CrushCity – De nieuwste softbait serie van Rapala!

05/04/2024
CrushCity – De nieuwste softbait serie van Rapala!

Rapala staat al jaar en dag bekend als vooruitstrevend hardbait merk. Met de recentste bekendmaking kunnen we echter gerust spreken van een primeur voor dit merk. Na enorm succes in de VS zijn de gloednieuwe CrushCity™ softbaits vanaf nu ook verkrijgbaar op de Europese markt. In dit artikel legt Niels Peirsman de verschillende modellen en hun eigenschappen uit.

Door Niels Peirsman – Amerikaanse vissers gebruiken vaak de term “we crushed ‘em”, waarmee ze willen uitdrukken dat ze buitengewoon goed hebben gevangen. Stel je jouw beste visdag ooit voor, waar de vis echt helemaal losgaat. Wel, dat is Crush City: dé plek waar elke visser van droomt en voor leeft!

Het zal zo’n drie jaar geleden geweest zijn toen de eerste brainstorm sessies begonnen samen met Jacob Wheeler, de nummer één bass visser in de VS op dit moment. Hij kreeg de kans om samen met Rapala zijn eigen softbaits te ontwikkelen, die hij beschrijft als: “De softbaits die ik nodig heb om wedstrijden te winnen!” Over succes gesproken, de inmiddels iconische ‘Freeloader’ zorgde voor meerdere MLF (Major League Fishing) winsten en is op dit moment zelfs volledig uitverkocht in de States.

De Crush City softbaits zijn vanaf nu beschikbaar voor de Europese markt!

Naast de Freeloader komen vanuit de VS ook de Cleanup Craw en Ned BLT naar Europa. Verder heeft Rapala nog twee nieuwe modellen ontwikkeld die specifiek zijn ontworpen voor baars en snoekbaars: The Kickman en The Stingman. Dat zijn dus in totaal vijf nieuwe modellen voor onze markt, maar wat maakt deze softbaits nu zo uniek?

 

Smart Injection Technology™

De technologie die Rapala gebruikt om de CrushCity softbaits te produceren, heet de Smart Injection Technology™. Dit is een geavanceerde methode die het mogelijk maakt om kleur, glitters, zout en geur nauwkeurig te doseren en aan te brengen op elke gewenste plek in het kunstaas. Zo krijgt elke softbait een perfecte balans in zoutgehalte en drijfvermogen, wat resulteert in de meest natuurlijke presentatie mogelijk. Dit materiaal wordt onder hoge druk in de mal geïnjecteerd en zorgt voor een consistent resultaat in elke softbait.

De innovatieve Smart Injection Technology! Zo zit er enkel zout in de onderste helft van sommige modellen

Zo bevatten bijvoorbeeld alleen de buikgedeeltes van de Kickman en de Stingman een sterk gezouten materiaal. De keuze om alleen de onderste helft met zout te injecteren is eenvoudig: zout betekent extra gewicht en zorgt daardoor voor een lager zwaartepunt, wat resulteert in een
stabielere zwemactie. Zout heeft echter ook een groot nadeel: het maakt het softbait materiaal iets poreuzer en fragieler. De bovenkant is bijgevolg gemaakt van een iets steviger materiaal dat dient als ruggengraat, waardoor de haak van je loodkop minder snel uitscheurt bij een aanbeet. Kortom, het beste van twee werelden!

12 verschillende kleuren van heel fel tot natuurlijk!

 

The Kickman en The Stingman

De Kickman is samen met de Stingman ontworpen voor onze snoekbaars- en baarsvisserij. Hoewel snoek en zelfs zeebaars er ook niet vanaf kan blijven, zo blijkt. Dankzij de Smart Injection Technology zijn deze aasjes uiterst uitgebalanceerd en hebben ze een zeer natuurlijke zwemactie. Beide modellen zijn verkrijgbaar in 7,5 cm, 10 cm en 12,5 cm en komen in twaalf verschillende kleuren voor zowel helder als troebel water.

De Stingman (boven) en de Kickman (onder). Twee modellen die speciaal ontworpen zijn voor baars en snoekbaars.

De Kickman is een schoepstaart model waarbij de staart zelfs bij langzaam vissen wijd heen en weer slaat. Een echt allround model dat bij het jiggend vissen op een loodkopje enorm goed tot zijn recht komt. Echt een shad waarmee je op elk water wel vis gaat weten te vangen. Ook op een Carolina- of kickback rig doet hij het uitstekend! Zoals eerder gezegd, het lagere zwaartepunt in de shad zorgt ervoor dat hij ook op een gewichtsloze haak goed in balans zwemt. Verleden tijd dus met een shad die op deze vistechnieken plat op z’n zij gaat zwemmen. Check hem HIER.

De Kickman: een uiterst verfijnde shad waar komend seizoen gegarandeerd heel wat rovers voor gaan vallen.

Naast de Kickman hebben we ook de Stingman. Dit pintail model heeft net een ander type staart dan we gewend zijn. Een aasje dat van nature weinig actie heeft, maar laat dat nu net het voordeel zijn op taaie dagen waar een finesse presentatie nodig is.

