Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Jelle Kalter

14/04/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor snoek van Jelle Kalter

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn t0p 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Jelle Kalter met zijn top 3 kunstaas voor snoek!

 

Nummer 1> Lucky Lures gold leaf Roach

Met stipt op 1 staat voor mij de Lucky Lures gold leaf Roach. Het is even wat dieper in de buidel tasten dan het gemiddelde stukje kunstaas wat je in je lokale viswinkel kunt kopen, maar daar krijg je wel een waar kunstwerk voor terug. Zoals bijna alles wat JP Vermeij maakt, is het een ware lust voor het oog. De reden waarom dit aasje voor mij bovenaan staat is zijn diversiteit. Je kunt er mee trollen op dieptes van pak hem beet 2- tot 4 meter diep. Je kunt hem ook gebruiken als een echte glidebait met steady retrieve. Gewoon in halen en af en toe stil laten vallen en weer verder.

Veelzijdig en een lust voor het oog, de Lucky Lures roach!

Daarnaast is het ook nog eens een fantastische jerkbait die heel makkelijk te vissen is. Als je een reel hebt met een hoge inhaalslag kun je hem door een halve slag van je reel prachtig van links en rechts laten glijden. Plus hij vangt het hele jaar door vis. In de winter tergend langzaam als jerkbait binnen halen met lange pauzes. In de zomer en herfst vis ik hem heel graag erg afwisselend. Over de opkomende of afstervende planten heen,  af en toe een stukje in halen, dan even stil vallen en weer en stukje binnen halen als jerkbait. Dit is echt het aasje wat standaard in mijn koffer zit.

 

Nummer 2> Armatus Hangover

De Armatus Hangover is een jerkbait die heel makkelijk te vissen is. Zoals zoveel aasjes van Armatus is dit een jerk die belachelijk goed suspending is. Daar zit denk ik ook zijn grootste kracht in. De periode dat ik dit aasje vaak gebruik, is richting de paai periode. Dit is een periode waarin suspending aasjes vaak het verschil maken. De actie zelf is een heel mooie links rechts actie met een prachtige waggel op het einde. Zoals ik al zei is Armatus echt een ware koning in het suspending maken van zijn aasjes. Je kunt hem zomaar 10 seconden laten hangen en dan blijft hij doodstil zweven in de waterlaag waar je hem in vist.

Een fantastische hybride jerk die perfect in het voorjaar in te zetten is.

Ik heb een hoop jerkbaits van een hoop bouwers in Nederland geprobeerd, maar er zijn er maar weinig die dit zo goed in de vingers hebben als de jerks van Armatus. Voeg daar ook nog het prachtige priegel werk rond de kieuwen van het aasje aan toe en het kundige airbrush kunstje. Plus het zijn aasjes die redelijk betaalbaar zijn. Qua onderlijn maakt het ook niet uit of je hem nu met fluorcarbon of met titanium vist, hij blijft heel makkelijk te vissen en zijn actie perfect behouden.

 

Nummer 3> Savage Gear Burbot 50 cm

Het laatste aasje dat ik kies is de grootste versie van de burbot. Ik mag graag trollen boven diep water, een visserij die niet altijd makkelijk is, of aantallen oplevert. Maar het is wel een manier die vaak wel die ene buffel uit de diepte weet te lokken. Voor deze visserij gebruik ik eigenlijk al het grote aas van Savage Gear. De 32 cm Line Thru Roach, de Line Thru Trout, de Westin HypoTeez Inline 35 cm. Allemaal stuk voor stuk fantastische stukken kunstaas die allemaal geweldig vis vangen.

De Savage Gear 50cm burbot heeft een speciaal plekje in mijn hart.

Alleen de 50 cm Burbot heeft een speciaal plekje in mijn hart gewonnen. Deze hangt er eigenlijk altijd aan en vangt bijna altijd vis. Ook kun je hem in de winter tergend langzaam trollen terwijl die toch zijn actie blijft behouden. Hij ziet er eigenlijk niet uit, maar hij heeft iets speciaal waar de snoeken gek op zijn. Ondanks zijn 50 centimeter weet die ook gewoon visjes van rond de 70cm te vangen.

 

Bij deze nomineer ik Koen de Been voor zijn top 3 kunstaas voor baars, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen:

 Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.