Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Hessel Wijbenga

19/09/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van Hessel Wijbenga

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan Hessel Wijbenga met zijn top 3 kunstaas voor baars!

 

Nummer 1> Gunki Hedora 55F

Deze popper is echt een killer voor de topwater visserij op baars. Ik heb ze vooral in natuurlijke kleuren in mijn tacklebox zitten want ik heb daar gewoon het meeste vertrouwen in. Het is vrijwel het eerste aasje wat ik pak als ik een sessie vanuit de bellyboat gericht op baars vis. Vanwege zijn ideale werpgewicht is deze popper een goed eind te werpen, waardoor je niet te dicht bij eventuele hotspots hoeft te liggen of staan.

Om maar te beginnen, mijn volle top 3! Boven Westin Buzzbite, midden Gunki Gamera Slim en onder de Gunki Hedora.

Ik vis deze popper met name splashing binnen, wat wil zeggen kleine tikken geven met je hengel om zo pauze momenten in te bouwen. Zo maakt de popper een spetterend effect op het wateroppervlak. Het fijne van deze manier van vissen met deze popper is dat je kunt variëren in de pauzes die je het aas geeft. Echter kun je hem ook rustig binnen vissen met minder lawaai. Je zult echt moeten kijken wat effectief is op het water waar je vist qua binnen draaien en welk effect je het aas wilt geven.

Poppers lijken minder populair dan walk the dog aasjes, maar ik vind poppers fantastisch.

Het is bij mij vaak tijdens die pauze momenten dat de aanbeten komen. Met name de grotere baars klappen er keihard op, dit is echt een fantastisch schouwspel. De popper is echt een aanrader voor het oppervlakte vissen en wordt niet door velen gebruikt terwijl het echt een game changer kan zijn. Ik heb nu al twee jaar op rij mijn PR weten te verbeteren met dit aasje.

 

Nummer 2> Gunki Gamera Slim 90SP

Wanneer ik veel speldaas zie, belandt deze op mijn tafeltje op de bellyboat. Daar ligt altijd baars bij in de buurt en daar komt de Gamera Slim prima tot zijn recht. Met name bij overhangende bomen waar op een warme dag veel aasvis ligt te schuilen in de schaduw is het een zeer effectief aasje. Met de Gamera Slim kun je variërend vissen tot een diepte van ongeveer 1 meter. Twitchend is de manier die ik met name toepas met dit aasje, maar langzaam binnendraaien met tussenpauzes hanteer ik ook vaak. Door zijn slanke lichaam is het aasje prima ver te werpen.

Deze baars was hoog in het water op jacht. Hij kon de Gamera Slim niet laten gaan!

De aanbeten komen altijd tijdens de pauzes van het twitchen. Ik werp dan vaak over een school aasvis heen en haal hem dan vaak door de school aasvis, de baars ligt daar vaak onder, danwel rondom de school. Net als de popper heb ik deze in de natuurlijke kleuren want op de rivierplassen waar ik vaak vis, is het water vaak helder. Door het zenuwachtige effect wat het aasje maakt, wist ik soms de passieve vissen toch over de streep trekken. Het is weleens voorgekomen dat het de blanksaver was op een moeilijke dag. Dit is voor mij het aas wat ik gebruik als de baarzen hoog in het water aan het jagen zijn.

 

Nummer 3> Westin BuzzBite 

Deze crankbait heeft mij al veel mooie vissen opgeleverd. Dit aas langs steile taluds vissen is voor mij de beste manier. Dit doe ik in combinatie met mijn fishfinder en Navionics, daarmee zoek ik de steile stukken op. Eenmaal gevonden in mijn bellyboat ga ik die helemaal uitwerpen met de Buzzbite. Ook vanaf de kant is dit een super aasje. Het aas naar de gewenste diepte draaien en pauzes inlassen is de manier voor mij. Omdat het aas suspending is, blijft het aas mooi horizontaal hangen en op dat moment komen vaak de aanbeten. Door behulp van de Livescope kan ik mooi anticiperen op hoe de baars reageert op de BuzzBite.

De nerveuze actie lokt menig grote baars uit de tent.

Dat is enorm mooi om te zien en helemaal als dan die verwachte aanbeet ook komt. De maximale diepte die de BuzzBite haalt, is 2,5 meter. Dit maakt hem ideaal om op de rivier de kop van de kribvakken uit te werpen. Vaak tegen de stroom in langs zo’n kop binnen vissen levert mooie vis op. Zo pas ik hem heel vaak toe op de rivier, mee laten drijven op de stroming in mijn Bellyboat en dan elke kop goed uitwerpen.

 

Bij deze nomineer ik Rik Sieben voor zijn top 3 kunstaas voor forel, succes!

 

Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

RJ Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.

David van Maanen.

Ramon Pradilla.
Enzo Claassens.

Gregg Hofstede.

Reinier Saat.