Vissen op roofvis met hoge watertemperaturen – Wat is verantwoord?

09/08/2022
Vissen op roofvis met hoge watertemperaturen –  Wat is verantwoord?

Het is elk jaar letterlijk en figuurlijk een verhitte discussie, het vissen op snoek in de warme zomermaanden op snoek. Wat is verantwoord en wat niet? Hier tips om je op weg te helpen. Bovenal, gebruik je gezonde verstand 🙂

Door Team Roofmeister

Voordat we met de tips komen nog de opmerking dat er geen vast gegeven is voor het vissen op roofvis met warme watertemperaturen. Onderstaand richtlijnen die wij hanteren, zonder enige veroordeling naar wie dan ook.

 

TIP1> 22 graden de max?

Neem bij twijfel zelf even de temperatuur op. Foto: Lau Boom

Ja, wij denken dat dat een hele mooie richtlijn is voor het vissen op snoek. Snoeken zijn extra kwetsbaar in warm water en daarom is bij 22 graden of hoger het vissen er op in onze ogen onverantwoord. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kun je vooraf aan de vissessie de website van Rijkswaterstaat raadplegen voor de watertemperatuur voor het water waar je gaat vissen.

 

TIP2> Klein water sneller warm

Kleiner water is nu echt een no go. Te warm en te weinig zuurstof.

Bij al minder dan 22 graden zouden wij het afraden om op kleinere water te gaan vissen op snoek. Denk aan polderslootjes of woonwijkwateren. Het is er klein, ondiep met veel waterplanten. De temperatuur loopt hier veel sneller op dan op het grote water en daarbij zal het zuurstofgehalte al snel riskant worden.

 

TIP3> Hoe zit het met rivieren

Rivieren zijn over het algemeen wat koeler qua watertemperatuur, maar ook hier is waakzaamheid geboden.

Ja, op rivieren ligt de watertemperaturen altijd iets lager dan op stilstaand water en is er sprake van meer zuurstof. Toch is ook hier waakzaamheid geboden. Ook hier kan het geen kwaad om die grens van 22 graden te bewaken.

 

TIP4> Snoek als bijvangst

Snoek gaat met name in warm water tot het uiterste. Kun je de dril verkorten doe dat…

Grote kans dat je snoek als bijvangst pakt bij het vissen op soorten zoals snoekbaars of baars. Vang je er een, zorg dan dat je de vis zo lang mogelijk in het water houdt tijdens het onthaken, maak (liever niet) razendsnel een foto en terug! Bij het terugzetten, ondersteun de vis in het water en laat hem pas gaan als je voelt dat ie wil gaan. Het kan helpen om dit te doen op wat dieper (koeler) water, mits dat in de directe nabijheid aanwezig is uiteraard.

 

TIP5> Andere soorten met warm water

Meerval kan veel beter tegen warm water dan andere zoetwatersoorten.

Geen probleem om met dit warme weer op meerval en zeebaars te vissen. Dit zijn warmteminnende vissoorten. Natuurlijk zoals altijd, ook hier zorg dragen voor een optimale ‘vangst-terugzet procedure’. Voor de zoetwatersoorten zoals baars, snoekbaars en roofblei kun je iets schipperen met die 22 graden grens.

Zeebaars is een prima alternatief in deze dagen. Die redden zich prima.

Desalniettemin gaan wij nu, tijdens dit schrijven, het water niet op. Het is en blijft warm, dagen van dertig graden en warme nachten wisselen af met dagen van 25 graden en de watertemperatuur gaat nauwelijks omlaag, veel eerder omhoog. Pas bij koeler weer gaan wij weer opstap en misschien begint dat met wat uitstapjes in de avond op snoekbaars vanaf de kant.

 

TIP6> Elkaar veroordelen

Houd het positief mensen. Kritiek geven is geen enkel probleem, maar probeer het zo goed mogelijk te funderen. Misschien een optie om iemand te DM-en in plaats van openbaar de wind van voren te geven.

Driewerf nee, hier zijn wij geen voorstander van. Helaas zien we het te vaak op de social media gebeuren. Houd het svp toch een beetje positief op Facebook of Instagram. Het brengt toch niets om iemand belachelijk te maken of af te branden. Probeer je kritiek te funderen en misschien beter om iemand privé te benaderen in plaats van en public een hetze op te zetten. Probeer mensen op een positieve en vriendelijke manier goede raad bij te brengen. Veel effectiever denken wij.

 

Nogmaals mensen, gebruik je gezonde verstand bij het vissen met hoge temperaturen. Dat is ons inziens het allerbelangrijkste!