5 topjerkbaits voor beginners – Sander Spaans

21/03/2019
5 topjerkbaits voor beginners – Sander Spaans

Jerkbaits, kunstaas dat in tig soorten te verkrijgen is. Naast alle soorten heb je ook nog is de keuze in kleuren en groottes. Specialist Sander Paans van Rozemeijer helpt je door dit woud heen met 5 jerkbaits die perfect zijn om mee te beginnen. 

Door Sander Paans

Ik kan het me goed voorstellen, veel beginnen roofvissers die uren voor de schappen van de hengelsportzaak staan, en niet weten welke jerkbait ze nou moeten kopen. De kleuren en vormen spatten er vanaf en er zijn oneindig veel keuzes. In deze post probeer ik daarom de beginnende kunstaasvisser op weg te helpen met de zoektocht naar jerkbaits, want welke jerkbait is nou de juiste voor jouw visserij?

Op een of andere manier hebben jerkbaits een onwijze aantrekkingskracht op snoeken.

 

Voordat ik een aantal goede jerkbaits ga benoemen wil ik eerst, kort de verschillende types beschrijven, zodat je ook hier een keuze in kan maken.

  • Glider: dit is de meest bekende jerkbait, zwemt bij een tik naar links en de volgende tik weer naar rechts. Al tikkend glijdt deze jerkbait rustig door het water. Het makkelijkst te vissen en ideaal voor beginners.
  • Zager: een jerkbait die niet vaak gebruikt wordt. Bij een tik/haal met de hengel duikt de jerkbait voorwaarts naar beneden, om hierna weer naar boven te stijgen. Bij de volgende tik duikt de jerkbait weer voorwaarts naar beneden. Uiteindelijk ontstaat er een soort ‘zaagtand’ beweging. Het is een jerkbait waar je echt vertrouwen in moet hebben.
  • Hybride: een hybride jerkbait doet eigenlijk alles door elkaar. Hij schiet naar links en rechts, om vervolgens weer naar boven of onder te schieten. Er zijn enkele zeer goede hybrides op de markt te verkrijgen, maar vaak zijn deze ook wat prijzig en relatief moeilijk te vissen.

Met de Tracker van Rozemeijer heeft Sander al menig snoek gevangen.

Zoals gezegd is de glider een fijne jerkbait om mee te beginnen. Er zijn een aantal goede gliders in de handel te verkrijgen die het benoemen waard zijn en waar je eigenlijk nauwelijks iets verkeerd kunt doen. Uiteraard zijn er nog veel meer van dit type te koop die goed zijn, maar ik benoem nu de jerkbaits waar ik zelf ervaring mee heb.

De Tybrid van Rozemeijer is een hybride jerkbait waar grote snoeken mee gevangen zijn, maar voor beginnend jerkbaitvissers, kun je beter voor een glider kiezen.

 


Westin Swim

De Westin Swim is er in 3 verschillende maten, te weten in 6,5cm, 10cm en 12cm. Ik heb zelf ervaring met de 12cm versie, een jerkbait waar je zonder problemen mee kunt vissen. Een jerkbaithengel tot 60 gram is voldoende om met deze jerkbait te vissen, want de Swim weegt maar 53 gram. Een 40 lbs titanium onderlijn voldoet nu verder prima om het geheel af te maken. Het leuke van de Swim is dat hij in erg veel kleurstellingen te verkrijgen is, dus voor ieder wat wils. Zelf ben ik erg gecharmeerd van de snoekkleur ‘natural pike’.

‘Natural Pike’, de kleur waar ik erg gecharmeerd van ben.

 


Rozemeijer Tracker

De Tracker is in de afgelopen tijd echt een vanger geworden. Door de kunststof achterkant glijdt deze langer door het water dan andere jerkbaits. De Tracker is wat groter en zwaarder dan de Swim (17cm/75gr), maar kan wel met een 60gr hengel gevist worden. Vanwege de gestroomlijnde vorm heeft hij nauwelijks last van waterdruk en glijdt hij zonder problemen door het water. Bij deze jerkbait moet wel opgemerkt worden dat hoe lichter de onderlijn, hoe fijner hij vist. Kies dus ook hier weer voor een 40lbs titanium lijn om zo makkelijk mogelijk te vissen.

Het kunststof staartstuk zorgt voor meer uitslaande actie. 


Strike Pro Busterjerk

De Busterjerk is inmiddels een begrip geworden en wordt gebruikt door heel veel snoekvissers in zowel binnen- als buitenland. Vooral in Scandinavische landen wordt deze jerkbait nog altijd veel ingezet. Ook de Busterjerk is te verkrijgen in veel kleuren, waarbij ik zelf het liefst met een natuurlijke kleur vis. Tijdens een trip naar Noorwegen heb ik enorm goed gevangen op de ‘baarskleur’ (C76) , daarnaast heb ik in Nederland ook nog een aantal mooie vissen met deze jerkbait gevangen. De Busterjerk is 15cm lang en weegt 75 gram.

Misschien wel een van de beroemdste jerkbaits van het moment. 


Salmo Slider

Nog een jerkbait waar hele volksstammen mee begonnen zijn is de Salmo Slider. Deze jerkbait is verkrijgbaar in 4 maten, namelijk 5, 7, 10 en 12 centimeter. Ook met deze jerkbait is het vissen enorm gemakkelijk, een tik met de hengel zorgt er al voor dat hij opzij schiet, om bij de volgende tik weer de andere kant op te gaan. Nog een voordeel van de Slider is dat je hem ook rustig kan binnen vissen zonder te tikken, dit komt door zijn vorm waardoor die al een links-recht zwemmende actie heeft. Dat geldt overigens in meer of mindere mate voor al deze 5 jerkbaits.

Makkelijk te vissen en ideaal voor de beginner. 


Robbaits Striker

Als ik toch nog een handgemaakte jerkbait aan deze lijst kan toevoegen is dat zeker de Striker van Rob Kraaijeveld. Deze jerkbait is niet goedkoop, maar je hebt dan wel een topper in handen. Met 17,5cm en 81gr is hij de grootste van de vijf jerkbaits, maar wel eentje die zijn geld meer dan waard is. Hij is van Nederlandse makelij dus helemaal toegespitst op de Nederlandse wateren. Na elke tik wiebelt de Striker nog even na en daar zit wat mij betreft de kracht, laat hem even wiebelen voordat je de volgende tik geeft.

Slider met wiebelende actie.

Ik hoop dat de keuze hierdoor een stuk makkelijker voor je is. Vissen met jerkbaits blijft niet voor niets een enorm populaire manier… De aanbeten zijn vaak te zien en dat maakt het enorm spectaculair en verslavend.

Het vissen met jerkbaits is effectief maar ook ontzettend vet omdat je de aanbeten vaak kunt zien.