Met VADER en ZOON op stap –HERMAN SCHUURMAN #3

23/07/2018
Met VADER en ZOON op stap –HERMAN SCHUURMAN #3

Herman Schuurman is een begenadigd roofvisser en heeft al meerdere keren op wedstrijden laten zien wat hij waard is.  Vrijwel altijd zie je hem in de top van het klassement meedoen. Ook is hij prostaffer van Shimano en een fanatiek visgids, Fishing Guiding. Op Roofmeister houdt hij een blog bij.

Door Herman Schuurman

Ik heb lekker geslapen en word mooi op tijd wakker door de haan van de camping waar ik overnacht. Brood heb ik de vorige dag al gemaakt dus ik hoef alleen nog maar een bak koffie te maken. Snel breek ik de tent af, stop alles in de auto en ga op pad naar de helling in Willemstad zodat ik vanmiddag  als we uitgevist zijn, rechtstreeks naar Leeuwarden kan.

Het mooiste moment van de dag. Zonsopkomst en allerlei nieuwe kansen!

Als ik net bij de helling ben, komen Peter en zijn zoon Rico ook al aangereden.  Ze hebben er zin in. Peter is een doorgewinterde visser en zijn zoon begint het roofvissen net te leren kennen. Hij heeft nog nooit een snoekbaars gevangen. Dat het moeilijk gaat worden wisten we al van te voren. Een watertemperatuur van dik 24 graden en geen wind. Volgens de berichten zou het in de middag iets gaan waaien, dat gaf hoop.

OM DIEZELFDE REDEN KAN HET GEEN KWAAD OM EEN REDDINGSVEST AAN TE TREKKEN.

We begonnen met de manier en op de plek waar we de dag er voor nog een aantal vissen hadden. Werpend van een mooi talud naar beneden. De manier waarop is eigenlijk heel simpel: inwerpen, wachten tot je aasje op de bodem ligt (dat voel je aan de hengel, maar je ziet het ook door het slapvallen van de lijn), daarna door een snelle slag met de molen de shad van de bodem trekken en dan weer laten vallen. Dat herhalen tot je bij de boot bent, o zo simpel en doeltreffend. Natuurlijk moeten het loodgewicht, de hengel en de diepte goed in balans zijn met de stroming en de wind. Daar zorg ik voor.

Zoonlief moet nog even geduld hebben, die eerste snoekbaars wil en zal hij vangen, dat wel!

Maar helaas. Helemaal geen beet, nada, noppes, niks, geen enkele beet. Omdat deze stek op dit moment geen vis oplevert,  gaan we op zoek naar stekken waar de vis wel zal bijten. Er volgt een zoektocht over een groot deel van het water, maar er is geen beet te krijgen, op wat voor manier dan ook. Een beetje verkoeling krijgen we van de vaarwind, het is tegen de dertig graden.

Vol gas naar kansrijke stekken. 

Misschien dat die boten voor meer zuurstof in het water zorgen. Who knows?

Het is inmiddels een beetje gaan waaien, dit is onze kans. Ik besluit om een uur of één weer naar de eerste stek te gaan. Ik leg de boot weer mooi met de kop in de wind en de mannen beginnen te werpen.

Het begint te lopen

Het is makkelijk om tegen de wind in te werpen. Al bij de eerste worp krijgt Rico een aanbeet. Na een mooie dril en met hulp van  pa Peter vangt hij al een mooie sterke vis. Hoe snel kan het veranderen? Hij heeft de aanwijzing goed onthouden en werpt daarna steeds in de zelfde richting. Hij vangt in een kwartier drie mooie snoekbaarzen, apetrots zijn ze, en blij.

Jawel, de eerste rakker lijkt een feit te worden. 

Dolblije gezichten met een mooie eerste, maatse snoekbaars. 

Dat is voor mij ook een pak van mijn hart, je wilt toch dat je gasten vis vangen. Zo  snel kan het allemaal veranderen. We vangen er op deze stek nog twee bij, in totaal 5. Het zijn allemaal mooie maatse vissen. Mijn plan heeft goed gewerkt; s’ morgens meteen naar de beste plek zodat we hier later nog eens terug kunnen komen.

Wow, wat lekker als je in een flow komt. Genieten!

Daarna verkassen we naar de vaargeul, misschien is er hier meer zuurstof door de schepen. Daar vangen we ook nog een paar en hebben we een paar lossers, veel klein spul.

Bonussnoekbaars? Let’s hope so!

De kers op de taart voor big daddy!

Vijf uur staan we weer aan de helling. Wat een sof leek te worden is omgedraaid in een mooie dag. Ik zie een trotse vader met een zoon die vandaag zijn eerste snoekbaarzen heeft gevangen. Beiden blij, wat een cadeau. Oant sjen,

Herman Schuurman

Visgids Herman Schuurman

Zin een dagje op snoekbaars, baars of snoek, bijvoorbeeld met een maat? Een keer die ervaring vanuit een boot meemaken,Herman Schuurman staat klaar! Hij weet precies waar je wanneer moet zijn, dankzij jarenlange ervaring. Daarnaast is Herman gespecialiseerd in veel verschillende vistechnieken.