewust een stukje knoopbaar staal er tussen om de snoek als bijvangst veilig te kunnen landen! Voor de rest hoeft deze twitchbait weinig uitleg te hebben, omdat deze al meerdere malen is besproken. Ik vis dit aasje graag agressief met langere tussenpauzes, hard slaan met de hengel voor het uitslaan van je aasje, gecombineerd met langere tussenpauzes van rond de 6 seconden.

De Megabass Vision Oneten Jr+1 staat dik op nummer 1!

Diepgang van de Megabass twitchbaits is in combinatie van lange worpen en dunne gevlochten lijn (zoals wij Europeanen gericht op baars vissen) met 00/10 of 00/12 PE-lijn een stuk meer als opgegeven vanuit de fabrikant, die met veelal dikkere (fluorcarbon) lijnen en kortere worpen maken met baitcaster. Dit detail draagt enorm bij aan het snel op diepte brengen van je aas en je aas lang aan te bieden in de strikezone. Als je dit optimaal doet, dan ga je ook enorm meer vangen met twitchbaits in het algemeen.

 

Nummer 2> OSP Dolive shrimp 4” & 4,8”

Door de twee vinnetjes die tegen de zwemrichting in staan, krijgt dit aasje een subtiele, maar waarschijnlijk erg aantrekkelijke vibratie onder water. Gevist op een C-rig heeft dit aasje mij zelden in de steek gelaten. Door de slanke vorm is deze makkelijk te inhaleren voor een baars, gebruik daarom dan ook een maatje 1/0 offset-haak en wacht niet lang met aanslaan om slikken te voorkomen.

Op de C-rig heeft de OSP Dolive Shrimp mijn voorkeur.

Als de vis niet gretig is, kan dit ook in je voordeel werken, het vacuüm dat ze creëren in dit voorzichtig aasgedrag zorgt toch voor kansen met een goede inhaking. Het slanke profiel in combinatie met de 2 vinnetjes en 4 tentakels zorgen voor een mooie imitatie van een klein kreeftje of garnaal.

 

Nummer 3> Luckycraft Staysee 90SP

Weliswaar een snoekbaars, maar dit is ook een topper voor baars.

LuckyCraft StaySee 90SP is wederom een twitchbait, die snel richting de 3,5 meter gaat. Ideaal om de stekken tot 6 meter af te vissen als je de baars lang genoeg de tijd geeft om je aas te pakken. Sterke dreggen en splitringen, doffe ipv luide ratel, grote variatie aan realistische en fellere kleuren en een stabiel te werpen aasje zorgt voor een 3e plaats in m’n top 3.

 

Bij deze nomineer ik Robin Smit voor zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen:

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.