Kunstaas ontwikkelen en keihard op je bek gaan – Dit was het seizoen van Robin van den Top

16/04/2024
Kunstaas ontwikkelen en keihard op je bek gaan – Dit was het seizoen van Robin van den Top

Het seizoen 2023-2024 is alweer zo goed als ten einde. Tijd om terug te blikken op een bewogen seizoen. Lees in deze serie over de hoogte- en dieptepunten van verschillende vissers in het seizoen ’23-’24. Dit keer de beurt aan Robin van den Top van het familiebedrijf  Toppies!

Als oprichter van een familiebedrijf is het altijd spannend om een nieuw product te ontwikkelen. Er zit echter vaak veel tegenslag en ook doorzettingsvermogen achter. De Pintius was zo’n geval, waarbij niets ging zoals gepland. We hebben het hele interne ontwikkelingsproces twee jaar geleden afgerond, maar vanaf dat moment begon de struggle. De eerste baits uit de fabriek deden gewoon niet wat ze moesten doen. We hebben veel geëxperimenteerd met verschillende zoutgehaltes en materiaalsterktes.

De Pintius matcht perfect met de Dart-Jig.

Niet alle pintails zijn immers hetzelfde. Als tamelijk definitief fabrieksprototype lieten we het zout weg en kozen we iets in de middelste sterkteklasse tussen keihard en ultrazacht. En opeens werkte het! Op één dag ving ik meer dan 20 40+ baarzen op een grote verscheidenheid aan rigs. Door de gekozen sterkte schoot de Pintius op de Tungsten Dart Jig veel intenser door het water dan met alle voorgaande modellen. Maar zelfs met rigs en systemen, waarmee we niet zozeer succes verwachtten. Op de C-rig, free-rig, Texas-rig etc., alles werkte. Door het weglaten van het zout veranderde het drijfvermogen van het materiaal weer volledig.

Ook op rigs als de C-rig ging het als een trein…

Hierdoor was het plotseling mogelijk om de Pintius recht op de bodem te laten staan of zelfs te laten drijven met kleinere haken. Dit is niet mogelijk met standaard pintails. Ik zwoer altijd bij zout en doe dat in sommige omstandigheden nog steeds. Maar de Pintius bracht me zoveel vis op de C-rig de rest van het jaar, dankzij de nieuwe formule, terwijl ander aas niet meer werkte, dat ik nooit meer zonder deze bait zal gaan vissen. Nadat andere testvissers dezelfde ervaring opdeden, was het eindelijk klaar voor de markt. Als kleine ondernemer is dit, na honderden uren werk, één van de beste dingen!

Eindelijk werkte het!

Iedereen die ooit zelf kunstaas heeft gemaakt, kan zich hier waarschijnlijk wel in inleven. Het gevoel van geluk is ongelooflijk. We hopen dit kunstaas snel in Nederland te kunnen lanceren. Ik kan haast niet wachten om te zien wat jullie ermee vangen! Voor ons is een product meer dan alleen een product. Vissen is ons leven en soms kan een schijnbaar eenvoudige pintail een hoogtepunt worden.

 

Ga nooit alleen de bergen in…

Het was eigenlijk een vrij goed jaar zonder heftige dieptepunten. Toch waren er één of twee tegenvallers die veel erger hadden kunnen aflopen. In juli was ik alleen op pad in de bergen. Er zijn goede redenen om dat niet te doen. Bij een groot stuwmeer moest ik een rotsachtige, glibberige helling aflopen om bij een beekje te komen die in de vroege uurtjes vaak goed vis had opgeleverd. Het sediment onder mijn voeten was echter niet bestand tegen mijn gewicht en kwam los. Ik viel hard en, voordat ik de eerste worp had gemaakt, lag ik met mijn hele gewicht op mijn hengel.

De bergen zijn verraderlijk, ga nooit alleen!

De Blue Percy heeft honderden uren en talloze vissen met mij overleefd, maar op deze dag was het voorbij… Kennelijk is 100 kilo iets te veel voor een UL hengel. Omdat de hengel brak en ik de helling af gleed, kwam de softbait los uit de bevestiging en vloog recht in mijn gezicht. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een weerhaakverbod bij ons in de bergen. Geen worpen kunnen maken, een gebroken hengel, mezelf gehaakt, kapotte broek en een bloedende lip. Maar het had veel erger kunnen aflopen.

Uiteindelijk toch nog wat forel kunnen vangen op de Skeletonius.

Onthoud: ga niet alleen de bergen in! Gelukkig had ik nog een reserve hengel in de auto liggen en kon ik dezelfde dag verderop in een bergbeek nog een paar prachtige forellen vangen met de Skeletonius in White, die toen nog niet op de markt was. Eigenlijk weer meer een hoogtepunt. Geluk bij een ongeluk. Zorg altijd goed voor jezelf! Veiligheid gaat boven visplezier, altijd!

Het vissen in de bergen blijft prachtig met het schone water.

 

Eerdere hoogte- en dieptepunten:

Gerben Jorritsma.