Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van David van Maanen

06/08/2023
Kunstaas estafette – Top 3 kunstaas voor baars van David van Maanen

In deze rubriek dreunt steeds iemand zijn top 3 kunstaas op voor baars, snoek en snoekbaars. Vervolgens zal diegene iemand nomineren om hetzelfde te doen. And so on… Dit keer de beurt aan David van Maanen met zijn top 3 kunstaas voor baars!

 

Nummer 1> OSP D’olive Shrimp

De meest finesse creaturebait die mij altijd vis oplevert, is de OSP D’olive Shrimp. Dit is voor mij ontegenzeggelijk het allerbeste finesse aasje voor de Carolina rig (C-rig). De subtiliteit van deze garnaalimitatie is ongekend. Dit betekent niet dat er op veel momenten een andere creaturebait nog beter zou vangen, maar als de baarzen goed op finesse reageren, is dit voor mij wel de meest consistente performer. Iedereen vist zijn c-rig anders. De een gebruikt alleen zijn molen, de ander geeft tikjes met de hengeltop.

Als de baarzen goed gaan op finesse, is dit aas de way to go voor mij.

Sommigen pielen hele kleine stukjes, anderen tikken hem met grotere sprongen het talud op. Er is geen goed of fout, maar naar mijn mening bepaalt de manier van binnen vissen wel welk soort creature je gebruikt, althans, als je het effectief wilt doen. Voor het slome, pulserende binnen tikken of slepen met minisprongetjes met veel pauzes, gebruik ik het liefste een creaturebait die niet al te druk is qua actie. Iets wat een beetje pulseert als een soort kwal of garnaal, dus bijvoorbeeld de D’olive Shrimp. Een slanke creaturebait met veel aanhangsels.

Een slanke kreeft imitatie met veel aanhangsels.

Wanneer de vis actiever is of met meer agressie kan worden verleid, vis ik liever met een wegtikkend kreeftje. Hiervoor gebruik ik een creaturebait met meer volume. Het liefst eentje die ook echt op een kreeft lijkt; met twee scharen er aan die lekker veel turbulentie maken wanneer je hem binnen vist. Bijna alle merken hebben dit soort aasjes wel – een crawfish of een ‘beaver style’ aasje – die mij beduidend meer vis opleveren bij een agressievere aaspresentatie. Dit soort aasjes vis ik overigens ook graag aan een skirted jig, kickbackrig of chatterbait die perfect passen bij de agresievere stijl. De D’olive Shrimp zou ik persoonlijk nooit op deze manier vissen, daar vind ik hem veel te finesse voor.

 

Nummer 2> Shimano Bantam World Diver 99SP

Ik weet nog heel goed dat ik deze voor het eerst in handen kreeg. Het was namelijk helemaal aan het einde van het afgelopen jaar. Eindelijk kwamen ze binnen; de dieplopende versie van de World Minnow. De drie kleuren die ik als eerste wilde proberen waren: BlackGold, FireTiger en Clown. 1 januari heb ik hem de vuurdoop gegeven op de Maasplassen.

De World Diver ging ik direct testen na oud en nieuw.

Daar aangekomen eerst maar eens met de BlackGold proberen. Twitch twitch… Twitch. Er gebeurde niets. Het water was troebel. Hmm… toch maar die Firetiger? Ik wisselde hem om en wat denk je? HANGEN! Een 49 cm baars is de eerste vis op dit kunstaas en de eerste van 2023! Wat een topaasje, dit belooft écht wat. Die ochtend vingen we een 51, 44, 46, 46 en een 45 cm baars. De eerste drie vissen met de World Diver en de rest met de C-rig en Ned rig. Wat een heerlijk begin van het nieuwe jaar. Maar… Die World Diver, waarom is die zo leip? Wat maakt de World Diver zo ‘’werelds’’ (zoals Jan Boskamp zou zeggen).

Wat maakt die World Diver zo werelds?