Een prachtige snoekbaars gevangen op de 12.5 cm Stingman gevist op een loodkopje.

Voor mij persoonlijk is de Stingman echt mijn favoriet voor het dropshotten. Ook dit model is dankzij de Smart Injection Technology uiterst uitgebalanceerd en hangt perfect horizontaal en stabiel in het water, wat echt cruciaal is bij een finesse techniek als dropshot. De geur is door het zout volledig geïmpregneerd in de softbait en komt onder water langzaam weer vrij. Zeker iets wat bij een trage presentatie en op water met veel dressuur het verschil kan maken! Wat mij vooral opvalt, is dat de rovers deze softbaits vaak erg diep naar binnen werken. Wellicht heeft dit toch iets te met de geur en smaak van deze aasjes te maken…

De Stingman: net een ander type staart dan we gewend zijn.

Behalve op de dropshot is de Stingman ook goed te vissen op een loodkopje en bij voorkeur een dartkopje, waardoor hij mooi heen en weer beweegt bij het optikken. Het zout zorgt voor een hoger gewicht van de softbait, waardoor je hem ook gewichtsloos kan vissen op een offset haak met zelfs een behoorlijke werpafstand tot gevolg. Hierdoor kun je hem perfect vissen als een softjerk op ondiep water en/of als de vis tussen de waterplanten ligt. Een techniek die ik ook komend zeebaarsseizoen meer ga toepassen! Check de Stingman HIER.

Mark Kuiper met een mooie zeebaars op de Stingman. Ook weightless met een offset haak gaat deze ongetwijfeld heel wat zeebaarzen op de ondieptes verleiden!

 

De Cleanup Craw

De Cleanup Craw is de creature bait van CrushCity. Met 9 cm is het een behoorlijk forse kreeft en bijzonder geschikt als je specifiek op grote baarzen wilt vissen. De twee klauwen achteraan verplaatsen veel water en flapperen verleidelijk op en neer. De pootjes aan de zijkant wijzen naar voren waardoor ze heel subtiel meetrillen, wat voor een extra trigger zorgt.

Met 9 cm best een forse kreeft die veel water verplaatst.

De Cleanup Craw kan heel goed gevist worden met een offset haak op een Carolina rig, Texas rig of cheburashka techniek. Ook op een loodkopje heeft deze al heel wat mooie resultaten opgeleverd en het relatief grote lichaam zorgt voor een langer zweefmoment. Bij het testen hebben we er meerdere baarzen van over de 50 cm op gevangen, met als kers op de taart een 54 cm baars voor mijn maat Silvian Muizelaar! Check hem HIER.

Echt een bak van een baars! 54 cm op de Cleanup Craw gevist aan een Carolina Rig!

 

De Ned BLT

De Ned BLT bevat geen Bacon, Lettuce, Tomato, maar is in ieder geval wel een heerlijke snack voor onze rovers! Met 7,5 cm is het een ideale lengte voor een Ned rig. Daarnaast heeft het de twee eigenschappen die we graag zien in dit aasje: elastisch en sterk drijvend.

Het super TPE maakt de NED BLT enorm elastisch en duurzaam.

Het hoge drijfvermogen zorgt ervoor dat dit aasje altijd rechtop staat op een Ned kopje. Het is een zeer verfijnd aasje waarbij echt over de kleinste details is nagedacht. Zo staat de Ned BLT vol ribbeltjes en heeft hij een conische vorm. De staart is dus iets smaller dan de kop, wat de soepelheid en de actie enorm ten goede komt. Check hem HIER.

Een knappe baars van dit voorjaar op de Ned BLT. Een ideaal aasje voor als de vis een trage presentatie wilt.

 

De Freeloader

De Freeloader is ontworpen als trailer voor chatterbaits en spinnerbaits. Wat meteen opvalt, is dat dit aasje geen schoepstaart heeft, maar een hele fijne pintail. De trilling van het blad zet zich daardoor heel mooi verder in een trillende staartactie.

De Freeloader vormt een prachtig duo met de Rapala Rap-V Bladed jig!

In de VS is dit aasje enorm populair, maar daar wordt dit model vaak gebruikt op een loodkopje en wordt die op een andere manier gevist. Niet jiggend, maar daar draaien ze de Freeloader aan een constante snelheid binnen terwijl ze continu kleine tikjes met hengel geven. Door de platte zijdes van dit model gaat hij hierdoor heel mooi flanken. Een vergelijkbaar effect als een crankbait met platte zijdes, die gaat ook mooi heen en weer rollen. Een techniek die in onze omgeving nog amper wordt uitgeoefend, maar die ongetwijfeld heel wat potentieel heeft. Doe er je voordeel mee! Check hem HIER.

Jacob Wheeler, de man achter CrushCity in de VS, met één van z’n MLF winsten op de Freeloader!

 

De innovatie en doordachte details van Rapala stellen nooit teleur en met deze 5 nieuwe softbait modellen kan je echt alle situaties aan. Leer HIER meer over CrushCity!