Zo vis je met shads op zeebaars – Sander Paans

23/06/2021
Zo vis je met shads op zeebaars – Sander Paans

Het zeebaarsseizoen is begonnen en dat is echt iets om vrolijk over te zijn. Overal langs onze kust zien we de meest mooie vangsten voorbij komen. Ook roofvisser Sander Paans van Rozemeijer heeft de smaak weer te pakken en wil jullie in een meerdelige serie vertellen hoe hij te werk gaat met verschillende technieken. 

Door Sander Paans

Op de Roofmeister zeebaarsvideo (zie onder) die onlangs online is gekomen zijn een hoop vragen gekomen en daar wil ik hier meer duidelijkheid over gaan geven. Nog even kort het basis materiaal onder de loep nemen, even voor de duidelijkheid, daar waar ik vis, heb ik niet al te zwaar materiaal nodig.

Er zijn genoeg plekken te verzinnen waar het rustig een tik zwaarder mag om de vis te kunnen stoppen en te voorkomen dat ze naar obstakels zwemmen. Zelf vis ik met een spinhengel van 270 meter en een werpgewicht van rond de 15-40 gram. Voorheen was de Westin W3 mijn favoriet, maar de Rozemeijer Urban Sense 270 15-45 gram is ook een heerlijke stok. Aan het einde van het seizoen mocht ik het prototype nog even testen op de zeebaars en dat was niet zonder succes!

Mijn munitie voor het vissen op zeebaars.

Een goede zoutwaterbestendige molen is ook belangrijk en ik heb vorig jaar de Penn Spinfisher VI aangeschaft in de 3500 maat, een prima molen voor de visserij op het strand. De molen is opgespoeld met een goede 12/00 dyneema lijn en we eindigen met minimaal 40/00 fluorocarbon van zo’n 120 cm. Dit in verband met de mossels en oesters die op de stenen en palen zitten.

 

Kribhoppen

Ik vis zelf graag op plekken waar kribben in het water liggen. Met laag water ga ik op zoek naar deze plekken en breng ze in kaart om er een volgende keer met afgaand water te gaan vissen. Een waadpak is echt een voordeel, omdat je dan sneller bij de krib kunt komen of er op kunt lopen om richting de kop te vissen.

Bij hoog water zijn de kribben lastig te vinden, maar Sander heeft daar een trucje voor. Check de video boven!

Het afvissen van zo’n krib is op zich niet moeilijk, maar je moet wel logische keuzes maken. Er zijn stekken waar de kribben met hoog water volledig onder water liggen. Krabben, visjes, garnalen, al het onderwater leven heeft hier vrij spel. Wanneer de stroming erin komt kunnen ze wegspoelen, in de problemen komen en hier liggen hongerige baarzen op te wachten.

Op een strandstek met stenen kribben kun je je wel voorstellen waar zich het meeste voedsel begeeft…

Als het water nog te hoog staat kies ik vaak voor een zwaardere shad, vaak een Fiiish nr 3 met 12 grams kop of een Rozemeijer Mini Belly Splash met een 10grams kop (3/0 haak). Dit zwaardere loodgewicht dient puur om de kop van de krib te bereiken en vanaf daar de stroming zijn werk te laten doen. Recht over de krib vissen brengt natuurlijk risico’s met zich mee, want je zit zo vast. Probeer je shadje dan wat meer binnen te spinnen en korte stops in te lassen. Nog voordat je de bodem raakt dus alweer doordraaien.

Een hengel, tasje met kunstaas en eten, meer heb je niet nodig!

Je kunt er ook voor kiezen om langs de krib te vissen, het kan zomaar zijn dat de zeebaars ondiep jaagt en je ze verstoort wanneer je de krib op stampt. Ik zoek ze daarom altijd eerst naast de kribben op het ondiepe. Ik heb al genoeg vissen zien jagen in kniediep water in de branding, terwijl ik 20 meter ver stond te werpen. In de nacht heb ik vissen weg zien zwemmen op 30 cm water, omdat ze schrokken van mijn hoofdlamp. Wees er dus bewust van dat de baars zich erg ondiep kan ophouden.

 

Hoe vis je een shad?

Het vissen met een shad werkt eigenlijk hetzelfde als het vissen op zoet water. Na het inwerpen laat je je shad aan een strakke lijn zakken. Houd er rekening mee dat ook hier al een aanbeet kan komen! Soms liggen die baarzen een stuk verder weg dan gedacht. Wanneer vervolgens de shad de bodem raakt -dit voel je door een zacht tikje en het slap vallen van de lijn- tik je de shad omhoog en draai je deze een paar slagen op. Hierna laat je de shad weer naar de bodem vallen en herhaal je het spelletje nadat je de bodem hebt geraakt.

En of ze die shad willen hebben! Dit blijft wel mijn favoriete kleur!

Bijna alle aanbeten volgen op het moment dat de shad naar de bodem dwarrelt en de aanbeten zijn vaak snoeihard! Als beginner is het verstandig om een wat zwaardere kop te pakken en zo wat beter bodemcontact te houden. Je hebt immers met wind en vaak een harde stroming te maken. Naarmate de ervaring vordert kun je ervoor kiezen om lichter te vissen en je zweefmoment te verlengen.

Zonsondergang en een kalme zee… prime time voor de zeebaars!

Als de kribkop dichtbij genoeg ligt schakel ik vaak terug van een Fiiish nr 3 met 12 gram naar een 6 grams kopje om de shad zo lang mogelijk door de stroming te laten dwarrelen. Of dit kan is uiteraard afhankelijk van meerdere factoren zoals de sterkte van de stroming en de waterdiepte.

 

Komend seizoen wil ik vooral in het begin wat meer gaan experimenteren met kleiner kunstaas. De aanwezige aasvis is ook nog niet zo groot en misschien jaagt de zeebaars meer op het kleinere spul. Dit betekent ook een aanpassing in de visserij, omdat dit kleine aas niet zo makkelijk weg te zetten is. Leuk om daar mee aan de slag te gaan!