De WD is het kleinere (9,9 cm) broertje van de World Minnow. Ook dit is een suspenderende minnow die is uitgerust met de nieuwste Boost features. Deze twitchbait beschikt over een wat grotere duikschoep en loopt hierdoor tot een diepte van ongeveer 2,8 meter ipv de 1,5 meter van de World Minnow. Het kleinere formaat maakt de Diver allereerst wendbaarder. Zenuwachtige twitches kosten hierdoor nauwelijks moeite. Door korte rukjes te geven met de hengeltop in de slappe lijn maakt de World Diver strakke, uitslaande bewegingen. Bij iedere pauze blijft de World Diver perfect stil hangen (suspenderen) in de waterkolom, waarbij een zacht pulserende lichtreflectie wordt gegenereerd door het Flash Boost systeem wat baarzen helemaal leip maakt.

Hij maakt die baarzen helemaal leip.

Zelfs wanneer de WD stilhangt, geeft hij door Flash Boost alsnog actie. Ik laat hem dus nóg langer liggen zonder dat ik bang hoef te zijn dat het te sloom is. Doordat hij van binnenuit optisch beweegt, kun je hem op zo’n heldere rivierplas dus extra lang in de ‘striking zone’ houden zonder interesse te verliezen van een passieve roofvis. Dat maakt dit kunstaas in mijn ogen uniek en dressuurdoorbrekend. Soms komen ze gewoon meters omhoog, te bizar gewoon!

 

Nummer 3> Googan Squad Rattlin’ Ned

Tenzij je de afgelopen 10 jaar onder een steen hebt geleefd, heb je waarschijnlijk vast wel eens gehoord van of gevist met de Ned rig. Een finesse techniek die mijn baarsvisserij de afgelopen jaren enorm heeft verreikt.

De Ned rig heeft mijn visserij enorm verreikt.

Het bestaat al heel lang in de Amerikaanse bass wereld en werd écht populair toen de uitvinder Ned Kehde in contact kwam met het kunstaasmerk Z-Man. De meesten van jullie kennen hem wel, de inmiddels klassieke TRD Ned, die gemaakt is van het elastische en duurzame Elaztech materiaal met extreem veel drijfvermogen. Dit, gecombineerd met een afgeplatte loodkop (mushroom head) sleep of tik je de ned rig over de bodem. Dat omhoog komen van het staartje kan vaak extreem goed werken maar het hoeft niet…

Vaak als ik een stek al heb uitgevist, probeer ik de meest passieve vissen nog met een Ned rig over de streep te trekken.

Ik vis nu een aantal jaren met verschillende Ned rigs waarvan velen eigenlijk helemaal niet omhoog komen (drijven). Eén daarvan is de Googan Squad Rattlin’ Ned. Dit aasje is een stuk stugger dan de TRD en heeft een ratelkamer in het staartje. Ik trek hem extreem langzaam en soms met minitikjes over de bodem waarbij ik hem geregeld stil laat liggen. Ongeacht of ik aan de rivierplas sta, in de haven of op een boot op Hollands Diep, dit aasje levert vis op! Waarom geen idee. Eigenlijk ziet het er niet heel fraai uit; een wormpje dat daar over de bodem kruipt maar goed, hij werkt. Zou het door de ratel komen of is dat onzin?

Zou het door de ratel komen of is dat onzin?

 

 

Bij deze nomineer ik Ramon Pradilla voor zijn top 3 kunstaas voor snoekbaars, succes! Eerdere top 3 kunstaas reeksen👇

Sjoerd Beljaars.

Bernd van Broekhoven.

Luc de Groot.

Sophie Neitzel.

 Sjoerd van Schie.

Joost Spraakman.

Jelle Kalter.

Daan Pit.

Koen de Been.

Gijs de Haan.

Robin Smit.

Robert-Jan Mastenbroek.

Volkmar Strikkers.

Martin Korner.

Syl Hoebink.

Sander Paans.

Thijs van der Sanden.

Swenn Middeljans.

Nico Molkens.

Tijs Peters.

Mark Kuiper.