De roofvis Judas – Strijden om de Raymarine ‘roofvis’ Cup

15/06/2020
De roofvis Judas – Strijden om de Raymarine ‘roofvis’ Cup

Gisteren was Roofmeister in de hitte van een strijd verwikkeld en dan met de nadruk op hitte. Roofmeister deed mee aan de zogenaamde Raymarine Cup op de Rhederlaagse Meren op een steenworp afstand van onze Oosterburen.

De Raymarine Cup armada vroeg in de ochtend.

Het deelnemersveld was er een om van terug te deinzen met cracks als Hendrik-Jan (HJ) Verheij, Jouke Jansma, Volkmar Strikkers en Yaïr Nauta, maar wij Roofmeisters hebben voor hetere vuren gestaan en ook hier weer de nadruk op ‘hetere’. Want wat was het warm. Hoe dan ook was de insteek van de wedstrijd om met name een gezellig daggie te beleven, met flarden van competitiedrang. Aan dovenmansoren gericht als je een stel fanatieke roofvissers loslaat op het water onder de noemer van een wedstrijd. Een beetje kerel wil de zege natuurlijk in de wacht slepen.

Godfather Harrold van Asselt die alles tot in de puntjes geregeld had en hier iedereen welkom heet.

De volledige boevenbende.

Nu liggen die plassen, onder de rook van Arnhem, aan die fameuze rivier de IJssel en zouden “we daar toch wel ons visje kunnen vangen”. Een dag met nauwelijks wind, hoge temperaturen en een strakblauwe lucht… Tja, dan is het midden op de dag op stilstaand water niet bepaald productief in de regel. 10% van het deelnemersveld zette desalniettemin zijn zinnen op stekken nabij het drukbevolkte naaktstrand… Eén keer raden waar het resterende percentage op af stoof bij het startsignaal…  Exact, de rivier. Fijn dat de arm der wet kordaat optrad. Pfff…Menigeen werd op de bon geslingerd en niet omdat er geen mondkapjes gebruikt werden. Een smet op de dag. Dat sowieso.

Yaïr in zijn Element, samen met mighty Mike.

Onze ‘beste vrienden’…

De rivier lonkte… Maar voor wat…

Dolgraag zou ik nu vertellen dat het volgens het boekje zou gaan. De rivier is wat koeler, meer werveling, meer zuurstof, meer actieve roofvis. Driewerf neen. Het was om te janken. Hier en daar een tikje op het kunstaas, wat wellicht enigszins verband hield met hallucineren… Snoekbaars en baars zouden zich in levende lijve niet laten zien. Digitaal wel, want de Raymarine Elements fishfinders op de boten lieten toch duidelijk signalen vlak boven de bodem zien. Stonden de zanders ‘uit’. Ja, dat durven wij volmondig te zetten. Waarom? Tja, we weten dat die stekels heel vroeg en in de avondschemering op hun best zijn, maar die algehele inactiviteit… Dat is voor menigeen nog immer een onoverkomelijke hersenkraker. Op een gegeven moment zagen we zelfs HJ wanhopig kinwrijvend achterover in de stoel hangen en Strikkers met zijn handen in zijn weelderige haarbos zitten. Dan weet je zeker dat er iets niet in de haak is… Alex Boom van Beet Magazine brak uit pure frustratie zijn hengel, een collectors item en zo over het knietje… Later zou ook zijn bootaccu er aan moeten geloven. Na afloop zou hij het op een ongelukkige samenloop van omstandigheden gooien.

De roofvis is volledig inactief. HJ’s raderen draaien. Een duivels plan ligt op de loer.

Een hoofdrol voor de Element fishfinders van Raymarine. Signalen genoeg, maar als ze er geen zin in hebben, dan houdt het op…

Een van de weinige wapenfeiten van die dag… Mighty Mike speelde het klaar.

Een lunch en aansluitend een heerlijk bbq. Op en top gezelligheid. Beljaars en Van Dijk bleven te lang bij de lunch plakken en kwamen te vroeg bij de bbq. Zo, dat is er uit.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen? Nou, dan ken je roofvissers niet… Maffe gasten zijn het en hoe dan ook zullen ze het onderste uit de kan halen. Zo besloot Sjoerd Beljaars met zijn teammaat Kevin van Dijk om bij een horecagelegenheid aan het water naarstig overleg te voeren. Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar strategische heroverwegingen maken… Hulde aan deze mannen. Dat is pas doorpakken. Enige kanttekening is dat het wat veel tijd in beslag nam… Van resterende vistijd was nauwelijks sprake.

Matthieu van MDSI die winde vangt en er ook mee op de foto gaat…

Kan niet van HJ gezegd worden en dan ook nog zonder schaamte het erepodium bestijgen. Zucht.

Het gros van de deelnemers koos uiteindelijk toch voor de plassen als strijdtoneel. Die snoekbaars, baars en ander riviergepeupel kon het heen en weer krijgen. Dan maar alle pijlen op onze amigo Esox lucius. Het water had een temperatuur van ca. 19 graden dus dat was nog te doen. Dat bleek een wijs besluit en met name Volkmar met Fred Beusekom en Jouke Jansma met Tjonnie Doodeweerd grossierden. Maarrrrr…

Voor het eerst in de geschiedenis was de troostprijs al voorbestemd…

De helden van de Cup. Van Dijk en Beljaars. Wat een strategisch inzicht hebben deze mannen. Ze hebben welgeteld 0 vissen gevangen, maar dat mag de pret niet drukken. 

Een knappe tweede plek voor Jansma en Doodeweerd! Zij kregen zowaar vis gevonden. 

De derde prijs voor Strikkers en Beusekom. Toppers!

De eerste prijs voor roofvisjudas HJ… Momenteel is er een groots gerechtelijk onderzoek gaande.

Een cadeau van headmarshall John Smit voor organisator Van Asselt. Dik verdiend.

Snel traileren, dan kunnen we het Nederlands Elftal zien 🙁

Maarrrr… Ondertussen broedde HJ op duivelse plannen en sloeg hij het wedstrijdreglement er nog eens op na. Zo bleef hij hangen bij de passage: “Alle  vissoorten tellen.” Dan maar niet roofvissen en met een drijvende broodkorst op winde. “Roodharige mensen hebben geen ziel”, het waren zijn eigen woorden. In ieder geval geen roofvisziel. Zou dat het zijn of kunnen we dit delict neerleggen bij de reglementaire dwaling?

 

5 dikke windes later stond het rode gevaar hoe dan ook breed grijnzend bovenaan op het erepodium. Schande. Inmiddels heeft Roofmeister een legertje advocaten op deze zaak gezet. To be continued!

Raymarine